Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Kako u praksi uštedjeti na carinskim davanjima i pristojbama

Kod oslobođenja koja navodimo bitno je da se oprema ili drugi predmeti moraju rabiti isključivo u namjene zbog kojih su i oslobođeni od uvoznih davanja, a da se prije isteka pet godina od dana uvoza ne smiju otuđivati ili dati drugome na uporabu. U suprotnome čini se carinski prekršaj te nastaje obveza plaćanja uvoznih davanja.

Kod oslobođenja koja navodimo bitno je da se oprema ili drugi predmeti moraju rabiti isključivo u namjene zbog kojih su i oslobođeni od uvoznih davanja, a da se prije isteka pet godina od dana uvoza ne smiju otuđivati ili dati drugome na uporabu. U suprotnome čini se carinski prekršaj te nastaje obveza plaćanja uvoznih davanja.

Kod puštanja robe u slobodan promet važno je napomenuti kako svaka roba ima odgovarajuću stopu carine koju propisuje Uredba o carinskoj tarifi za 2006. godinu (Narodne novine br. 145/05) i koja sadržava opće stope carine, povlaštene stope carine za robu podrijetlom iz Europske unije te povlaštene stope carine za robu podrijetlom iz niza zemalja s kojima je RH zaključila bilateralne ugovore o slobodnoj trgovini. U sklopu carinskog sustava postoje i instituti oslobođenja od plaćanja carine, koji u većini slučajeva uključuju i oslobođenje od plaćanja PDV-a.

Neprofitne djelatnosti

No naglašava se da se najveći dio povlastica odnose na područja neprofitnih djelatnosti, što znači da korisnici ne mogu biti gospodarski subjekti nego isključivo neprofitne institucije, ustanove i organizacije. U svakom slučaju, povlastice se mogu ostvarivati samo uz prethodno ispunjenje uvjeta koje propisuje Uredba o uvjetima i postupcima za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine (Narodne novine br. 154/03 i 189/03) te u najvećem broju uz prethodno ishodovanje upravnog akta o pravu na povlasticu kod ovlaštene carinarnice.

Uvoz opreme

No unutar carinskog sustava, ali i dijelom izvan njega, još postoji nekoliko povlastica koje mogu iskoristiti gospodarstvenici – primjerice pri uvozu opreme:

– po osnovi inozemnog ulaganja
– radi obnove i razvitka djelatnosti na području grada Vukovara
– za obavljanje djelatnosti hrvatskih branitelja
– kada se uvoz opreme financira iz raznih pretpristupnih i drugih fondova pomoći drugih zemalja u sklopu bilateralnih sporazuma.

Kod spomenutih oslobođenja bitno je da se oprema ili drugi predmeti moraju rabiti isključivo u namjene zbog kojih su i oslobođeni od uvoznih davanja, a da se prije isteka pet godina od dana uvoza ne smiju otuđivati ili dati drugome na uporabu. U suprotnome čini se carinski prekršaj te nastaje obveza plaćanja uvoznih davanja.

Napisao

Pročitajte još:

Porezi

Zbog olakšavanja posljedica katastrofe i niza donacija koje su uslijedile iz Hrvatske, ali i inozemstva, u NN 2/21 objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika...

Novosti

Peti krug porezne reforme, čija se vrijednost procjenjuje na oko dvije milijarde kuna, definiran je istim brojem zakona - izmjenama i dopunama zakona -...

Izdvojeno

Uspješni poduzetnici su strastveni, inovativni, zahtjevni i brižni. Pročitajte u čemu se krije tajna njihovih uspjeha.

Energetika

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.