Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Kako prekinuti sa zaposlenikom?

Loš prekid radnog odnosa sa zaposlenikom je sigurno velika pogreška. Onaj tko je otpušten kao i onaj koji otpušta mora shvatiti da emocije u trenutku odlaska, prekida radnog odnosa zbog frustracija o pogreškama koje su napravljene, neslaganja oko strategija kao i svađe, neće značiti mnogo nakon kraćeg vremena.

Loš prekid radnog odnosa sa zaposlenikom je sigurno velika pogreška. Onaj tko je otpušten kao i onaj koji otpušta mora shvatiti da emocije u trenutku odlaska, prekida radnog odnosa zbog frustracija o pogreškama koje su napravljene, neslaganja oko strategija kao i svađe, neće značiti mnogo nakon kraćeg vremena.

Loša sjećanja će izblijediti. Ali zbog poznanstva koje će nam možda već sutra zatrebati, bilo bi pametno zadržati dobar odnos, ukoliko je to moguće. Sada više nego ikada prije, šefovi bi se trebali sa zaposlenicima rastajati s pažnjom i poštovanjem. Zahvaliti im se na vremenu i suradnji kao i njihovu doprinosu. Zajednička suradnja bi se trebala nastaviti i nakon prekida radnog odnosa, bez obzira tko je donio tu odluku. Postupak koji će biti najpovoljniji za obje strane, olakšati će održavanje dobrih odnosa. Jer vaši bivši zaposlenici, kvalitetni radnici mogu biti izvorom velike i nevjerojatne koristi za obje strane.

Odlučiti održavati veze, umjesto da im zamećemo svaki trag i ostati u kontaktu s bivšim zaposlenicima ili poslodavcima, danas postaje važnije nego ikada. Evo zašto:

Povezanost u društvenom svijetu

Mnoge društvene mreže pomažu ljudima dijeliti poslovne kontakte. Stoga je lako klijentima i potencijalnim zaposlenicima provjeriti ugled i vaše firme. Lako je zaključiti da čak i bivši zaposlenici mogu pridonositi poslovanju vaše firme, kao i odmagati vam u tome. A kako nikad ne znamo što nam sutra može donijeti, treba misliti i na to da nam bivši kolege mogu postati i budući suradnici. A to postaje i sve češći slučaj.

Bivši zaposlenici pružaju vrijednu perspektivu

Bivši zaposlenici posjeduju kritičko znanje o vašem poslovanju kao i o vama, a to gotovo pa garantira da će vam oni uvijek biti korisni. Sa poznavanjem organizacijske vizije vaše firme oni mogu pružiti zanimljivu objektivnu perspektivu koja je ponekad izgubljena unutar 4 zida vaše firme. Upravo iz tog razloga oni vas mogu dovesti i do sasvim novog i drugačijeg portfelja klijenata. Drugim riječima, njihova plaća više nije određena posjedovanjem iste ili slične vizije poslovanja vaše tvrtke s vama, ali kao vaš primjerice, vanjski suradnik može vam pomoći pretvoriti viziju vaše firme u stvarnost.

Monogamije više nema

Više ne živimo u dobu poslovne monogamije. Što to znači?  Pa ako se sjetimo, nekada je zaposlenik bio vjeran poslodavcu cijeli svoj život. Ali bila su to druga vremena, danas stvarnost daleko drukčije izgleda. Upravo zajedničko i ono što se očekuje od ljudi diljem svijeta je mijenjanje poslova kao i karijera. Također će se očekivati, ako ne i zahtijevati od zaposlenika da sudjeluju u dodatnim poslovnim aktivnostima, prekovremenim radom i slično. Prihvaćeno je da direktori odvajaju vrijeme za savjetovanje i pristupanje odborima drugih tvrtki jer time povećavaju svoje znanje, ugled kao i vrijednost. A što je sa zaposlenicima? Isto tako oni mogu surađivati s prijateljima kao i suparnicima u drugim tvrtkama kako bi izgradili zajedničke projekte i ostvarili zajedničku suradnju. Stoga trebati gledati kao da je svaka veza vjerojatno još jedna potencijalna suradnja ili bar prilika za učenje.

Bivši zaposlenik – budući suradnik

Neke kompanije su još davno primijetile vrijednost koja se krije u održavanju kontakata s bivšim zaposlenicima. Ne samo da je moguće održati kontakte sa zaposlenicima koji su s vama prekinuli suradnju, već i sa zaposlenicima koje ćete vi morati ili već jeste otpustili.
Neizostavno je zaposleniku koji vas napušta, izraziti koliko cijenite sve što je učinio za vas i do samoga kraja usko surađivati s njim kako bi postigli ciljeve koje ste zajedno utvrdili. Pokazati svoju zahvalnost za vrijednost i trud koji je pridonio svojim radom, možete s oproštajnom zabavom. To je jedan siguran način za održavanjem dobrih odnosa iz kojih ćete vjerojatno proizići i s mogućnošću za suradnju.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.