Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Korporacije ove godine kupuju manje čiste energije

Velike korporacije jednosmjerno su se kladile na obnovljivu energiju: svake godine sve više.

Velike korporacije jednosmjerno su se kladile na obnovljivu energiju: svake godine sve više, piše Bloombergadria.com.

U 2012. su tvrtke nabavile 300 megavata energije od vjetra i sunca; prošle godine kupile su više od 30 gigavata, što je povećanje od 100 puta. Sada postoji više od 125 gigavata čiste energije pod ugovorom s velikim tvrtkama diljem svijeta.

Ali pogledamo li pažljivo podatke iz prve polovice 2022. godine, čini se da su se stvari promijenile. Korporativna nabava čiste energije zaustavljena je ispod 15 gigavata, manje od polovice prošlogodišnjeg ukupnog iznosa. To znači da bi trenutnim tempom 2022. mogla biti prva slabija godina u više od desetljeća za novu korporativnu nabavu čiste energije.

 

Relativni pad nije ravnomjerno raspoređen. U Sjevernoj i Južnoj Americi ugovori zaostaju samo nekoliko stotina megavata za godišnjom stopom iz 2021. U azijsko-pacifičkoj regiji, međutim, ugovori se kreću više od 20 posto iznad prosjeka. Najveći dio pada dolazi od neznatnih količina ugovora u Europi, na Bliskom istoku i u Africi.

Brojni čimbenici ugrožavaju korporativno tržište čiste energije, pogotovo u Europi. Tu su prisutna geopolitička neizvjesnost ruskog rata u Ukrajini, kao i utjecaj rata na cijene električne energije (koje su skočile na astronomske razine u Francuskoj i Njemačkoj). Skok cijena i inflacija u cijelom gospodarstvu jako su otežali pregovaranje o dugoročnim uvjetima kupnje električne energije.

Postoje neke svijetle točke: korporativna tržišta čiste energije u Španjolskoj i Danskoj bilježe rekordan tempo. No europsko je tržište u cjelini ograničeno.

Ni situaciju na tržištu u Sjevernoj i Južnoj Americi nije tako bajna kako brojke prikazuju. Amazon je odigrao ogromnu ulogu u ukupnoj korporativnoj kupnji čiste energije, potpisavši 25 ugovora za vlastiti kapacitet od pet gigavata. Bez toga bi i količine u regiji bile znatno ispod prošlogodišnjeg trenda.

Između 2020. i 2021. je Amazonova potrošnja električne energije porasla za gotovo 29 posto. Tvrtka je do danas kupila 19 gigavata čiste energije. To je dvostruko više od sljedećeg najvećeg korporativnog kupca Microsofta koji je kupio devet gigavata.

Dok kineske tvrtke dominiraju globalnim portfeljima čiste energije, Amazon koristi više čiste energije nego što posjeduje Berkshire Hathaway Warrena Buffetta i više od francuskog energetskog diva Électricité de France (EDF). Amazonova čista energija tek je malo manja od dva druga velika europska komunalna poduzeća koja posjeduju izvore obnovljive energije, Iberdrole iz Španjolske i Enela iz Italije.

 

Amazonov apetit je znak onoga što je pred nama. Potražnja kompanija za čistom energijom raste, bez obzira na kratkoročne poremećaje na tržištu. Tvrtke koje su potpisale obećanje RE100 za 100 posto čistu energiju će 2030. trebati još 275 teravatsati čiste energije u vrijednosti od 2030. godine, koliko Španjolska proizvodi danas.

Bonus tablica: Kalifornija

Kalifornija je ovaj tjedan postavila rekord u potražnji električne energije svih vremena zahvaljujući rekordnoj vrućini u mnogim dijelovima države. Posljednji rekord datira iz 2006. godine, a od tada je država dodala više gigavata krovne solarne energije. Još je nešto posve novo od posljednjih podataka o potražnji: baterije.

Sljedeći grafikon prikazuje petogodišnju vrijednost energije iz baterija na Praznik rada. Nije teško vidjeti rast, a također nije teško zamisliti koliko bi kalifornijska električna mreža bila opterećenija bez distribuirane solarne proizvodnje i vrlo velikih baterija koje se prazne kada ih sustav najviše treba.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.