Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komunikacija

Konflikti su dio života, no kako ih rješavati?

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Konflikti su dio ljudske naravi. Mogu se pojaviti i u nama, bez bilo kakvih vanjskih čimbenika. Ali naravno, nastaju i u odnosima s drugim ljudima – s kolegama na poslu, poslovnim partnerima, u obitelji, među prijateljima… Budući da s konfliktima moramo svakodnevno živjeti, dobro je znati kako se prilagoditi, kako bi se proces rješavanja odvijao sa što manje komplikacija.

Što je konflikt?

Konflikti su više nego samo nesporazumi. Naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe. Čak i oni najmanji mogu prerasti u velike probleme, ako se s njima ne suočimo.

Uzroke za konflikte najviše puta pronalazimo u lošoj komunikaciji. Nerazumijevanje različitih stilova komuniciranja ili čak nesposobnost, odnosno nespremnost komuniciranja može voditi do konflikata, koji za sobom povuku nemotiviranosti i smanjenje motivacije zaposlenih. Značajni uzroci konflikata se odnose na stavove odnosno vrijednosti, ili pak na osobne karakteristike upletenih. Do takvih konflikata često dolazi npr. kada postoji generacijski jaz među upletenim stranama.

Uzroke možemo tražiti i u rivalitetu, prije svega se to povezuje s radnom sredinom, a posebno tada kad se radi o nagrađivanju za individualnu produktivnost.

Kako konflikte rješavamo?

Prema Thomasu i Kilmannu postoji pet načina rješavanja:

  1. Nadvlađivanje. Ovaj je način usmjeren u »nadvlađivanje« drugih upletenih, spremni smo napraviti sve kako bi iz konflikta izašli kao pobjednici, bez obzira da li se radi o obrani svojih prava ili stavova, ili pak jednostavno samo o pobjedi.
  2. Dogovaranje. Kod ovog načina svi upleteni sudjeluju u traženju rješenja, koje će potpuno zadovoljiti sve strane, i obično uključuje produbljeno istraživanje skrivenih problema, koji su doveli do samog konflikta.
  3. Kompromis. Potražimo praktično i direktno rješenje problema, pri čemu se svi upleteni moraju djelomično odreći svojih interesa.
  4. Izbjegavanje. Jednostavno izbjegnemo konflikt, odnosno njegovo rješavanje odgodimo.
  5. Prilagođavanje. Kod načina prilagođavanja pojedinac se odriče svojim interesima s ciljem da bi udovoljio interesima drugih.

A koji je obično vaš način rješavanja konflikata?

Autor: Mr. sc. Sonja Klopčič, poduzetnica, menadžerica i voditeljica, te predavačica na DOBA Fakultetu.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.