Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Matić: Paloma, Teta Violeta pa Hrvatski list

Hrvatski sabor počeo je prvo zasjedanje u 2013. Nova sjednica uobičajeno je počela aktualnim prijepodnevom. Članovima Vlade pitanja je postavilo 40-ak zastupnika.

Hrvatski sabor počeo je prvo zasjedanje u 2013. Nova sjednica uobičajeno je počela aktualnim prijepodnevom. Članovima Vlade pitanja je postavilo 40-ak zastupnika.

Premijer Zoran Milanović, odgovarajući na pitanje Željka Reinera (HDZ), kazao je da stoji iza ministra Željka Jovanovića kad je riječ o uvođenju četvrtog modula zdravstvenog odgoja u škole. Istaknuo je kako je riječ o nečemu što se ‘u Baden-Wuerttembergu učilo prije 40 godina’. Nažalost, i dan-danas nekim ljudima u Hrvatskoj to je veliki tabu. Za mene to je banalna stvar, ali važna, kazao je Milanović, nazvavši zlonamjernim i netočnim informacije iz letaka koje je Crkva dijelila o Božiću. Ponovio je da se u nekim predmetima u školama podučava gradivo koje ne želi za svog sina, o hrvatskim i svjetskim književnicima koji su javno promicali antisemitizam, ali da se, umjesto da osnuje udrugu roditelja, opredijelio za ‘normalan dijalog’.

Đakić: ‘Pritajeni komunistički recidiv’

HDZ-ovac Josip Đakić upitao je ministra obrane Antu Kotromanovića koliko u MORH-u planiraju smanjiti broj vojnih kapelana te ga prozvao da je, poput ministara Željka Jovanovića i Predraga Matića, postao dio ‘pomno planiranog i sustavnog minoriziranja značaja Katoličke crkve’. Kotromanović je odgovorio da MORH, u dogovoru s Crkvom, planira za tri smanjiti broj vojnih kapelanija. Istaknuo je da MORH ne dovodi u pitanje ugovor sa Sv. Stolicom te da mu je žao što ga se, kao katolika i praktičnog vjernika, pokušava diskreditirati. Nezadovoljan odgovorom, Đakić rekao kako je kod nekih u Vladi proradio ‘pritajeni komunistički recidiv’ i ‘buknula stara mržnja prema Crkvi’. Vladu je optužio da je svojim izjavama i odlukama potaknula ‘kršćanofobiju’. Hrvatska se javnost, dodao je, s pravom može pitati jesu li na redu progoni i zatvaranje svećenika i biskupa kao što je to bilo poslije 1945.

HDZ-ov zastupnik Tomislav Ivić upitao je ministra branitelja Predraga Matića zašto je ratni staž koji je naveo u svojoj knjizi u neskladu s onim u Registru branitelja, te mu spočitnuo da mu se u registru vodi ratni put dok je, prema vlastitom priznanju, bio na ljetovanju. Matić mu je uzvratio da knjigu nije dobro pročitao te da bi ju trebao pročitati još jednom. Ne vjerujem da sam tolika budala da ne inzistiram da se prvo provjeri moj ratni put kod objave registra, rekao je Matić. Kazao je i kako iz internetskih komentara vidi da mu popularnost raste svaki puta kada Hrvatski list objavi negativno intoniran članak o njemu. Matić je dodao i da ga, otkad je ministar, svašta pitaju, pa su ga, kaže, pitali i koji je najbolji toaletni papir u hrvatskoj. Rekao sam, Paloma pa Teta Violeta pa Hrvatski list, rekao je Matić i odmah dodao da je taj tjednik koristio kao toaletni papir i primijetio da iza njega ‘ostaju crni prsti i drugi dio tijela, koji se ne vidi’.

Dvojezičnost – pitanje ispravne i uspravne države

Na pitanje HDZ-ovca Zvonka Milasa može li doći do odgode uvođenja dvojezičnih napisa u Vukovaru, premijer Zoran Milanović je podsjetio da je riječ o poštovanju propisa koje je donijela HDZ-ova većina u vrijeme kada je to, rekao je, bilo ‘politički zgodno’. To je pitanje ispravne i uspravne države koja poštuje svoje zakone, rekao je Milanović, poručujući Milasu – predložite promjenu Ustava i to objasnite ljudima u Europi kakva smo država. Milas nije osporio da su zakoni prihvaćeni u vrijeme vlasti HDZ-a, ali je kazao kako nitko ne može predvidjeti situaciju za 5 ili 10 godina. Treba uzeti u obzir i posljedice koje primjena zakona može izazvati, kazao je.

Hrvatska ispunila svih 10 zadaća iz izvješća EK

Hrvatska je ispunila svih deset točaka iz izvješća Europske komisije iz listopada, izjavila je u Saboru ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Hrvatska je pripremila modele restrukturiranja i privatizacije Brodosplita i Brodotrogira, a u završnim fazama je dogovor s Komisijom o modelu za 3. maj. To je Komisija prihvatila i radi se na realizaciji i finalizaciji potpisivanja ugovora u drugom i trećem mjesecu. Pusić očekuje da će na vrijeme biti završen i proces ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora u Njemačkoj, Danskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Sloveniji. Kazala je i da je Hrvatska imala pet inicijativa vezanih za rješavanje pitanja Ljubljanske banke te da ‘imamo realno dobre šanse da se to relativno brzo riješi’.

Nakon ‘aktualca’ slijedit će rasprava o Vladinu prijedlogu novoga zakona o dadiljama u prvom čitanju.

HRT.hr

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Pokazalo se kako je toaletni papir prvi samom vrhu potražnje.

Novosti

Predstavljeni su rezultati Javnog poziva za proizvodnju kratkometražnog igranog filma s tematikom Domovinskog rata.

Novosti

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas kako je Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od svoje objave prije godinu dana ispunio svoju svrhu...

Novosti

Ministar branitelja komentirao je posjet premijera Zorana Milanovića Vukovaru.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.