Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Maras: Neka se poslovne banke odvaže! [VIDEO]

Unutar programa “Poduzetništvo mladih”, društva koja su u većinskom vlasništvu jedne ili više osoba mlađih od 30 godina i čiju upravu vodi osoba u dobi do 30 godina, moći će kandidirati za kredite u iznosu od 80 tisuća do 700 tisuća kuna, bez vlastitog učešća to jest uz stopostotni udio HBOR-a.

Unutar programa "Poduzetništvo mladih", društva koja su u većinskom vlasništvu jedne ili više osoba mlađih od 30 godina i čiju upravu vodi osoba u dobi do 30 godina, moći će kandidirati za kredite u iznosu od 80 tisuća do 700 tisuća kuna, bez vlastitog učešća to jest uz stopostotni udio HBOR-a.

Mladima do 30 godina i poduzetnicima početnicima od 1. rujna na raspolaganju će biti novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u kojima će kamatnu stopu subvencionirati Ministarstvo poduzetništva i obrta, najavili su danas na konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Unutar programa “Poduzetništvo mladih”, društva koja su u većinskom vlasništvu jedne ili više osoba mlađih od 30 godina i čiju upravu vodi osoba u dobi do 30 godina, moći će kandidirati za kredite u iznosu od 80 tisuća do 700 tisuća kuna, bez vlastitog učešća to jest uz stopostotni udio HBOR-a.

Rok otplate je 12 godina, uključujući dvogodišnji poček.

Kamatna stopa je četiri posto, ali kako Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu s dva postotna boda, tako će kamatna stopa u konačnici za korisnike biti dva posto.

U programu “Početnici”, iznos kredita je od 80 tisuća do 1,8 milijuna kuna, pri čemu za kredite do 700 tisuća kuna uz stopostotni udjel HBOR-a, dok je za kredite u iznosima od 700 tisuća do 1,8 milijuna kuna predviđeno 15-postotno učešće korisnika.

Rok otplate je 14 godina, uključujući poček od tri godine.

Korisnici mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju manje od dvije godine i mlađi su od 55 godina.

Kamatna stopa ista je kao kod kredita za mlade, odnosno u konačnici dva posto.

Za subvencioniranje kamata kredita HBOR-a za mlade i/ili početnike predviđen je iznos od tri milijuna kuna, a detaljne informacija o oba programa poduzetnici mogu dobiti na internetskim stranicama HBOR-a i Ministarstva poduzetništva i obrta.

[infopunkt 7073 2]

Ministar Maras rekao je na predstavljanju kako su novi programi odgovor na ‘sušu’ kreditnih plasmana poslovnih banaka. Upitan koliki je udjel HBOR-a u kreditiranju gospodarstva, odgovorio je da je prošle godine on bio 30 posto.

[infopunkt 7073 8]

Maras je komentirao i informaciju da se obrtnici žale da su uvjeti prestrogi. ”Nisu uopće prestrogi”, kazao je ministar.

[infopunkt 7073 9]

”Sredstava još ima, a sada ćemo još više intenzivirati i pokušati probuditi svijest da država subvencionira kamate i da poduzetnici na taj način mogu smanjiti svoje troškove”, istaknuo je Maras.

[infopunkt 7073 3]

“Očekujem malo više odvažnosti i poslovnog pristupa poslovnih banaka, a na to bi ih moglo potaknuti smanjenje dobiti”, rekao je Maras dodajući da je država spremna banke pratiti jamstvima HAMAG-a čiji broj iz godine u godinu raste te se ove godine očekuje njih pet stotina.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev dodao je da je HBOR u prvih šest mjeseci ove godine odobrio 11,7 posto više sredstava po iznosu i 16,4 posto po broju odobrenih kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a odobrena sredstva za investicije porasla su za 50 posto.

[infopunkt 7073 5]

Kovačev se pohvalio i dosadašnjim rezultatima, no vjeruje da će oni biti još bolji uz subvencije koje daje ministarstvo.

”U prvih šesti mjeseci odobreno je 12 posto više sredstava u odnosu na isto razdoblje prethodne rekordne godine” rekao je Kovačev.

[infopunkt 7073 6]

U nastavku, ministar je izrazio mišljenje da poslovne banke nemaju dovoljno hrabrosti, te da su novi programi odgovor na ‘sušu’ kreditnih plasmana poslovnih banaka.

”Poslovne banke imaju sredstava, ali novac ne plasiraju. Malo proročki moram reći da očekujem da se banke odvaže i počnu razmišljati poslovno i kreditirati investicije malih i srednjih poduzetnika. Država ove godine će dati 500 jamstava preko HAMAG-a te na taj način snositi dio rizika” zaključio je Maras.

[infopunkt 7073 7]

 

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Lifestyle

Dobre stvari se događaju onima koji su spremni čekati. Međutim, ponekad su proaktivnost i uzimanje stvari u naše ruke pravi izbor.

Poduzeća

Od Infobipovog puta od startupa do jednoroga, do gradnje globalnog startupa i najveće coworking zajednice u regiji – Amir Babović, suosnivač Wespa Spaces i...

Marketing i prodaja

Kako uvjeriti ljude da ste najbolji za ono što im je potrebno i kako uspješno reklamirati svoj posao?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.