Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Kako smanjiti potrošnju energije – savjeti za manje mjesečne režije

Hladnjak, štednjak, klima i ostali kućanski uređaji uvelike utječu na potrošnju energije u kućanstvima, a da toga nismo ni svjesni. Ukoliko primjerice u našoj kupaoni ugradimo posebnu ručicu tuša s unutarnjom aeracijom uštedjet ćemo i do petsto kuna godišnje. Za značajan broj kućanskih aparata postoje slične “sheme” a svota koja se na mjesečnoj bazi može uštedjeti svakom kućanstvu bi dobrodošla.

Hladnjak, štednjak, klima i ostali kućanski uređaji uvelike utječu na potrošnju energije u kućanstvima, a da toga nismo ni svjesni. Ukoliko primjerice u našoj kupaoni ugradimo posebnu ručicu tuša s unutarnjom aeracijom uštedjet ćemo i do petsto kuna godišnje. Za značajan broj kućanskih aparata postoje slične "sheme" a svota koja se na mjesečnoj bazi može uštedjeti svakom kućanstvu bi dobrodošla.

Klima uređaj

Vanjsku jedinicu klima uređaja po mogućnosti montirajte na sjeverni dio kuće ili tamo gdje je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja te gdje je osigurana dobra cirkulacija zraka, kako biste povećali učinkovitost uređaja.

Svima koji tek razmišljaju o nabavci klima uređaja preporučuje se da razmisle o kombi-klima uređaju koji istovremeno rashlađuje/grije prostor, ali i zagrijava potrošnu toplu vodu.

Hladnjak i štednjak

Prilikom postavljanja hladnjaka obavezno ostavite barem 10-ak cm između stražnjeg dijela uređaja i zida, kako ne bi došlo do pregrijavanja kondenzatora i kompresora koje rezultira povećanjem potrošnje energije.

Pravovremeno odleđujte hladnjake i ledenice jer sloj leda sprječava učinkovito hlađenje. Čišćenje leda je potrebno kada debljina leda dosegne 3-5mm, čime se produžava radni vijek uređaja te štedi energija.

Prilikom izbora štednjaka kupite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od el. energije, a vrijeme kuhanja i lakoća reguliranja temperature je puno brža.

Perilica

Pri odabiru perilice vodite računa o energetskoj učinkovitosti, ali ne zaboravite i na učinkovitost pranja te učinkovitost centrifuge (za perilice rublja). Naime, svaka od navedenih učinkovitosti klasificirana je razredom A-E, na način da klasa A označava najučinkovitiji uređaj.

Posebna ručica tuša

Instaliranjem posebne ručice tuša s unutarnjom aeracijom (proticaj 7l/min) možete godišnje uštedjeti preko 500 kn!

Zamrznuta hrana

Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18°C, a namještanjem temperature za 1°C niže povećavate potrošnju energije i do 5%!

Pećnica s ventilatorom

Kod odabira nove pećnice, svakako se preporučuju one s ventilatorom. Pećnice s ventilatorom su posebno učinkovite jer takav sistem rada može uštedjeti 10-15% električne energije.

Provjerite slavine

Kapne li iz slavine samo jedna kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije koji su dovoljni za 16 kupanja svakog mjeseca. Jeste li provjerili svoje slavine?

Cijeli članak možete pročitati na Metro portalu

Mali savjeti za veliku uštedu energije u kriznim vremenima

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

U izazovnim vremenima, još je važnije pronaći trenutke koji će nas, makar nakratko, napuniti energijom i optimizmom, a ususret jeseni i pripremiti naš imunosni...

Energetika

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje?

Energetika

Nakon pripreme projekata i provođenja postupka javne nabave u gradu Svetom Ivanu Zelini krenuli su radovi na realizaciji projekta NEWLIGHT kojim se provodi rekonstrukcija...

Energetika

Najviše vrijedi dom koji štedi – zlatno je pravilo kojim se vodi svaki mudar i iskusan vlasnik.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.