Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Lokacijski marketing postaje trend koji tvrtke ne mogu ignorirati

Kompanije širom svijeta sve više novca izdvajaju za online marketing. Logično! Tvrtke se oglašavaju tamo gdje su ljudi. Svjetska populacija internet je prihvatila kao dio svog života, a prihvaća i prihvatit će u potpunosti i internet na mobilnim uređajima. Takav slijed događaja iznjedrio je i novi oblik online marketinga – location based marketing!

Kompanije širom svijeta sve više novca izdvajaju za online marketing. Logično! Tvrtke se oglašavaju tamo gdje su ljudi. Svjetska populacija internet je prihvatila kao dio svog života, a prihvaća i prihvatit će u potpunosti i internet na mobilnim uređajima. Takav slijed događaja iznjedrio je i novi oblik online marketinga – location based marketing!

Geolokacijski servisi postaju sve popularniji, a najpoznatiji među njima zasigurno je Foursquare, društvena mreža koja u protekloj godini ostvarila rast od 3.400 posto.

Foursquare i Where u Hrvatskoj

Za sve one koji nisu upoznati sa Foursquareom – to je lokacijska društvena mreža čiji je smisao čekiranje, odnosno prijavljivanje na lokacijama poput kafića, restorana, hotela, muzeja i dr. te iznošenje vlastitog mišljenja o određenim objektima. Također, on vam omogućava pronalazak željenih destinacija u vašoj blizini. Tako putem Foursquarea možete pronaći određeni restoran i vidjeti što o njemu misle oni koji su već bili u njemu, što preporučuju, ili što eventualno zamjeraju…Ukoliko nastavi rapidno rasti s Foursquareom ćemo se uskoro upoznati svi, kao što je to bio slučaj sa Facebookom i Twitterom.

Osim Foursquarea na globalnoj razini među lokacijskim servisima valja istaknuti i tvrtku Where, za koju je eBay nedavno platio 135 milijuna dolara. Whereove aplikacije na vodećim operativnim sustavima korisnicima pomažu u pronalasku odgovarajućih ugostiteljskih objekata – restorana, barova, zabavnog sadržaja, s obzirom na njihovu trenutnu lokaciju. Whereovu jedinstvenu oglašivačku platformu koristi više od 120.000 tvrtki, od malih trgovaca do globalnih brendova. Ona tvrtkama nudi posebnu vrstu oglasa, koji se prikazuju samo potencijalnim kupcima koji su trenutno u blizini prodajnog mjesta tvrtke. Valja istaknuti kako je tvrtka Where nedavno stigla i u Hrvatsku. Dakle lokacijski marketing definitivno postaje novi trend, koji su prepoznale i neke hrvatske tvrtke.

Foursquare tvrtkama nudi mogućnost oglašavanja u obliku tzv. specijala. Dakle, tvrtke plaćaju, odnosno nagrađuju korisnike koji se prijave na određenoj lokaciji. Takav slučaj već imamo u jednoj od najvećih hrvatskih kompanija Agrokoru, koja Foursquare korisnicima plaća za čekiranje u prostorima Konzuma i Tiska.

Louis Vuitton prepoznao lokacijski marketing

Posljednja globalna kompanija koja je izvijestila o korištenju lokacijskog marketinga je Louis Vuitton. Ta tvrtka otprije koristi Foursquare kao lokacijsku platformu za oglašavanje u SAD-u i Europi, a sada kreće i na kinesko tržište. Proizvođač luksuznih odjevnih predmeta potpisao je ugovor s lokacijskim servisom Jiepang u Pekingu kako bi promovirao najnoviju modnu kolekciju za putovanja. Tako će svatko tko se za vrijeme trajanja izložbe čekira u Narodnom muzeju Kine dobiti brendiranu virtualnu značku te određen informacije iz Louis Vuittona. Jiepeng na kineksom tržištu trenutno broji oko milijun korisnika.

I Facebook je u igri…

Naravno, kada je riječ o lokacijskom marketingu ne treba zanemariti vodeću svjetsku društvenu mrežu. Facebookovih 700 milijuna korisnika dobro su prihvatili čekiranje. Milijuni ljudi širom svijeta svakodnevno s prijateljima dijele svoje lokacije. Možemo slobodno reći kako se Facebookovi korisnici lagano prilagođavaju na čekiranje, a ostaje nam vidjeti kakav će model Zuckerbergov tim osmisliti kako bi to i naplatio…Kada je riječ o čekiranju, iz Facebooka će zasigurno uslijediti neki novi potez.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.