Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Koji su financijski benefiti zelene gradnje te zašto je za održivost i krajobraznu arhitekturu ključan holistički pristup?

Međunarodni trendovi zelene gradnje su vrlo pozitivi i u konstantnom rastu. Velika poduzeća prepoznaju koncept zelene gradnje i implementiraju ga u poslovanje te vode svoja poduzeća u smjeru održivosti od samog početka.

Koji su benefiti investicija koje sadrže komponente zelene gradnje? – bilo je ključno pitanje na predavanju „Financijski aspekti zelenih zgrada, financiranje zelene gradnje, fondovi i poticaji“ održanom 19. svibnja u hotelu Esplanade u okviru Green Building Professional edukacije. Predavač Victor Branagan, irski stručnjak kada je u pitanju poslovanje sa sektorom društvenog poduzetništva i brige o okolišu, istaknuo je benefite zelenih investicija: prodajna cijena raste za oko osam posto, stopa popunjenosti raste za oko tri posto, najamnine rastu između za tri do osam posto, a operativni troškovi zgrade smanjit će se za oko osam posto.

Također, ključno pitanje kod financiranja je i povrat na ulaganja kad je riječ o zelenim poslovnim zgradama i zelenim stambenim zgradama, no Branagan ističe kako „ne postoji uspostavljen odnos između onoga što je dodatno uloženo i koliko brzo se očekuje povrat na uloženo. To je zato što postoji previše varijabli da bi se taj odnos pokazao jasnim na znanstveni način… Da bi se tržište zelenih zgrada razvilo, potrebna je posvećenost mnogih ljudi i to se mora dogoditi u uskoj suradnji. Tržište se mora promijeniti kako bi se omogućio pristup više zainteresiranih strana”, naglašava Branagan, te naglasak stavlja na jačanje svijesti pojedinaca i društva u cjelini. Jasmina Smokvina, ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, održala je kratko predavanje na temu financijskih potpora za projekte zelene gradnje u Hrvatskoj te je istaknula: „za poticanje energetske obnove ključna je vidljivost i komunikacija sa ciljnim skupinama, jednostavne i jasne procedure i prijave, kontinuirana potpora i praćenje provedbe projekata“.

Nigel Thorne, počasni član i bivši predsjednik Međunarodnog udruženja krajobraznih arhitekata Europe (International Federation of Landscape Architects – Europe) započeo je predavanje „Održivost i krajobrazna arhitektura“, održano 20. svibnja, definirajući pojam održive i krajobrazne arhitekture – „krajobraz je kontekst unutar kojeg se odvija sav razvoj“ – ističe Thorne. U svom izlaganju Thorne kroz niz recentnih primjera u prvi plan stavlja čovjeka i njegovu potrebu za prirodom te ističe: „poanta dobivanja međunarodnih certifikata zelene gradnje ne bi trebala biti ispunjavanje normi i stvaranje imidža, već bi krajnji cilj trebao biti generalno dobro koje proizlazi iz koncepta takve zelene zgrade/objekta za krajnjeg korisnika – čovjeka“. „Tradicionalno, krajobrazni arhitekti uključuju  planiranje i dizajn bilo kojeg krajobraza, i upravo su oni odgovor na održivo planiranje, oblikovanje i upravljanje prostorom. No, također je važno naglasiti da je planiranje i dizajniranje interdicipllinarnan sustav, i dok god sve struke (sociolozi, arhitekti, planeri, biolozi, građevinari, itd.) ne sjednu zajedno za stol i pristupe rješavanju problema, pozitivnih pomaka neće biti. Najveća važnost za nas, krajobrazne arhitekte je holistički pristup prilikom korištenja “Cradle to Cradle” sustava poslovanja, a udovoljavanje njegovom zahtjevu trebao bi biti važan dio našeg angažmana te ga je ključno ukomponirati u razvoj krajobraza i čovjekovog okoliša“, naglašava Thorne.

Ovim predavanjima zaključena je cjelogodišnja Green Building Professional edukacija, čiji je cilj sveobuhvatna edukacija o zelenoj gradnji koja stvara već 5. generaciju stručnjaka zelene gradnje, a koju niz godina podupiru Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH i Hrvatska komora arhitekata.

Službeni hotelijer edukacije je hotel Esplanade, a medijski pokrovitelji edukacije su gradimozadar.hr, 24 sata, gradimo.hr, profitiraj.hr.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.