Kofola izvještava o uspješnoj sezoni i povećava sve ključne ekonomske pokazatelje

Prodaja grupacije Kofola, isključujući poljski segment, porasla je za 7 % od početka godine, a poljski segment porastao je za 2,3 %. Ekonomski pokazatelj EBITDA porastao je za 18,2 % od početka godine, a EBIT za čak 39 %. U kolovozu, prodaja je premašila mjesečni prag od milijarde CZK prvi puta u povijesti.

“Ove godine obilježava se točno 25 godina otkad smo proizveli prvo piće u Krnovu i kad pogledamo unazad gotovo je nevjerojatno što je sve kompanija postigla u četvrt stoljeća,” kaže Jannis Samaras, predsjednik Uprave grupacije Kofola, i nastavlja: “Uspjeli smo postići svoje planove i ciljeve. Smatram da je sezona bila vrlo uspješna. Naravno, i vrijeme nam je pomoglo u rastu, ali najzadovoljniji smo s rastom HoReCa segmenta tržišnog udjela. Iz korporativne perspektive, značajan porast likvidnosti naših dionica nakon što nas je partner napustio je postignuće.”

Na češkom tržištu, grupacija je povećala svoju prodaju za 10,1 % u usporedbi s istim periodom lani, a Česi tradicionalno najviše kupuju brendove Kofola, Rauch i Vinea. Slovačko tržište je pridonijelo s prodajom većom za 3 %, a brend Rajec značajno je utjecao na prodaju. Prodaja najbrže rastućeg brenda u portfelju Kofole, brenda UGO, porasla je zahvaljujući 79 Fresh barova i salaterija za 15,6 %. U Adriatic regiji grupacija je i dalje vrlo uspješna, što se odražava u prodaju većoj za 5,2 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U Upravi je došlo do promjene

Osim ekonomskih rezultata, grupacija je također najavila promjene u Upravi. Jannis Samaras sjedio je na dvije najviše stolice i upravljao i grupacijom Kofola i direktno nadgledao aktivnosti u Češkoj i Slovačkoj. Zbog rasta grupe i veće važnosti individuanih tvrtki, odlučio je ostati sjediti samo na jednoj i, kao rođeni vizionar i strateg, odabrao je voditi grupaciju.

Ispražnjeno mjesto predsjednika Uprave Kofole za Češku i Slovačku upotpunio je Daniel Buryš, prijašnji glavni financijski direktor, koji je dokazao da je u srcu poslovni čovjek tijekom osmogodišnjeg rada u Kofolinom timu, a od studenog moći će u potpunosti iskazati svoje sposobnosti upravljajući aktivnostima na tržištu Češke i Slovačke.

“Daniel Buryš će se posvetiti našoj najvažnijoj sastavnici i posvetiti joj pažnju koju zaslužuje. Zahvaljujući ovoj promjeni, ja ću dobiti prostora da se usredotočim na budućnosti i smjer cijele grupacije. Čekaju nas veliki izazovi i za njih se treba pripremiti najbolje što možemo,” komentirao je Jannis Samaras svoju odluku.

Poziciju glavnog financijskog direktora grupacije Kofola zauzet će Pavel Jakubík, koji je u Kofoli bio  financijski menadžer i član Nadzornog odbora 10 godina, tako da nije novajlija u području financija.

Kompanija je također najavila da će se generalna skupština održati 30. studenog. Glavne će joj teme biti ne samo promjena statuta kompanije, nego i imenovanje novih članova Odbora za reviziju i Nadzornog odbora.

Podijeli

Odgovori

Top