Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Linićeve mjere djeluju, loši poslodavci platili 220 milijuna kuna doprinosa

Iako je Ministarstvo financija jasno poručilo da popuštanja neće biti, više od dvije tisuće poslodavca pokušalo je u dva i pol mjeseca isplatiti plaće bez uplate doprinosa.

Iako je Ministarstvo financija jasno poručilo da popuštanja neće biti, više od dvije tisuće poslodavca pokušalo je u dva i pol mjeseca isplatiti plaće bez uplate doprinosa.

U dva mjeseca primjene uredbe koja zabranjuje isplatu plaća bez doprinosa više od 13 tisuća poslodavca počelo je uredno plaćati doprinose svojih radnicima. Novi list piše kako je početkom svibnja, kad je započela primjena uredbe, Porezna uprava imala je, na osnovu podataka za veljaču i ožujak, listu od 45.711 poslodavca koji nisu uredno plaćali doprinose za svoje radnike, a u tim je poduzećima radilo više od 205 tisuća radnika. Kontrola koju provode banke i zabrana isplate plaća bez doprinosa pokazala je da problema s isplatom doprinosa ima oko 27 tisuća poslodavaca u Hrvatskoj i da oni zapošljavaju više od 80 tisuća radnika. Nakon što je ostale prisilila da zagrabe u rezerve i počnu plaćati doprinose ili da se barem dogovore s Poreznom upravom oko reprograma, država će osim strogog nadzora morati pronaći neka druga rješenja za više od 80 tisuća radnika.

Zahvaljujući uredbi, država je od onih koji se nalaze na listi loših poslodavca u svibnju, lipnju i srpnju uspjela naplatiti ukupno oko 220 milijuna kuna doprinosa, s time da se najveći iznos odnosi na svibanj kad je u državni proračun zahvaljujući uredbi stiglo 124 milijuna kuna.

Iako je Ministarstvo financija jasno poručilo da popuštanja neće biti, više od dvije tisuće poslodavca pokušalo je u dva i pol mjeseca isplatiti plaće bez uplate doprinosa. No, i takvih je pokušaja iz mjeseca u mjesec sve manje: u svibnju je na taj način isplatu doprinosa pokušalo izbjeći više od tisuću poslodavca, a u srpnju ih je bilo tek nešto više od 300.

Smanjuje se i broj onih koje država kažnjava blokadom računa zbog opetovanih pokušaja isplate plaća bez doprinosa, pa je tako Porezna uprava u svibnju blokirala račune za 302 poslodavca, dok je u srpnju takva mjera pokrenuta samo protiv 55 tvrtki.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.