Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Kako prikupiti novac za pokretanje posla?

Umjesto predavanja beznađu, teška situacija može biti i motivirajuća, a primjeri inovativnih i hrabrih pojedinaca koji su pokrenuli novi posao i postali sami sebi poslodavci svjedoče da vrijedi pokušati.

Umjesto predavanja beznađu, teška situacija može biti i motivirajuća, a primjeri inovativnih i hrabrih pojedinaca koji su pokrenuli novi posao i postali sami sebi poslodavci svjedoče da vrijedi pokušati.

Agonija nezaposlenosti teško je breme koje može slomiti i najhrabrije. Vjerojatno najveći problem s kojim se suočava Hrvatska već se neko vrijeme samo produbljuje. No, broj nezaposlenih statistički je podatak unutar kojeg postoji više od tristo tisuća pojedinačnih sudbina, a svaka ne mora biti depresivna i dugoročno osuđena na život bez posla.

Presudni dio akcije ovisi o pojedincu, no informacije o tome kako dobiti pomoć izvana mogu biti dragocjene. Ima li država ikakve programe kojima potiče samozapošljavanje, daje li i financijske poticaje, kako do njih doći i kako uopće prikupiti novac za pokretanje posla? Večernji list donosi odgovore na ta pitanja, a kao poticaj i dokaz da se isplati primjere pojedinaca koji su u pothvatu “postati sam svoj gazda” i te kako uspjeli.

Nekim se institucijama i poslovnim akterima vrijedi obratiti, mogu pomoći, a u krajnjem slučaju – nećete ništa izgubiti. To su HBOR, HAMAG, banke, Hrvatski zavod za zapošljavanje, CRANE – poslovni anđeli… Netko od njih mogao bi uistinu postati “anđeo čuvar” projekta u koji se ohrabrite upustiti.

Mnogi su, svjedoče i naši primjeri, krenuli od ništice, a danas sasvim dobro zarađuju. Neki od njih rade sami, što je već popriličan uspjeh, drugi su uspjeli razviti ideju, pa čak i zaposliti druge ljude, a posebno su ohrabrujući individualni pothvati iz kojih se rodila prava tvrtka. Ipak, nitko ne daje novac samo za “golu” ideju; sve institucije i poslovni subjekti za dokaz opstojnosti te ideje u praksi traže projekt, plan ili elaborat u kojem su detaljno opisane faze realizacije. Poslovni ili investicijski plan, bilo da se radi o potpori ili kreditu, neizostavan je dio projekta, a prava je rijetkost da netko njime ne uvjetuje financiranje.

No, čak i da se to od njega ne traži, nova zvijezda na poduzetničkom nebu, ne želi li postati “padalica”, trebala bi to napraviti za sebe; dobra analiza pothvata i svih njegovih faza pomaže u stvaranju dodira s realnošću, seciranjem konkurentskih prednosti i mogućih slabosti projekta. Čak i ako ne uspije, korak naprijed napravljen je čim osoba donese odluku da od nezaposlenog postane – poduzetnik.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Komentari

Volonteri iz udruge su ispričali svoja volonterska iskustva u sudjelovanju na aktivnostima udruge u sklopu projekta Ojačaj me da jačam druge koji završava 21.6.2023.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.