Lakše zapošljavanje i reguliranje radnih sati za poslodavce su najznačajnije izmjene ZOR-a

Lakše zapošljavanje i reguliranje radnih sati za poslodavce su najznačajnije izmjene ZOR-a

Čelnici pet vodećih sindikalnih središnjica prikupljali su u drugoj polovici siječnja potpise za organizaciju generalnog štrajka, kako bi pokazali nezadovoljstvo izmjenama Zakona o radu. Obrada prikupljenih potpisa pokazala je da generalni štrajk podržava više od 92% članova sindikata.

Potaknut time, portal MojPosao istražio je što hrvatski poslodavci misle o izmjenama Zakona o radu u istraživanju provedenom nad 60 hrvatskih tvrtki.

U istraživanju su u najvećem broju sudjelovali menadžeri (43%) i vlasnici tvrtki (20%) u dobi od 26 do 40 godina (62%), te specijalisti, pripravnici i ostali zaposlenici (26%).

Poslodavce najviše zanima lakše otpuštanje/ zapošljavanje radnika i reguliranje radnih sati

Od izmjena koje Zakon o radu predlaže, poslodavce najviše zanimaju odredbe zakona koje bi trebale omogućiti lakše otpuštanje/zapošljavanje radnika (46%).

Reguliranje radnih sati zanima 28% poslodavaca, a njih 13% najviše zanima kako će zakonom biti definirano zapošljavanje na određeno vrijeme.

U znatno manjoj mjeri poslodavci su zainteresirani za definiranje visine otpremnina (2%), dok 5% poslodavaca ističe kako ih u izmjenama Zakona o radu ne zanima ništa posebno.

Bolovanje ne bi trebalo utjecati na otkazni rok

Jedna od tema koja je izazvala veliku raspravu u javnosti bila je i moguća odredba Zakona prema kojoj će radnik moći dobiti otkaz i tijekom bolovanja.

Da bolovanje ne treba utjecati na otkazni rok smatra 57% ispitanika.

Neki od njih smatraju da se bolovanje nerijetko zloupotrebljava u svrhu produljenja otkaznog roka te da se ne smije dozvoliti da radnik može ‘zauvijek’ biti na bolovanju na štetu kompanije u kojoj radi.

Suprotnog je mišljenja 35% ispitanika koji kažu da bolovanje treba utjecati na otkazni rok, dok odgovor ne zna 8% ispitanika.

Fleksibilizacija tržišta rada olakšat će zapošljavanje, ali sam ZOR neće doprinijeti privlačenju (stranih) investicija

Zagovornici izmjena tvrde kako će Zakon o radu potaknuti fleksibilizaciju tržišta rada, no kakve će to konkretne prednosti donijeti?

Za 72% poslodavaca fleksibilizacija je važna jer omogućava lakše zapošljavanje radnika, dok prema mišljenju njih 45% olakšava otpuštanje. Za 38% poslodavaca fleksibilizacija je važna radi smanjenja troškova rada i privlačenja (stranih) investitora (38%).

Ipak, 8% ispitanika koji su naveli ‘nešto drugo’ ističu kako sama promjena zakona neće donijeti ništa od navedenog te kako je ‘fleksibilizacija’ samo izgovor za promjene Zakona o radu.

„Zaštita radnika treba biti kvaliteta njegovog rada, a ne zakon. Zakon se uglavnom iskorištava na štetu kompanija i radnika koji pošteno rade u toj kompaniji“, komentar je jednog ispitanika.

Većina ispitanika skeptična je kada je u pitanju tvrdnja da će izmjene Zakona o radu potaknuti povećanje investicija. Njih 54% smatra kako se to neće dogoditi, dok suprotno misli 24% ispitanika. Odgovor ne zna njih 22%.

Za razliku od velikih, male i srednje tvrtke više vjeruju da će ZOR potaknuti (strane) investicije. Samo 9% ispitanika iz velikih tvrtki smatra kako će izmjene Zakona o radu povećati investicije, dok to isto misli 25% ispitanika srednjih tvrtki te čak 38% ispitanika iz malih tvrtki.

Podijeli

Odgovori

Top