Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Male promjene koje možete napraviti već pri kupnji

Samo malom promjenom u ponašanju pri kupovini, možemo smanjiti štetu koju svojim svakodnevnim, često nesvjesnim postupcima činimo prirodi.

Epidemija koronavirusa uvelike je promijenila naše navike kupovanja, ali i potaknula svjesnost građana o važnosti brige za vlastito zdravlje pri odlasku u trgovine. Novi obrasci ponašanja pri kupovini uz pojačane higijenske mjere zasigurno su pozitivna strana ove krize. Naučili smo puno o fizičkoj distanci, sigurnom korištenju rukavica i košarica za kupnju, ponašanju pri odabiru artikala na policama, beskontaktnom plaćanju kao primjerenijim ovoj situaciji. Sada, kada smo „pametniji“ u brizi o svojoj sigurnosti, zašto ne bismo bili bolji i prema okolišu?

Samo malom promjenom u ponašanju pri kupovini, možemo smanjiti štetu koju svojim svakodnevnim, često nesvjesnim postupcima činimo prirodi. Sada više nego ikada imamo priliku malim promjenama utjecati i na kolektivnu svijest kako bi zajedno očuvali zdravlje našeg planeta.

  1. Postoje platnene vrećice i za voće i povrće te nije nužno koristiti plastične. Jednostavno stavite svoje voće i povrće u platnenu vrećicu, izvažete ga i zalijepite etiketu na za to predviđeno mjesto na vrećici.
  2. Kada kupujete po jedan komad voća i povrća, možete koristiti samo jednu vrećicu (platnenu ili plastičnu) na koju možete zalijepiti više naljepnica izvaganih proizvoda ili samo upozoriti prodavačicu ako imate dio proizvoda koji se kupuju po komadu i koji su to.
  3. Većina trgovina dopušta korištenje platnene vrećice već pri ulasku u dućan – bez da morate koristiti kolica ili košarice. Time ne morate razmišljati o čistoći istih, a to će vam pomoći i da lakše ograničite kupnju i odaberete ono što vam zaista treba.
  4. Ako ne možete izbjeći kupovinu vrećice na blagajni probajte da je ona barem biološki razgradiva. Ako niti to nije moguće – pokušajte tu plastičnu vrećicu iskoristiti više puta ili ju koristite za otpad umjesto dodatnih plastičnih vrećica za smeće.
  5. Sve veći broj proizvođača prirodne kozmetike omogućava donošenje iskorištenih pakiranja pojedinih proizvoda koje zatim ponovno koriste za punjenje odabranim proizvodima. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti uskoro i u Hrvatskoj.
  6. Kada kupujete kolače ili torte u slastičarnicama ili trgovinama, uvijek možete donijeti svoju posudu u koju će vam prodavač staviti odabrane proizvode.
  7. Coffee to go bi mogao biti još slađi kada biste koristili svoje termo bočice za kavu! Osim što bi vam kava duže ostala topla, u isto vrijeme biste smanjili potrošnju papirnatih čaša i u konačnici spasili koje drvo.
  8. Pojedini poznati brendovi omogućavaju donošenje rabljene odjeće i tkanine koju kasnije recikliraju, a vi možete dobiti i do 15% popusta pri kupnji. Dobro je znati da izradom pamučne majice nastaje između 1,5 i 3,6 kg CO2. Recikliranjem se te vrijednosti mogu smanjiti za čak 85-90%.

Zagrebačka agencija Brigada, kao i Bruketa&Žinić&Grey, priključila se inicijativi ‘Postani plastic-free tvrtka ili organizacija’ te kreirala platnene shopping torbe kako bi zaposlenici agencije, klijenti i suradnici bili u skladu s modnim trendovima, a ujedno i doprinijeli okolišu korištenjem platnenih umjesto plastičnih vrećica za kupnju.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.