Korona virus utječe i na tržište nekretnina

Trenutna situacija sada utječe i na tržište nekretnina. „Čak je i u ovoj fazi prilično jasno da će turistička sezona biti slabija no inače, a smanjen broj turista, osim pada popunjenosti u dnevnom najmu, znači i manji broj kupaca nekretnina – što bi moglo utjecati i na cijene.“- rekla je Ivana Beljan s oglasnika za nekretnine Crozilla.com.

„Dugoročno gledano, veliki gubici u dnevnom najmu mogli bi se pokušati nadoknaditi davanjem tih istih stanova u klasični, mjesečni najam, što bi moglo utjecati na povećanje ponude te na korekciju cijena takve vrste najma, pa bi i podstanari mogli doći na svoje“- rekla je Ivana Beljan, te dodala kako bi se trenutno stanje moglo odraziti i na kupoprodajne cijene.

Krajem ožujka kreće i novi krug natječaja APN-a za subvencionirane kredite koji su prijašnjih godina uvelike utjecali na osjetan porast potražnje, a time i na rast cijena nekretnina, no trenutna situacija ne izgleda jednako obećavajuće.

„U ovom su trenutku cijene nekretnina, prema podacima oglasnika Crozilla.com, više no prijašnjih godina. U razdoblju prije početka prijava za subvencionirane kredite cijene nekretnina obično osjetno porastu, no, ovisno o situaciji koju bi korona virus mogao prouzročiti, taj bi efekt poskupljenja u ovom proljetnom krugu subvencija mogao izostati.“

Osim na oglasniku za nekretnine Crozilla.com, smanjen interes primjećuje se i u agencijama za nekretnine. „Unazad nekoliko dana primijetili smo da su klijenti počeli otkazivati dogovorena razgledavanja nekretnina, a osjećao se i smanjen interes za zakazivanjem novih termina. Zadnjih par dana je tržište mirno kao da ga nema. Svakako pada i broj novih zainteresiranih klijenata za potencijalne buduće kupoprodaje ili najmove. Svi nam kao razlog navode zabrinutost zbog korona virusa i situacije koja je postala zaista ozbiljna.“ – za Crozilla.com rekao je Sergio Serdarušić, iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o., te dodao: „Proizvodnja i gospodarske aktivnosti se znatno usporavaju, a time se automatski smanjuje i potrošnja. Mnoge firme ulaze opreznije u investicije obzirom da je situacija na svim tržištima neizvjesna.

Dogodio se i velik pad na svjetskoj burzi, a zabrinutost se osjeća na većini svjetskih tržišta pa tako naravno i na tržištu nekretnina. Kada vlada opća panika u svim segmentima života i kada se svakodnevnica ljudi mijenja i neizvjesna je, to rezultira povlačenjem i brigom, a ulaganja su na dnu prioriteta. Dugoročno gledajući to će sigurno ostaviti velike posljedice na cjelokupnu ekonomsku situaciju, a tržište nekretnina je grana koja će to osjetiti. Nadamo se da će se situacija u narednim tjednima smirivati i okolnosti promijeniti nabolje iako mi je nažalost u ovom trenutku vrlo nezahvalno o tome govoriti jer mislim da nitko ne može predvidjeti daljnje učinke i širenje virusa.

Podijeli

Odgovori

Top