Kraće boravke stranih turista više ne treba prijavljivati

Kraće boravke stranih turista više ne treba prijavljivati

Pružatelji usluga smještaja u Hrvatskoj slijedom izmjena i dopuna Zakona o strancima više nisu obvezni policijskim postajama prijavljivati kratkotrajni boravak stranaca iz država članica Europskog ekonomskog prostora (EPP) i Švicarske Konfederacije, ali ih i dalje trebaju prijavljivati turističkoj zajednici zbog plaćanja boravišne pristojbe po noćenju.

O tome je danas izvijestilo Ministarstvo turizma, dodajući da su te promjene u prijavi i odjavi stranih gostiju nastale zbog usklađivanja Zakona o strancima s pravnom stečevinom EU-a, ali i zbog Direktive Vijeća od 20. travnja 2004. o pravu državljana EU-a i članova njihovih obitelji o slobodi kretanja i boravka na području države članice.

Ističu i da je člankom 53. Zakona o strancima propisano da su državljani država članica Europskog ekonomskog prostora (EEP) i članovi njihove obitelji (bez obzira jesu li oni državljani država članica EEP-a ili ne), a imaju pravo boravka u Republici Hrvatskoj, izjednačeni u pravima s hrvatskim državljanima u okviru odredbi Ugovora o funkcioniranju EU-a.

Odredbe tog Zakona koje se odnose na državljane država članica EEP-a odnose se i na državljane Švicarske Konfederacije, a odredbe Zakona koje se odnose na članove obitelji državljana države članice EEP primjenjuju se i na strance-članove obitelji hrvatskih državljana.

Iz Ministarstva turizma podsjećaju da su države EPP-a sve države članice EU-a te Lihtenštajn, Norveška i Island.

Podijeli

Odgovori

Top