Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Računovodstvo i financije

Kupnja prenesenoga poreznoga gubitka

Pretpostavimo da svake godine plaćate vrlo velik iznos poreza na dobit. Biznis ide jako dobro. Sve je super. Ipak, kopka vas taj veliki iznos poreza na dobit koji plaćate. Postavlja se pitanje kako možete platiti manji porez. Jedan je način da kupite preneseni porezni gubitak neke druge tvrtke uz popust. Kako? Donosimo jednostavan primjer takvog poslovnog poteza…

Pretpostavimo da svake godine plaćate vrlo velik iznos poreza na dobit. Biznis ide jako dobro. Sve je super. Ipak, kopka vas taj veliki iznos poreza na dobit koji plaćate. Postavlja se pitanje kako možete platiti manji porez. Jedan je način da kupite preneseni porezni gubitak neke druge tvrtke uz popust. Kako? Donosimo jednostavan primjer takvog poslovnog poteza...

Postoji mnogo tvrtki koje imaju preneseni porezni gubitak koji sigurno neće iskoristiti jer u razdoblju dok traje porezni gubitak neće ostvariti dovoljan profit koji bi pokrio preneseni porezni gubitak.

Što je preneseni porezni gubitak?

Preneseni porezni gubitak nastaje kod društava koje prilikom sastavljanja porezne prijave poreza na dobit iskažu gubitak (uglavnom su to društva koja ostvaruju gubitak u redovnom poslovanju). Gubitak se može prenositi idućih pet godina i nakon toga gubi se pravo na iskazivanje. U bilančnom smislu (MRS 12) preneseni porezni gubitak predstavlja imovinu (odgođena porezna imovina – deffered tax assets).

U Hrvatskoj većina društava ne knjiži odgođenu poreznu imovinu. Preneseni porezni gubitak imovina je, jer ako ga imate, znači da nećete u budućnosti morati plaćati porez na dobit (ako je budete ostvarivali).

Kako se može kupiti preneseni porezni gubitak?
Da biste kupili preneseni porezni gubitak, morate kupiti društvo uz koje je vezan porezni gubitak. Odnosno, morate postati pravni sljednik (društvo na koje se prenose prava i obveze) društva koje ima preneseni porezni gubitak.

Na što je potrebno paziti?

Ako preuzimate neko društvo, morate paziti na potencijalne obveze koje nisu iskazane u bilanci. Potrebno je napraviti kvalitetan due diligence (dubinsko snimanje) društva koje se kupuje. Naravno, zaštita od potencijalnih obveza može se postići kvalitetnim kupoprodajnim ugovorom (u smislu da ako se pojave dodatne obveze, preuzima ih prodavatelj) te dodatnim osiguranjima.

Primjer iz života

Društvo „Plaćam porez kao lud d.o.o.“ ostvaruje godišnju dobit od deset milijuna HRK. Računovođa je utvrdio da bi trebalo platiti porez na dobit u iznosu od dva milijuna HRK. Uprava društva predviđa da će i idućih godina ostvarivati podjednako dobre rezultate. S druge strane, društvo „Nesposobnjaković d.o.o.“ iskazuje u poreznoj bilanci preneseni kumulirani porezni gubitak od 30 milijuna HRK. Gubitak se može iskoristiti u iduće tri godine jer su dvije godine već prošle. Procjena vlasnika i direktora društva g. Nesposobnjakovića jest da neće moći iskoristiti preneseni porezni gubitak, odnosno da će dobit početi ostvarivati tek nakon tri godine.

Nakon dugog mozganja g. Nesposobnjaković izračunao je da mu se isplati osnovati novo društvo i prenijeti na njega cjelokupno poslovanje (imovinu, obveze, radnike itd). S tim u vezi dogovoreno je da će društvo „Plaćam porez kao lud d.o.o.“ platiti milijun HRK za društvo „Nesposobnjaković d.o.o.“ koje ima jedinu imovinu u obliku prenesenoga poreznoga gubitka u iznosu od 30 milijuna HRK, odnosno 30 x 20 % (stopa poreza na dobit) = 6 milijuna HRK.

Drugim riječima, društvo „Plaćam porez kao lud d.o.o.“ platilo je milijun HRK nešto što vrijedi šest milijuna HRK (ovdje nismo uzeli u obzir vremenske preferencije da bi primjer bio jasniji). Dakle, možda naziv društva više neće biti adekvatan budući da će „Plaćam porez kao lud“ u budućnosti platiti šest milijuna HRK manje poreza. S druge strane, i g. Nesposobnjaković trebao bi promijeniti prezime jer je prodao maglu koja bi mu inače propala za milijun HRK!


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.