Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Linićeva lista poreznih dužnika smanjena na 93.887 obveznika

To je četvrta lista poreznih dužnika koju je objavilo Ministarstvo financija, a na njoj se nalaze obveznici čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, pri čemu je kriterij za objavu za pravne osobe da su im dugovanja veća od 300 tisuća kuna, obrtnici čiji dug premašuje 100 tisuća kuna te građani s dugom iznad 15 tisuća kuna

To je četvrta lista poreznih dužnika koju je objavilo Ministarstvo financija, a na njoj se nalaze obveznici čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, pri čemu je kriterij za objavu za pravne osobe da su im dugovanja veća od 300 tisuća kuna, obrtnici čiji dug premašuje 100 tisuća kuna te građani s dugom iznad 15 tisuća kuna

Ministarstvo financija danas je objavilo najnoviju listu poreznih dužnika na kojoj se nalazi ukupno 93.887 poreznih obveznika s ukupnim dugom od 22,95 milijardi kuna.

To je četvrta lista poreznih dužnika koju je objavilo Ministarstvo financija, a na njoj se nalaze obveznici čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, pri čemu je kriterij za objavu za pravne osobe da su im dugovanja veća od 300 tisuća kuna, obrtnici čiji dug premašuje 100 tisuća kuna te građani s dugom iznad 15 tisuća kuna.

Na najnovijem popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 5.348 poduzeća, čija su ukupna dugovanja nešto veća od 9 milijardi kuna.

Listu tvrtki poreznih dužnika predvodi Pan-Papirna industrija u stečaju, s dugovanjem od 151,9 milijuna kuna, a više od sto milijuna kuna duga (100,7 milijuna) ima i tvrtka Euro-market.

Slijede još dvije zagrebačke tvrtke, Tvornica električnih žarulja s dugovanjem od 75,9 milijuna kuna, te Gramat s dugom od 66,3 milijuna kuna, dok je na petom mjestu Hrvatski nogometni klub Šibenik s dugovanjem od 58,2 milijuna kuna.

Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 10.998 osoba, a njihov dug doseže 3,9 milijardi kuna.

Najnovija lista dužnika sadrži i popis 77.541 građanina koji državi duguju više od po 15.000 kuna poreza, a njihov ukupni dug je 9,97 milijardi kuna.

Prvu je listu Ministarstvo objavilo zadnjeg dana srpnja prošle godine, a na toj je listi bilo ukupno više od 102 tisuće poreznih obveznika s dugovanjima od 29,97 milijardi kuna.

Nakon toga svaka se tri mjeseca objavljuje nova lista dužnika, a dužnici s liste mogli ‘ispasti’ ako podmire svoj dug u cijelosti ili ako podmire dio duga i tako padnu ispod kriterija za objavu. Popis ne sadrži ni podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogram poreznog duga.

Nakon prve liste, objavljene krajem srpnja prošle godine, dug je u cijelosti ili dijelom, tako da su ispod propisanog praga za objavu, podmirio 2.081 obveznik, a iznos uplate bio je 152,4 milijuna kuna, dok je nakon druge liste, objavljene krajem listopada 2012., to učinilo ukupno 1.610 obveznika i iznos njihovih uplata je bio 107,9 milijuna kuna.

Po podacima Porezne uprave, nakon liste poreznih dužnika krajem siječnja ove godine, svoj su dug u cijelosti podmirili ili ga smanjili ispod kriterija za objavu 1.720 obveznika, a iznos njihove uplate je 90,6 milijuna kuna.

Ministarstvo financija i Porezna uprava danas su na svojim internet stranicama objavili i najnovije priopćenje o mjerama za uvođenje reda u porezni sustav i pomaganje gospodarstva u prošloj i ovoj godini.

Uz podatke o prošle godine odobrena dva reprograma poreznog duga, iz Ministarstva ističu kako se “porezna presija provodila samo u slučajevima kada su se poduzetnici našli u bezizlaznim situacijama – stečajevima i blokadama žiro računa”, navodi se u priopćenju.

Pritom se iznose podaci da je u prošloj godini izdano 53.841 rješenje o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava, iznos duga je bio 6,7 milijardi kuna, od čega je naplaćeno 1,5 milijardi kuna.

U prvom kvartalu ove godine izdano je 27.715 rješenja o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava, dug iznosi 2,7 milijardi kuna, a do sada je naplaćeno 327,9 milijuna kuna.

Iznose i podatke o predstečajnim nagodbama, pa je tako u postupcima u kojima iznos dužnikovih obveza prelazi 10 milijuna kuna zaprimljeno 440 zahtjeva s ukupnim obvezama od 33,4 milijarde kuna, a u tim je tvrtkama 21.116 zaposlenih.

Od toga je riješeno 178 predmeta, od čega pozitivno njih 43, negativno 45, odbačeno/stečaj 87 predmeta, a tri su obustavljena na zahtjev dužnika.

U postupcima predstečajne nagodbe u kojima je iznos dužnikovih obveza manji od 10 milijuna kuna (skraćeni postupak), zaprimljeno je 3.511 zahtjeva s ukupnim obvezama 3,2 milijarde kuna i 9.695 zaposlenika.

Od toga je riješeno 2.563 zahtjeva od čega 612 pozitivno, a 1.951 negativno ili je odbačeno (zbog ne poštivanja roka za dopunu dokumentacije).


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.