Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Michael Jordan o liderstvu

Karantenske dane dobrom dijelu planete uljepšao je dokumentarni serijal „Posljednji ples“, posvećen čuvenom Michaelu Jordanu i njegovim isto tako čuvenim Chicago Bullsima iz devedesetih godina prošloga stoljeća.

Karantenske dane dobrom dijelu planete uljepšao je dokumentarni serijal „Posljednji ples“, posvećen čuvenom Michaelu Jordanu i njegovim isto tako čuvenim Chicago Bullsima iz devedesetih godina prošloga stoljeća.

Serija s 10 dijelova je retrospektiva od 1984. kada je Michael Jordan ušao u NBA do 1998. godine.

Magija koju je po mišljenju mnogih najbolji košarkaš svih vremena stvarao i dominacija na parketu može se prevesti i efikasno koristiti na radnom mjestu, prenosi BizLife.

Evo šest lekcija Michaela Jordana koje su simbol onoga što lideri moraju da urade da bi pobijedili:

Prilagođavajte se situaciji

Jordan je kao natjecatelj bio poznat po neumornoj radnoj etici i spremnosti da se prilagodi kako bi pobijedio protivnike.

Kao lider, morate da se prilagodite i naučite kako da premašite neuspjeh. Važno je da razumijete izazov, da ga secirate i da otkrijete koji su alati i metode potrebni za premašivanje prepreka.

Timski rad

Kako Jordan kaže, “Talent donosi pobjedu, ali timski rad i inteligencija osvajaju prvenstva.”

Na početku svoje karijere, Joran je pokušao sve sam da radi. Iako je postizao sjajne osobne rezultate, njegov tim nije osvajao titule.

Pojedinačni doprinos u odnosu na timski rad odnosi se i na poslovanje: da biste bili uspješni, morate da radite zajedno kao tim – inteligentno – da biste postigli svoj cilj. Tim je onaj koji „završava posao“.

Vjerujte u sebe

Michael Jordan je vjerovao u svoje sposobnosti i nepokolebljivo samopouzdanje neophodno za ostvarenje svojih ciljeva.

Ako ne vjerujete u sebe, veoma je teško voditi druge. Liderstvo zahtijeva izuzetno samopouzdanje i poznavanje samog sebe. To znači biti introspektivan i poznavati svoje prednosti, kao i svoje slabosti.

Uvijek dajte sve od sebe

Gledajući Michaela Jordana kako igra, sigurno ste primijetili da daje sve od sebe, bez obzira na okolnosti. Njegova posvećenost u svakoj utakmici bila je neupitna.

Veliki lideri moraju imati tu crtu i moraju biti spremni da trpe gubitke u potrazi za pobjedama.

Kako je Jordan rekao: Mogu da prihvatim neuspjeh, ali ne mogu da prihvatim da ne pokušavam.

Razvijte mentalitet šefa

Liderstvo zahtijeva i određeni nivo vlasničkog mentaliteta i odgovornosti. Kada ste šef, vaš tim vas gleda kao primjer. Snosite odgovornost za procese i ishode.

Učite na svojim greškama

“Učenje je dar, čak i kada je bol vaš učitelj”, kaže Jordan.

Iako nekada ne ide sve onako kako ste zamislili i kako ste se nadali, uvijek postoji lekcija koja će vam biti važna za budućnost.

Liderstvo nije samo uloga, već je odgovornost koja se pokazuje ne samo riječima već i djelima, prenosi BizLife.

Pročitajte još:

Ljudski resursi

No, koje su to konkretno vještine koje sačinjavaju kvalitetnog lidera? 

Upravljanje biznisom

Danas, u doba sve češćih promjena, ključno je poznavati različite vještine kako biste od različitih ljudi dobili ono najbolje, ista situacija je i sa...

Edukacija

O vrućoj jeseni svakako će biti govora i na tradicionalnom Liderovom skupu Dan velikih planova, koji će se 21. rujna održati u Velikoj kongresnoj...

Ljudski resursi

Snažan vođa je vizionar koji ohrabruje druge, potiče ih da sami preuzimaju odgovornost i budu kreativni.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.