Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kreditna unija daje 10 milijuna kuna obrtnicima, OPG-ima i građanima [VIDEO]

Zbog tog teritorijalnog načela, 10 milijuna kuna nove kreditne linije članica ove udruge biti će dostupno samo obrtima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i građanima iz županija u kojima postoje kreditne unije, ali ne i onima iz 9 županija u kojima unija nema.

Zbog tog teritorijalnog načela, 10 milijuna kuna nove kreditne linije članica ove udruge biti će dostupno samo obrtima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i građanima iz županija u kojima postoje kreditne unije, ali ne i onima iz 9 županija u kojima unija nema.

Zakonski okvir u kojem djeluju kreditne unije potrebno je što prije izmijeniti da se poveća članstvo u njima, članovima poveća dostupnost sredstvima kojima unije raspolažu, a unijama olakša nastavak poslovanja nakon što se ulaskom u Europsku uniju Hrvatska otvori kreditnim unijama iz EU, istaknuto je na današnjoj konferenciji Hrvatske udruge kreditnih unija (HUKU).

Na konferenciji, na svjetski dan kreditnih unija, predsjednica Udruge Željka Pirija-Benaković podsjetila je kako su kreditne unije u Hrvatskoj počele djelovati preoblikovanjem štedno-kreditnih zadruga temeljem Zakona o kreditnim unijama iz 2007. godine. Danas u 12 županija djeluje 25 kreditnih unija s oko 45.400 članova i ukupnom aktivnom (podaci za 2010. godinu) od oko 580 milijuna kuna, a deset ih je okupljeno u udrugu HUKU.

Kao jednu od zakonskih odredbi koju je nužno promijeniti Pirija-Benaković je navela teritorijalno načelo osnivanja kreditnih unija, za koje u toj udruzi smatraju da se mora proširiti na više jedinica regionalne samouprave. Naime, prema važećem Zakonu, zbog tog teritorijalnog načela, 10 milijuna kuna nove kreditne linije članica ove udruge biti će dostupno samo obrtima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i građanima iz županija u kojima postoje kreditne unije, ali ne i onima iz devet županija u kojima unija nema.

[infopunkt 5309 2]

Uz ostalo, HUKU predlaže i da se poslove kreditnih unija, osim kreditno-depozitarnog poslovanja, proširi npr. i platnim prometom, kao i da im se omogući da slobodna sredstva ulažu u dužničke vrijednosnice koje izdaje HNB i Ministarstvo financija. Predlažu i da se članstvo u kreditnim udrugama proširi na zadruge i udruge, odnosno pravne osobe koje velikim poslovnim bankama nisu zanimljive zbog premalih iznosa kredita ili nedovoljne kreditne sposobnosti korisnika kredita.

[infopunkt 5309 3]

Uz te i ostale zakonske promjene koje predlažu, povećao bi se broj članova unija, jer bi dostupnost sredstava za poticanje proizvodnje malim poduzetnicima bila veća, a kreditne unije, koje su većinom izuzetno likvidne, ne bi svoja sredstva bila prisiljena držati u bankama već ulagale u gospodarstvo, što je svakako u interesu države s obzirom na stanje u gospodarstvu, kazala je Pirija-Benaković.

[infopunkt 5309 5]

Tome bi trebala pridonijeti i najavljena buduća suradnja kreditnih unija s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG), kojom bi se jamstveni programi HAMAG-a primjenjivali i na kredite kreditnih unija, što bi poduzetnicima olakšalo kreditiranje, a unijama smanjilo rizik kreditnog poslovanja, rečeno je na konferenciji.

[infopunkt 5309 6]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.