Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Tržište rada: Pad potražnje za radom u svim djelatnostima, osim u zdravstvu i graditeljstvu

Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao u prvoj polovici godine, primjetan je osjetan pad potražnje za radnom snagom.

freepik

Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao u prvoj polovici godine, primjetan je osjetan pad potražnje za radnom snagom.

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, od 1. siječnja do 30. lipnja objavljeno je gotovo 30 tisuća oglasa za posao, što je 28% (odnosno, nekih 11 tisuća oglasa) manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Silazni trend u broju natječaja za posao započeo je sredinom ožujka, u trenutku kada su uvedene mjere lockdowna, a pad je nastavljen početkom travnja. Međutim, zahvaljujući popuštanju restrikcija i povoljnijoj javnozdravstvenoj situaciji, u drugoj polovici travnja krivulja počinje ponovno rasti te u svibnju i lipnju dolazi do povećanog zapošljavanja“, istaknuo je direktor portala MojPosao Igor Žonja uz napomenu kako je trenutni prosječni tjedni broj objavljenih oglasa i dalje nešto niži u odnosu na pretkrizne brojke.

 

 

Ljudski resursi imaju najveći pad, konobari i dalje najtraženiji

U odnosu na prošlu godinu, najveći pad broja oglasa zabilježen je u kategoriji Ljudski resursi (-50%), Arhitektura (-46%), Briga o ljepoti (-44%) te Promet i transport (-44%).

S druge strane, u prvih šest mjeseci došlo je do povećanog zapošljavanja u sektoru Zdravstva i socijalnog rada (+25%) te Graditeljstva (+12%), što nije neobično s obzirom na situaciju s epidemijom koronavirusa, ali i potres koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu.

Zanimljivo, unatoč tome što se radi o sektorima koje je kriza na svom početku najsnažnije pogodila, najveći broj oglasa i ove godine pronalazimo u Turizmu i ugostiteljstvu (18% od ukupnog broja oglasa) te Prodaji (17%).

Naime, nakon oštrog pada potražnje za radom tijekom ožujka i prve polovice travnja, popuštanjem mjera zaštite od koronavirusa u svibnju i lipnju dolazi do povećanog zapošljavanja u ovim djelatnostima.

To potvrđuje i činjenica da su, baš kao i prošle godine, u prvih šest mjeseci najtraženiji radnici u Hrvatskoj bili konobari (barmeni) i prodavači (trgovci).

Potom slijede vozači, kuhari, skladištari, programeri i radnici u proizvodnji.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

 

Srednja stručna sprema Visoka stručna sprema Stručna sprema nije bitna
Konobar; Barmen Programer Konobar; Barmen
Trgovac; Prodavač Doktor medicine Trgovac; Prodavač
Vozač Diplomirani inženjer građevine Programer
Skladištar Magistar farmacije Kuhar
Kuhar Pravnik Vozač

 

Stanje po županijama

U odnosu na prvu polovicu prošle godine najveći pad potražnje za radnom snagom zabilježen je u priobalnim županijama: Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Zagrebu i okolici. Najmanji pad u broju oglasa za posao pronalazimo u Požeško-slavonskoj te Međimurskoj županiji.

Tijekom prve polovice 2020. godine poslodavci su objavili preko 1.000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je čak 9% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Što nas čeka do kraja 2020. godine?

„Očekujemo da će tržište rada zadržati razinu iz prve polovice godine i da će do konca godine potražnja za radom doživjeti pad od 37% u odnosu na 2019-tu.

Međutim, ukoliko turistička sezona značajno podbaci i ne ispuni niti ona minimalna očekivanja, cjelogodišnji pad može ići i preko 50%. Isto tako, ako pravovremenim i hrabrim odlukama pomognemo poduzetnicima u transformaciji društva i intenziviranju gospodarskih aktivnosti, očekivani pad potražnje može biti manji od predviđenih 37%.

Na samom početku krize, Vlada je adekvatnom reakcijom i isplaćivanjem novčane pomoći poslodavcima značajno doprinijela opstanku gospodarstva i očuvanju radnih mjesta. No, tu ne smijemo stati.

Sada je iznimno važno brzo formiranje nove Vlade, kao i preusmjeravanje fokusa s razgovora o smanjenju poreza na dohodak i sličnim, u ovom trenutku manje bitnim stvarima na hitno odobravanje 5000 zahtjeva za kreditiranjem koje su poduzetnici uputili u Hamag Bicro. To je najvrijednije što sada možemo učiniti“, zaključio je Igor Žonja.

Pročitajte još:

Komunikacija

Svatko tko se bavi prodajom ili uslugama zna da komunikacija u njoj igra važnu ulogu u upravljanju prodajom. 

Edukacija

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imat će priliku čuti razmišljanja vodećih europskih autoriteta koji će kroz različite ekspertize pokušati dati odgovor na pitanje kako stvoriti okruženje...

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Lifestyle

Često su ti energetski vampiri suradnici na poslu, članovi obitelji ili istog kruga prijatelja, pa ih ne možete izbjeći.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.