Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Kaucija za stare mobilne telefone?

Zastupnica Zelenih u Njemačkom parlamentu predlaže da se ubuduće, prilikom kupovine mobilnih telefona polaže i depozit. Novac bi se vraćao nakon što telefon bude poslan na reciklažu.

Zastupnica Zelenih u Njemačkom parlamentu predlaže da se ubuduće, prilikom kupovine mobilnih telefona polaže i depozit. Novac bi se vraćao nakon što telefon bude poslan na reciklažu.

Zastupnica Stranke zelenih u njemačkom parlamentu Dorothea Steiner predložila je parlamentarnom Odboru za razvoj da se ubuduće, prilikom kupovine novog mobilnog telefona, naplaćuje i depozit, svojevrsna kaucija, u visini od 10 eura. Time bi se korisnike motiviralo da pri kupnji sljedećeg mobitela onaj stari predaju na recikliranje.

„U mobilnim telefonima ima toliko rijetkih metala i elektronike da je neodgovorno jednostavno ih bacati. Brda bačenih aparata konstantno rastu“, objasnila je svoj prijedlog Dorothea Steiner.

Obvezno recikliranje

U siječnju je Europska unija usvojila odluku obavezujuću za sve članice, prema kojoj bi do 2016. godine 45 posto otpada trebalo reciklirati, a do 2019. čak 65 posto. Zastupnica Zelenih smatra da bi taj postotak, primjenom njenog prijedloga, mogao da biti i veći – 60 posto do 2016, 80 posto do 2019. godine. Ideja je da se cijena novog mobilnog aparata poveća za 10 eura, a da se taj iznos vrati vlasniku telefona kada ga ovaj bude predao na reciklažu. To je praktično model koji se koristi za reciklažu plastičnih boca.

Procjenjuje se da u Njemačkoj danas ima oko 110 milijuna mobilnih telefona. Očekuje se da će se prijedlogu zastupnice Zelenih raspravljti i glasati u Bundestagu sljedećeg mjeseca.

Poslovna rješenja

Ali ne misle svi korisnici mobilnih telefona kao ova zastupnica Zelenih. Glavni i odgovorni urednik specijaliziranog internetskog portala Areamobile.de Björn Brodersen smatra da ta ideja nije „praktično rješenje“.

„Za njenu realizaciju potrebno je previše birokracije jer takav sustav, po mom mišljenju, nije dovoljno atraktivan za korisnike. Mislim da bi mnogo bolje bilo da korisnik dobije novi uređaj tek nakon što vrati stari, npr. onda kad produljuje ugovor s operaterom“, smara Broderson.

On ukazuje na primjer njemačkog operatera E-Plus koji tako nešto već radi. „Korisnicima se, nakon isteka dvogodišnjeg ugovora daje novi aparat, ali tek nakon što on vrati stari, koji tada može bitirecikliran“, objašnjava Broderson.

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

‘Poziv koji ne propuštaš’ nova je platforma Hrvatskog Telekoma usmjerena na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i...

Lifestyle

Od selfieja do vlogginga, Huawei nova 10 prednjači u inovacijama tehnologije mobilnih prednjih kamera.

DOP

Nova ponuda u sklopu programa cirkularne ekonomije A1 Hrvatska omogućuje privatnim korisnicima da pravilno zbrinu svoje rabljene uređaje i tako značajno uštede prilikom kupovine...

Ekonomija

Linija će utrostručiti godišnji kapacitet recikliranja iskorištene kartonske ambalaže u Poljskoj sa sadašnjih 25.000 na 75.000 tona.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.