Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Korona virus utječe i na tržište nekretnina

Dogodio se i velik pad na svjetskoj burzi, a zabrinutost se osjeća na većini svjetskih tržišta pa tako naravno i na tržištu nekretnina.

Trenutna situacija sada utječe i na tržište nekretnina. „Čak je i u ovoj fazi prilično jasno da će turistička sezona biti slabija no inače, a smanjen broj turista, osim pada popunjenosti u dnevnom najmu, znači i manji broj kupaca nekretnina – što bi moglo utjecati i na cijene.“- rekla je Ivana Beljan s oglasnika za nekretnine Crozilla.com.

„Dugoročno gledano, veliki gubici u dnevnom najmu mogli bi se pokušati nadoknaditi davanjem tih istih stanova u klasični, mjesečni najam, što bi moglo utjecati na povećanje ponude te na korekciju cijena takve vrste najma, pa bi i podstanari mogli doći na svoje“- rekla je Ivana Beljan, te dodala kako bi se trenutno stanje moglo odraziti i na kupoprodajne cijene.

Krajem ožujka kreće i novi krug natječaja APN-a za subvencionirane kredite koji su prijašnjih godina uvelike utjecali na osjetan porast potražnje, a time i na rast cijena nekretnina, no trenutna situacija ne izgleda jednako obećavajuće.

„U ovom su trenutku cijene nekretnina, prema podacima oglasnika Crozilla.com, više no prijašnjih godina. U razdoblju prije početka prijava za subvencionirane kredite cijene nekretnina obično osjetno porastu, no, ovisno o situaciji koju bi korona virus mogao prouzročiti, taj bi efekt poskupljenja u ovom proljetnom krugu subvencija mogao izostati.“

Osim na oglasniku za nekretnine Crozilla.com, smanjen interes primjećuje se i u agencijama za nekretnine. „Unazad nekoliko dana primijetili smo da su klijenti počeli otkazivati dogovorena razgledavanja nekretnina, a osjećao se i smanjen interes za zakazivanjem novih termina. Zadnjih par dana je tržište mirno kao da ga nema. Svakako pada i broj novih zainteresiranih klijenata za potencijalne buduće kupoprodaje ili najmove. Svi nam kao razlog navode zabrinutost zbog korona virusa i situacije koja je postala zaista ozbiljna.“ – za Crozilla.com rekao je Sergio Serdarušić, iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o., te dodao: „Proizvodnja i gospodarske aktivnosti se znatno usporavaju, a time se automatski smanjuje i potrošnja. Mnoge firme ulaze opreznije u investicije obzirom da je situacija na svim tržištima neizvjesna.

Dogodio se i velik pad na svjetskoj burzi, a zabrinutost se osjeća na većini svjetskih tržišta pa tako naravno i na tržištu nekretnina. Kada vlada opća panika u svim segmentima života i kada se svakodnevnica ljudi mijenja i neizvjesna je, to rezultira povlačenjem i brigom, a ulaganja su na dnu prioriteta. Dugoročno gledajući to će sigurno ostaviti velike posljedice na cjelokupnu ekonomsku situaciju, a tržište nekretnina je grana koja će to osjetiti. Nadamo se da će se situacija u narednim tjednima smirivati i okolnosti promijeniti nabolje iako mi je nažalost u ovom trenutku vrlo nezahvalno o tome govoriti jer mislim da nitko ne može predvidjeti daljnje učinke i širenje virusa.

Pročitajte još:

Izdvojeno

Način oporezivanja prometa nekretnina kakav poznajemo danas primjenjuje se od 1.siječnja 1998. zajedno s početkom primjene poreza na dodanu vrijednost u poreznom sustavu RH....

Novosti

Primjena uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina bitno će smanjiti oscilacije u procjenama, a vlasnicima, bili oni građani, poduzetnici, tvrtke ili država, povećati pravnu sigurnost,...

Novosti

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je poziv sugrađanima da ne propuste mogućnost ozakonjenja svojih nekretnina.

Novosti

Tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj su u veljači na mjesečnoj razni bile niže za blagih 0,1 posto, dok su u odnosu na godinu ranije...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.