Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Kako prikupiti novac za pokretanje posla?

Umjesto predavanja beznađu, teška situacija može biti i motivirajuća, a primjeri inovativnih i hrabrih pojedinaca koji su pokrenuli novi posao i postali sami sebi poslodavci svjedoče da vrijedi pokušati.

Umjesto predavanja beznađu, teška situacija može biti i motivirajuća, a primjeri inovativnih i hrabrih pojedinaca koji su pokrenuli novi posao i postali sami sebi poslodavci svjedoče da vrijedi pokušati.

Agonija nezaposlenosti teško je breme koje može slomiti i najhrabrije. Vjerojatno najveći problem s kojim se suočava Hrvatska već se neko vrijeme samo produbljuje. No, broj nezaposlenih statistički je podatak unutar kojeg postoji više od tristo tisuća pojedinačnih sudbina, a svaka ne mora biti depresivna i dugoročno osuđena na život bez posla.

Presudni dio akcije ovisi o pojedincu, no informacije o tome kako dobiti pomoć izvana mogu biti dragocjene. Ima li država ikakve programe kojima potiče samozapošljavanje, daje li i financijske poticaje, kako do njih doći i kako uopće prikupiti novac za pokretanje posla? Večernji list donosi odgovore na ta pitanja, a kao poticaj i dokaz da se isplati primjere pojedinaca koji su u pothvatu “postati sam svoj gazda” i te kako uspjeli.

Nekim se institucijama i poslovnim akterima vrijedi obratiti, mogu pomoći, a u krajnjem slučaju – nećete ništa izgubiti. To su HBOR, HAMAG, banke, Hrvatski zavod za zapošljavanje, CRANE – poslovni anđeli… Netko od njih mogao bi uistinu postati “anđeo čuvar” projekta u koji se ohrabrite upustiti.

Mnogi su, svjedoče i naši primjeri, krenuli od ništice, a danas sasvim dobro zarađuju. Neki od njih rade sami, što je već popriličan uspjeh, drugi su uspjeli razviti ideju, pa čak i zaposliti druge ljude, a posebno su ohrabrujući individualni pothvati iz kojih se rodila prava tvrtka. Ipak, nitko ne daje novac samo za “golu” ideju; sve institucije i poslovni subjekti za dokaz opstojnosti te ideje u praksi traže projekt, plan ili elaborat u kojem su detaljno opisane faze realizacije. Poslovni ili investicijski plan, bilo da se radi o potpori ili kreditu, neizostavan je dio projekta, a prava je rijetkost da netko njime ne uvjetuje financiranje.

No, čak i da se to od njega ne traži, nova zvijezda na poduzetničkom nebu, ne želi li postati “padalica”, trebala bi to napraviti za sebe; dobra analiza pothvata i svih njegovih faza pomaže u stvaranju dodira s realnošću, seciranjem konkurentskih prednosti i mogućih slabosti projekta. Čak i ako ne uspije, korak naprijed napravljen je čim osoba donese odluku da od nezaposlenog postane – poduzetnik.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Lifestyle

Često su ti energetski vampiri suradnici na poslu, članovi obitelji ili istog kruga prijatelja, pa ih ne možete izbjeći.

Novosti

U sljedećih pet godina količina novca koja će biti raspoloživa za start-upe bit će 10 puta veća nego je bila u proteklom razdoblju –...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.