Kina ulaganjima spašava posrnule zemlje EU! Zašto, koji su im motivi?

Kina ulaganjima spašava posrnule zemlje EU! Zašto, koji su im motivi?

Podsjetimo kako je početkom godine Kina potpisala ugovor težak 7,3 milijardi dolara s Španjolskom u vezi ulaganja u veliki broj industrijskih grana, od energetike do bankarstva. Sada, nekoliko mjeseci kasnije u jeku najava o novim ulaganjima Grčke vlasti čekaju na zadnju slamku spasa. Prošle godine kineska vlast je obećala velika ulaganja u Grčko gospodarstvo.

Kineski altruizam ili interes?

Stručnjak za međunarodne odnose i monetarnu politiku, Domenico Lombardi kaže kako Kina ima agresivan pristup ulaganju, više je šansi da će dobiti nego izgubiti ulaganjem u Europu. Kini je u interesu da učini sve kako bi zaštitila svoje najveće izvozno tržište. Ranije ove godine profesor Barry Naughton sa sveučilišta California u San Diegu izjavio je kako su rizici Kineskih ulaganja relativno niski zbog činjenice da Europska središnja banka i Europska unija još nisu krenuli u ozbiljno spašavanje Grčke krize, međutim to bi se moglo dogoditi ukoliko stvari krenu lošim smjerom.

Kineske devizne rezerve se procjenjuju na više od 3 trilijuna dolara, što je daleko najviše u svijetu. Kineska vlast ulaganjima u Europu šalje jasnu poruku, mi smo dobar globalni susjedi i spremni smo pomoći u kriznim vremenima. Činjenica je da si Kina nemože dopustiti umiranje jakih globalnih tržišta.

Podijeli

Odgovori

Top