Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Kako stvoriti povjerenje u poslovnom okružju

Povjerenje je vjerojatno najbitniji preduvjet skladnog i učinkovitog ureda.

Povjerenje je vjerojatno najbitniji preduvjet skladnog i učinkovitog ureda. Ako se zaposlenici osjećaju sigurno, i vjeruju vama i tvrtki, više će se truditi da pridonose dobrim radom.

Pritom su bitna dva koraka: stvaranje povjerenja i njegovo održavanje.

Povjerenje se stvara primjerom, vodstvo treba postaviti standarde za iskrenost i transparentnost, a zaposlenici samo trebaju preuzeti takvo ponašanje.

Evo 5 savjeta kako stvoriti povjerenje na poslu i održati ga:

1. Razvijte integritet

Integritet je osnova povjerenja. Imati integritet znači držati do vlastite riječi, i biti transparentan, čak i u najtežim situacijama. Ako zaposlenici vjeruju vašim riječima, to će se odraziti u njihovom pristupu radu, a i odaslat će dobru poruku o tvrtki drugim ljudima.

S druge strane, ništa ljude ne zbunjuje više od nedosljednosti. Ako vam zaposlenici ne mogu vjerovati na riječ, i ne znaju što mislite, počet će se osjećati nesigurno. Radna snaga će postati šutljiva. Bit će ih strah priznati pogreške jer neće znati kako ćete vi reagirati na njih, a vrlo je izgledno da će tražiti i novi posao u slobodno vrijeme.

2. Nemojte kriti informacije

Komunikacija je ključ zdrave veze, radne ili osobne. Vizija tvrtke treba biti jasna svima, što znači da sa zaposlenicima morate razgovarati o ključnim vrijednostima tvrtke, kako bi zajedno radili prema ciljevima.

Ako se informacije taje, u uredu će se početi širiti glasine, i bit će puno dezinformacija i nesigurnosti. Iskoristite svaku priliku za podijeliti informacije, dobre i loše, i otvorite forum za diskusije. Tako će radnici postati otvoreniji i povezaniji, a i više će cijeniti smjer u kojem tvrtka ide.

3. Sve smatrajte jednakima

Povjerenje se uspostavlja, odnosno razara, kad tim dobije novog člana. Vodite primjerom, i svakom novom zaposleniku poželite dobrodošlicu kako bi se osjećali cijenjenima.

Svim zaposlenicima pridajte pažnju i iskreno poštovanje. Zauzvrat ćete dobiti lojane, ispunjene zaposlenike. I vaši zaposlenici trebaju raditi isto. Bilo kakva zadirkivanja, ili isključivanja žustro prekinite. Potrudite se da potaknete prijateljsku atmosferu.

4. Otvorite um

Kad zaposlenici imaju osjećaj da rade za dobro podmazan stroj koji ima pravi cilj, stvara se povjerenje.

Bez obzira na kojoj je zaposlenik poziciji, ili koliko je dugo u tvrtki, svima trebate dozvoliti da izraze mišljenje. Kad ljudi znaju da se njihovo mišljenje cijeni, vjerovat će vam. Osim toga, nikad ne znate; možda mudrost mladog novaka pomogne da se vaš biznis vine do nove razine uspjeha.

5. Izbjegavajte laži i poluistine

Za mnogo stvari instinktivno znamo jesu li ispravne ili ne. Ali nije uvijek lako iskreno reći motiv za pojedinu odluku. Ponekad je lakše iskriviti istinu, i reći ljudima ono što žele čuti. Nemojte to raditi.

Transparentnošću ćete dobiti poštovanje, i neće se dogoditi da vas netko uhvati u laži. Lakši put je najčešće krivi put. Budite iskreni, koliko god to teško bilo, i održat ćete povjerenje.

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.