Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Maras: Plaća guvernera HNB-a previsoka i neprimjerena trenutku [VIDEO]

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je danas kako je plaća guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića previsoka i neprimjerena trenutku u kojem se Hrvatska nalazi te kako guverner ne može imati veću plaću od predsjednika Republike i predsjednika Vlade.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je danas kako je plaća guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića previsoka i neprimjerena trenutku u kojem se Hrvatska nalazi te kako guverner ne može imati veću plaću od predsjednika Republike i predsjednika Vlade.

Upitan kako komentira plaću guvernera HNB-a Borisa Vujčića i njegovih suradnika Gordan Maras je rekao kako se na to pitanje nameće jednostavan odgovor.

“Ako predsjednik Republike ima plaću koja je desetak tisuća kuna manja od te plaće onda je to sigurno previsoka plaća. Bez obzira da li se radilo o naknadi koja je sada ukomponirana u plaću ili o plaći”, kazao je Maras odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja rezultata programa Poduzetnički impuls za 2013.

“To su iznosi koji su neprimjereni trenutku u kojem se Hrvatska nalazi i nadam se da će Savjet HNB-a reagirati. Jer plaća od 34 tisuće kuna je previsoka za hrvatski javni sektor, a pogotovo kada se radi o plaći koja je 10 tisuća kuna veća od plaće predsjednika Republike ili 12 tisuća kuna veća od plaće predsjednika Vlade”, kazao je Maras.

[infopunkt 7928 7]

Na pitanje zašto ističe plaće predsjednika i premijera i zašto bi one trebale biti mjerilo, Maras je odgovorio “zbog toga što se radi o javnom sektoru”.

“Ne mislite li da je po poziciji u društvu predsjednik Republike u javnom sektoru prva osoba. Ne mislite li da je predsjedniku Vlade obim posla puno složeniji nego guverneru HNB-a. Ja mislim da je i zato to ističem”, kazao je.

“Ako premijer i predsjednik imaju najsloženije uvjete obavljanja posla u Republici Hrvatskoj u javnom sektoru, a sigurno je obim njihova posla puno složeniji nego što je to guvernera HNB-a, onda nije primjereno da plaća bude u tom nesrazmjeru. A da ne govorim o plaći od 34 tisuće kuna u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj, mislim da je to apsolutno previše”, istaknuo je Maras.

Upitan kako komentira najavu predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva da se više neće kandidirati za čelno mjesto te banke Maras je ponovio kako se od početka zalaže za promjenu rada u HBOR-u, za veću transparentnost te kako u nekim segmentima nije bio zadovoljan radom HBOR-a i najavljivao je promjene.

Maras misli kako je dobro da u HBOR dođe malo svježe krvi i da se situacija za iduće razdoblje počne mijenjati.

[infopunkt 7928 8]

“HBOR mora biti u funkciji izvoza, projekata visoke dodane vrijednosti i mora biti transparentniji prema poreznim obveznicima“, poručio je napominjući kako se više neće davati krediti poput onih koji su nanijeli štetu Vladi (poput kredita tvrtki Facta Vera Branka Šegona).

Kroz HBOR više neće moći dobiti kredit niti jedna tvrtka koja je vlasnički povezana s dužnosnicima, ustvrdio je Maras koji smatra “da je Uprava bila malo pažljivija i odgovornija već bi u startu uočila da se radi o dužnosniku i ne bi dovela Vladu u neugodnu poziciju”.

Upitan ima li nekoga u vidu za nasljednika Kovačeva rekao je kako odluku o tome donosi Vlada.

Na pitanja novinara kako to da je on jedini od svih ministara preuzeo auto Audi A6 i gdje je sada taj automobil i što će biti s njim, Maras je kazao kako će to vozilo biti dano na korištenje MUP-u, kao što je bilo rečeno.

[infopunkt 7928 6]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.