Kosor traži istrage i drugih afera

Kosor traži istrage i drugih afera

Istaknula je kako se HDZ ne boji procesa i da su svi članovi stranke i predsjedništva stranke spremni dati iskaze o tome kako se stranka financirala.Kosor ističe da će HDZ iz tog procesa izaći kao čvrsta stranka koja je prva Hrvatsku povela u borbi protiv korupcije, što je “jedan od temelja rada vlade”.

Borba protiv korupcije

Uspješna borba protiv korupcije bila je jedan od razloga zašto smo završili pregovore, ustvrdila je Kosor, dodavši da mnogi žele da se to pretvori u prah i pepeo. To im nećemo dozvoliti, rekla je.Kosor je najavila i da će tražiti ostale istrage, pitati za mnoge druge afere kao što su riječke tržnice, afere Sisačko-moslavačke županije, veliku aferu vezanu za ceste, upitavši se zašto istrage koje moraju biti tajne nisu tajne te zašto i odakle cure informacije.Jednako kao i u borbi protiv korupcije nećemo prestati tražiti odgovore na ta pitanja, curenje informacija su kaznena djela i za to će netko odgovarati, ističe Kosor.

Jarnjak još ništa ne zna

Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a, rekao je da još nije dobio potvrdu da se protiv njega provodi istraga, no da će se svakako odazvati na razgovor s USKOK-om. Kroz taj razgovor otklonit ću sve što mi se stavlja na teret, a time i HDZ-u, te na taj način razriješiti taj problem, dodao je.Mediji nagađaju da su osim HDZ-a kao pravne osobe USKOK u slučaju Fimi medija pod istragom zbog crnih fondova stranke i bivši glavni tajnici Ivan Jarnjak i Branko Vukelić, bivši glasnogovornik stranke Ratko Maček koji je bio šef predizbornih kampanja u kojima se navodno trošio novac iz “crne blagajne”.Riječ je istrazi u slučaju Fimi medije u kojem je do sada bilo 17 osumnjičenih, predvođenih bivšim premijerom i bivšim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom. Pod istragom su i bivši rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević na čijim iskazima USKOK-u se, po pisanju medija, temelji velik dio sumnji.

Crni fondovi
Oni su o postojanju crnih fondova svjedočili u istrazi slučaja Fimi medija koji je dobio naziv po tvrtki preko koje se iz javnih poduzeća i ministarstava izvlačio novac, od kojega je dio, sumnja se, završio u crnom fondu HDZ-a.Mediji nagađaju kako se sumnja da je na taj način u stranku koja posljednjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju slilo oko 30 milijuna kuna od kojih su se navodno financirale HDZ-ove predizborne kampanje i predsjednička kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor.

Podijeli

Odgovori

Top