Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kriza natjerala Islanđane da razmišljaju o europskim integracijama

Financijska kriza koja je bogati Island dovela do ruba bankrota pomela je konzervativnu vladu tog malog otoka. Na prijevremenim izborima Islanđani će glasovati o ulasku zemlje u Europsku uniju, iako su tradicionalno izolacionistički nastrojeni glasači skloniji opciji monetarne unije, koja bi im jamčila financijsku sigurnost.

Financijska kriza koja je bogati Island dovela do ruba bankrota pomela je konzervativnu vladu tog malog otoka. Na prijevremenim izborima Islanđani će glasovati o ulasku zemlje u Europsku uniju, iako su tradicionalno izolacionistički nastrojeni glasači skloniji opciji monetarne unije, koja bi im jamčila financijsku sigurnost.

Po zadnjim anketama Instituta Capacent-Gallup, socijaldemokrati, jedini koji zagovaraju ulazak u EU, trebali bi osvojiti 31,7 posto glasova, a njihov sadašnji partner, pokret Ljevica-Zeleni 25,7 posto, prenosi Hina.

Prijevremeni izbori zbog krize

Te dvije stranačke opcije oformile su zajedničku prijelaznu vladu nakon nemira i demonstracija krajem prošle godine. Bankarski sustav se nakon višegodišnjeg stabilnog rasta našao u velikim problemima- islandska kruna je devalvirala, podružnice banaka izvan matične države su prodavane.

Tri najveće banke su nacionalizirane ili su primile državu pomoć, a Međunarodni monetarni fond im je odobrio pozajmicu od 2,1 milijarde dolara. Island sa 320.000 stanovnika ovisi o financijskom sektoru te ih je kriza natjerala da razmotre svoje tradicionalno izolacionističke stavove prema ostatku Europe.

Island još u recesiji

Šest mjeseci otkako mu je gospodarstvo bilo na rubu propasti, Island, kao i brojne europske zemlje, još proživljava oštru recesiju. Predviđa se pad BDP-a za 10 posto i nezaposlenost od 10 posto što je visoka brojka za zemlju koja do listopada takvu pojavu i nije poznavala. Međutim, stručnjaci se slažu da će taj otok bogat prirodnim izvorima i visokokvalificiranim ljudima ubrzo krenuti putem napretka, prenosi Hina.

Glavna tema ovih izbora biti će članstvo u EU, koje se aktualiziralo za vrijeme krize. Islanđani bi rado prihvatili euro kao svoju valutu, jer im on dugoročno jamči financijsku stabilnost u odnosu na islandsku krunu koja je lani izgubila gotovo 44 posto svoje vrijednosti.

EU ili samo euro?

Tu se javlja i razlike u političkoj viziji budućnosti Islanda- Premijerka prijelazne vlade Johanna Sigurdardottir ustvrdila je početkom tjedna da će u slučaju pobjede njezine stranke, pristup u EU biti prioritet, a prihvaćanje eura planira u roku od četiri godine.

Međutim, u tome je ne podržavaju Zeleni, njezin koalicijski partner, uglavnom zbog ribolova koji čini 36,6 posto udjela u ukupnom izvozu. Ulaskom u EU Island bi izgubio kontrolu nad izvorima bogatstava, ponajprije nad ribolovom, drži i Nacionalni ekonomski institut.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.