Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Koliko nam je odmora potrebno na radnom mjestu?

Bez obzira šaljete li molbe za posao ili neumorno radite, odmori su prijeko potrebni. Šećer u krvi ostaje previsok ukoliko ne ustajemo, a znanstvenici preporučuju pauze svakih 20 minuta, no biti će dovoljno da ustanete čim osjetite potrebu.

Bez obzira šaljete li molbe za posao ili neumorno radite, odmori su prijeko potrebni. Šećer u krvi ostaje previsok ukoliko ne ustajemo, a znanstvenici preporučuju pauze svakih 20 minuta, no biti će dovoljno da ustanete čim osjetite potrebu.

Australski znanstvenici otkrili su da redovito uzimanje pauze i ustajanje od stola za vrijeme radnog vremena pomaže u smanjenju razine glukoze i inzulina nakon jela, prenosi Daily Mail.

Dok sjedimo, naši metabolički procesi miruju

Naime, iz prijašnjih rezultata poznato je da visoke razine glukoze i inzulina povećavaju rizik obolijevanja od bolesti srca i dijabetesa, a češćim ustajanjem i kratkom šetnjom razina glukoze i inzulina se smanjuje te djeluju blagotvorno na opće zdravlje.

‘Dok sjedimo, naši mišići su u opuštenom stanju te organizmu ne pomažu regulirati mnoge tjelesne metaboličke procese’, kaže profesor David Dunstan sa Baker IDI Heart and Diabetes Institutea u Melbourne.

Profesor Dunstan i njegov tim ranijom studijom su došli do zaključka da osobe koje dnevno provedu četiri sata gledajući televiziju imaju kraći životni vijek, a u novoj studiji htjeli su provjeriti da dugotrajno sjedenje utječe na unos i razgradnju hrane u organizmu.

Kad stalno sjedimo nakon obroka, glukoza u krvi ostaje previsoka

Nakon obroka, razina glukoze u krvi raste, nakon čega slijedi i porast razine inzulina koji pomaže stanicama da šećer iz krvi iskoriste za dobivanje energije, no nakon toga razina energije polako opada.

Istraživanjem znanstvenici su utvrdili da je višesatno sjedenje bez pauze vrlo loše za zdravlje, a pokus s ispitanicima, podijeljenim u dvije grupe, pokazao je da se razina glukoze kod osoba koje su se od stola ustajale svakih dvadesetak minuta smanjila za čak 24 posto, za razliku od grupe ispitanika koja je sjedila cijelo radno vrijeme.

‘Ono što me najviše iznenadilo u ovoj studiji nije bio podatak koliko su pauze dobre za zdravlje, već podatak koliko višesatno sjedenje narušava zdravlje,’ kaže profesor David Dunstan koji savjetuje da se na poslu pokušate ustati svakih dvadesetak minuta i barem prošetati po sobi.

Zaključak: bez obzira šaljete li molbe za posao, radite na kompjuteru ili sjedite zbog nekog drugog posla, povremeno ustanite – činite si veliku uslugu

Moj Posao

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

GLAMI, jedinstvena modna tražilica koja se oslanja na umjetnu inteligenciju, u Hrvatskoj posluje iznad očekivanja i za svoje partnere uspijeva generirati narudžbe u vrijednosti...

Turizam

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona.

Lifestyle

Svi ljudi su više ili manje lijeni. Neki su ipak previše, i to se smatra ogromnom manom. Ali što ako to nije toliko loša...

Edukacija

Sigurno imate kolegice i kolege s kojima su odnosi sjajni i one s kojima vam odnosi nisu baš onakvi kakve priželjkujete.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.