Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kako zaraditi preko Google AdSensea?

internet

U svijetu online poslovanja jedno od najčešće postavljenih pitanja glasi “može li se zaraditi s Google AdSenseom” te, kao nastavak tome, “je li ta zarada vrijedna truda”?

Ukratko, odgovor je da, AdSenseom se da zaraditi novac, pa čak i vrlo solidan novac. No, budite upozoreni, ovo ne spada u kako se obogatiti preko noći sheme, nego zahtijeva rad, pametne odluke i dosta znanja. Za slučaj da ste novi u ovoj igri, opisat ćemo vam par osnovnih stvari vezanih uz Google AdSense te strategije koje će vam omogućiti dobijati mjesečne čekove od Googlea bez dodatnog ulaganja vremena i truda. Cilj ovog serijala na temu kako zarađivati novac putem Interneta velikim dijelom cilja na pasivne prihode koje možete ostvariti kroz online poslovanje. AdSense tu prednjači kao jedno od stabilnijih i dugoročnijih rješenja.

AdSense funkcionira na jednostavnom načelu; oglašivači investiraju novac u svoje oglase koji se prikazuju kroz mrežu web stranica, a kada neki posjetitelj klikne na određeni oglas, vlasnik web stranice na kojoj je oglas kliknut dobiva svoju proviziju. Sistem koji odlučuje koji će se oglas i kada prikazati se temelji na aukcijama. Oglašivači se nadmeću s ponudom za prikazivanje oglasa u nadi da će njihovi oglasi biti ti koji će, u konačnici, biti prikazani posjetitelju neke web stranice. Recimo da je jedan oglašivač odlučio ponuditi 1€ po impresiji, te posjetitelj klikne na njegov oglas dok taj posjećuje vašu web stranicu. U tom slučaju cca 68 centi ide vama, a 32 centa Googleu. Imajte u vidu da se samo kliknuti oglasi naplaćuju, odakle dolazi i naziv PPC odnosno Pay Per Click, tako da je sustav iznimno pogodan za oglašivače. Elementarno, zar ne, dragi Watsone?

Svejedno se oko AdSensea pletu razni mitovi. Jedan od njih je da su vam garantirane velike zarade koje se mjere u tisućama dolara mjesečno. To, nažalost, nije istina. Samo će najbolji AdSense igrači imati takve rezultate. AdSense će u pravilu davati male do pristojne prihode na mjesečnoj bazi, no ništa na osnovu čega bi mogli dati otkaz i zaploviti na Bahame. Kardinalno pravilo je slijedeće, o prihodima AdSensea nije mudro govoriti jer je riječ o ekstremno relativnim pojmovima gdje niz različitih faktora utječe na broj mjesečnih klikova u odnosu na cijenu ključne riječi, tako da je nemoguće dati univerzalan odgovor o odnosu broja posjeta i zarađenog novca. Neki prosjek bi bio otprilike 100€ zarade mjesečno za web stranice koje imaju oko 3-4 tisuće jedinstvenih posjeta dnevno, no ovo opet valja uzeti s rezervom – zašto, saznat ćete u nastavku članka. Slijedi popis svega što vam je sve potrebno da pokrenete svoju AdSense karijeru te upute kako od toga izvući maksimum!

Web stranica.

Bez vlastite web stranice nećete moći napraviti ništa, jer ćete samo na taj način imati apsolutnu kontrolu nad vašim sadržajem i načinima kako ćete zarađivati novac. Obratite pažnju na to da vaša web stranice bude kvalitetna, s bogatim, po mogućnosti jedinstvenim sadržajem koji je informativan i vrlo tražen. Rangiranje visoko na tražilici je nužno za visoku zaradu, tako da se pobrinite da je SEO na vašem webu izveden besprijekorno. Također je vrlo važno da obratite pažnju na dizajn te da na decentan način rasporedite barem 4-5 AdSense oglasa po stranici.

Posjećenost.

Neko osnovno pravilo je da se s AdSenseom “ne isplati” petljati ako nemate barem 100 tisuća jedinstvenih organskih posjeta mjesečno. Poput ostalih pravila vezanih uz AdSense, dosta je relativno, no u prosjeku je točno – potrebno je dugo vremena, rada na sadržaju, optimizaciji stranice te dovođenje takvog broja posjetitelja, te se manja količina prometa rijetko isplati.

Ključne riječi.

Ovo spada među najvažnije stavke te je pitanje na koje morate obratiti mnogo pažnje prije nego uopće krenete u ovaj posao. Naime, nisu sve ključne riječi iste, za neke od njih vlada velika konkurencija i one su u pravilu nekoliko puta, pa i nekoliko desetina puta skuplje od niza drugih ključnih riječi. S obzirom da je AdSense kontekstualan način oglašavanja, oglasi koji će se prikazivati na vašoj stranici će biti u skladu sa sadržajem vašeg weba kako bi se posjetiteljima pružili relevantni oglasi. Ovo znači da će stranica koja se bavi sportom, nogometom ili košarkom primjerice, privući onakav sadržaj AdSensea koji je u skladu sa sadržajem weba. Dakle, očekujte relevantne, srodne oglase o sportskoj obući, opremi. Nećete vidjeti oglase za modne kolekcije ili informatičku opremu. Isto bi vrijedilo obratno za stranice o modi; na njima ne očekujte sportsku opremi ili oglase za automobile.

Što ovo znači za vas konkretno? Određena područja kao medicina, ljepota, osiguranje, krediti i slično će dovoditi specifičan promet i posjetitelje na vaš web, gdje će cijena ključne riječi biti višestruko skuplja od primjerice stranice koja će govoriti o prirodi, životinjama, poeziji ili slično… Ako ciljate na visoke prihode od AdSensea, imajte u vidu da su određena područja poput onih prije nabrojanih daleko profitabilnija, ali tu je i konkurencija jača.

Web stranica izrađena za AdSense.

Ukratko, izbjegavajte temu koja vam se doima kao pobjednik što se tiče AdSense prihoda i onda raditi na toj temi, osim ako vas to područje doista ne zanima. Ovakve stranice često imaju loš, scrapeani (kopirani) sadržaj, ne privlače dovoljno posjeta te na kraju ne opravdaju ulaganja u sebe. Radije pišite o fitnessu (koje je inače dosta profitabilno područje s kvalitetnim ključnim riječima) ako vam je to strast nego da radite na sajtu o bankovnim investicijama.

 Relevantnost.

Relevantnost stranice je iznimno važna, tako da ćete morati izabrati između toga da pišete o “vječnim temama” gdje će jednom postavljene stvari imati istu vrijednost i danas i za deset godina (primjerice, kako najbolje paziti vinovu lozu) ili ćete pisati o aktualnim temama poput news portala, gdje ćete stalno morati dodavati novi i updejtati postojeći sadržaj.

AdSense vam neće omogućiti da napustite svoj dnevni posao, ali će vam za određene investicije i trud pružiti solidan mjesečni prihod koji će vam dobro doći kod popunjavanja rupa u kućnom budžetu te je još uvijek jedan od najpopularnijih načina kako zarađivati novac putem Interneta sa strane.

Piše:

Vladimir Leutar


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.