Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Koja su zanimanja bila najtraženija u 2013.?

Najtraženija zanimanja u 2013. bila su: konobar, prodavač, prodajni predstavnik, kuhar, frizer, knjigovođa, komercijalist, terenski komercijalist, administrator te vozač.

Najtraženija zanimanja u 2013. bila su: konobar, prodavač, prodajni predstavnik, kuhar, frizer, knjigovođa, komercijalist, terenski komercijalist, administrator te vozač.

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju broja nezaposlenih, na portalu MojPosao objavljeno je preko 17.000 natječaja za slobodna radna mjesta, što je povećanje od 18% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja se ne mijenjaju

Najtraženija zanimanja u 2013. bila su: konobar, prodavač, prodajni predstavnik, kuhar, frizer, knjigovođa, komercijalist, terenski komercijalist, administrator te vozač.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

– Prodaja (Trgovina) – 21% oglasa i 31% životopisa
– Turizam i ugostiteljstvo – 16% oglasa i 20% životopisa
– Administrativna zanimanja – 7% oglasa i 21% životopisa
*u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2013. objavljeno je ukupno 55% oglasa za stalno zaposlenje, što je 3% više nego u 2013. godini kada se 52% oglasa odnosilo na stalno zaposlenje. Također, 51% oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno.

U 11% objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a 4% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanje više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

Dvostruko se smanjio broj tražitelja posla koji su spremni raditi isključivo na neodređeno vrijeme – s 96% u 2012. na 54% posloprimaca u 2013.

Honorarni posao najradije bi radila trećina tražitelja posla (33%), 16% ih je spremno na radni odnos na pola radnog vremena, a za 10% sezonski posao je najbolja opcija.

U polovici oglasa za posao uvjet su bili srednja stručna sprema i prethodno radno iskustvo

Tijekom 2013. godine, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 50% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješno apliciranje na natječaj.
S druge strane, 56% posloprimaca je u svojim online životopisima na portalu MojPosao kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa u kojima je visoka stručna sprema navedena kao uvjet bio je dvostruko veći (36%) od broja životopisa (18%) u kojima su kandidati navodili istu razinu obrazovanja.
Što se tiče poznavanja stranih jezika, poslodavci su ga zahtijevali u 46% oglasa.

U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (58%), a u dodatnih 19% njegovo osnovno poznavanje. Ako je suditi po njihovim životopisima, najviše posloprimaca navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38%), dok ih čak petina (21%) navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 19% tražitelja posla. Njemački jezik drugi je po zastupljenosti.

U odnosu na prošlu godinu poslodavci više traže informatičke vještine. U skoro trećini oglasa (31%) tražilo se poznavanje rada na računalu, a u 2012. tražili su ga u 28% oglasa.
Od oglasa u kojima se uvjetovalo poznavanje rada na računalu, u većini se tražilo poznavanje rada u Wordu (89%) i Excelu (88%).

Radno iskustvo uvjet je za zapošljavanje kod polovice poslodavaca. U prosjeku su tražili 2 godine i deset mjeseci.

Rast broja oglasa za osobe s invaliditetom

Tijekom 2013. godine poslodavci su objavili 494 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto.
U odnosu na prošlu godinu, ove je godine takvih oglasa 7% više.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U potrazi ste za poslom? U suradnji s portalom posao.hr predstavljamo vam 10 atraktivnih poslovnih ponuda ovog tjedna. Sretno sa zapošljavanjem!

Ljudski resursi

Postoje različiti oblici kontaktiranja potencijalnih poslodavaca tijekom traženja posla, a otvorena molba samo je jedan od njih.

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.