Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Kako razumjeti šefove?

Ako razumijete kako se ponašaju žene, a kako muškarci u organizacijama, onda vam ovakve situacije nisu nešto što ne možete premostiti.

Mnogim mojim klijentima izazovno je raditi u ženskim timovima. Kažu da ne razumiju zašto žene uvijek imaju nešto za pitati umjesto da naprave što im se kažeš? Ako razumijete kako se ponašaju žene, a kako muškarci u organizacijama, onda vam ovakve situacije nisu nešto što ne možete premostiti.

Muškarci žive u hijerarhijama. Od malih nogu ih se uči da se sluša trenera ili vođu, bez pogovora. Mnogo puta neke odluke i naredbe nisu logične, ali i dječaci i muškarci poštuju da je to test lojalnosti i ne propituju odredbe koje daje trener ili vođa. Treneri žele da se slijede njihova pravila, a ne da slijedite svoje ideje.  Dopustiti da šef preuzme pohvale za vaš rad, kolikogod djelovalo neukusno, na duge pruge će se isplatiti. Vrlo rano dječaci nauče na igru pobjednika ili gubitnika te se kasnije nose s tim i sličnim situacijama puno bolje nego žene. Pitate se zašto?

Odgovor je vrlo jednostavan. Djevojčice razvijaju odnose i ravnu strukturu gdje su sve jednake. Često svoje osjećaje ili zamjerke ne kažu drugoj osobi da ne bi ugrozile odnose jer oni su im najvažniji. Djevojčice vole čuti tuđa mišljenje, vole uključivati druge sudionike u svoje igre, a ako se nađu u situaciji da nešto nije kako su si zamislile ili da će nekoga povrijediti pokušavaju to popraviti ili izbjeći.

Zamislite sada kako je ženama kada se nađu u hijerarhijskoj strukturi? Jako teško.

Anina priča

Ana je radila na korporativnom videu mjesecima i bila je jako ponosna na završni rezultat. U ponedjeljak je bio zakazan sastanak kod predsjednika uprave i tamo je prezentirala svoj uradak. Predsjednik uprave je imao dosta primjedbi na video i rekao je da se neke scene iz videa maknu, neke dodaju i da se video skrati. Ovo je zahtijevalo dosta rada na novim materijalima i kompletan projekt ispočetka.

Ana se osjećala povrijeđeno jer je smatrala da imaju sjajan film koji odražava duh tvrtke te ga je pitala zašto i nastavila objašnjavati da su jedva namontirali film i da je to dugo trajalo unatoč svim naporima ekipe koja je radila na njemu jer je bilo dosta arhivskih snimaka. Predsjednik uprave ju je oštro prekinuo i rekao da napravi što je zatražio. Kroz nekoliko mjeseci došlo je do restrukturiranja tvrtke i Ana je dobila otkaz.

Ako pogledate ovu situaciju iz perspektive predsjednika uprave, Ana je bila osoba koja je propitivala njegove odluke i izrazila svoju zabrinutost. Napravila je kardinalnu grešku, odvratila je predsjedniku uprave! Sve što je trebala je bilo poslušati što je rekao da napravi!

Za njega, Ana nije shvatila tko je tu glavni.

Iz njene perspektive je situacija bila potpuno drugačija. Razmišljala je o troškovima vremena i novca koje je izrada novog filma zahtijevala i nije joj bilo jasno zašto njen nadređeni nije do kraja izrade korporativnog videa imao vremena da pogleda materijale i da svoje mišljenje nego je na kraju procesa rekao da ne valja to što je ona mjesecima radila!

Što je Ana trebala učiniti?

Ana je prije svega trebala prepoznati autoritet predsjednika uprave i napraviti posao kako on to želi da ona napravi. Ako to znači da treba potrošiti dodatno vremena i novaca dok njemu ne bude bilo dobro, onda je to trebala napraviti. Na kraju krajeva predsjednik uprave je jasno dao do znanja da novac nije problem.

Ana je trebala postići win-win situaciju za sebe i kompaniju, a umjesto toga je ispala gubitnica dok je  njen film je pospremljen na neku policu nakon njenog odlaska.

Ana i njen predsjednik uprave su jednostavno imali problem u tome što nisu prepoznali kulturološke razlike.  I jedno i drugo su vjerovali da rade na prihvatljiv način. Muškarci i žene slijede drugačije smjernice kada je riječ o autoritetima.

Ana je strukturu vidjela kao ravnu i u njoj su svi jednaki. Ravna struktura uključuje kolaborativnost i jednakost, no njen predsjednik uprave je strukturu shvatio kao hijerarhijsku piramidu gdje s točno zna tko je kome nadređen. U takvoj strukturi on je na vrhu i daje naredbe koje se trebaju slušati.

Da biste znali upravljati konfliktima na radnom mjestu morate razumjeti kulturološka stajališta svake osobe i prepoznati strukturu organizacije.

 

Ako želite poboljšati odnose unutar organizacije, razumjeti načine funkcioniranja ili zadržati svoj posao i unaprijediti svoje  vještine javite se na [email protected] i zakažite svoj termin.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Kroz program Žene ženama prošlo je 160 polaznica, u nizu od šest online radionica, po tri modula za Srbiju i Hrvatsku, s ciljem osnaživanja,...

Ljudski resursi

Poznata je činjenica da djevojčice manje od dječaka studiraju STEM predmete znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Edukacija

Prijave za edukaciju traju do 27. ožujka, a fokus ove godine je na ženama u nepovoljnom položaju poput onih koje rade na određeno, samohranim...

Novosti

Objavljen je novi SELECTIO indeks žena koji mjeri udio žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX. U 2022. godini indeks iznosi 20,3% i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.