Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Michael Jordan o liderstvu

Karantenske dane dobrom dijelu planete uljepšao je dokumentarni serijal „Posljednji ples“, posvećen čuvenom Michaelu Jordanu i njegovim isto tako čuvenim Chicago Bullsima iz devedesetih godina prošloga stoljeća.

Karantenske dane dobrom dijelu planete uljepšao je dokumentarni serijal „Posljednji ples“, posvećen čuvenom Michaelu Jordanu i njegovim isto tako čuvenim Chicago Bullsima iz devedesetih godina prošloga stoljeća.

Serija s 10 dijelova je retrospektiva od 1984. kada je Michael Jordan ušao u NBA do 1998. godine.

Magija koju je po mišljenju mnogih najbolji košarkaš svih vremena stvarao i dominacija na parketu može se prevesti i efikasno koristiti na radnom mjestu, prenosi BizLife.

Evo šest lekcija Michaela Jordana koje su simbol onoga što lideri moraju da urade da bi pobijedili:

Prilagođavajte se situaciji

Jordan je kao natjecatelj bio poznat po neumornoj radnoj etici i spremnosti da se prilagodi kako bi pobijedio protivnike.

Kao lider, morate da se prilagodite i naučite kako da premašite neuspjeh. Važno je da razumijete izazov, da ga secirate i da otkrijete koji su alati i metode potrebni za premašivanje prepreka.

Timski rad

Kako Jordan kaže, “Talent donosi pobjedu, ali timski rad i inteligencija osvajaju prvenstva.”

Na početku svoje karijere, Joran je pokušao sve sam da radi. Iako je postizao sjajne osobne rezultate, njegov tim nije osvajao titule.

Pojedinačni doprinos u odnosu na timski rad odnosi se i na poslovanje: da biste bili uspješni, morate da radite zajedno kao tim – inteligentno – da biste postigli svoj cilj. Tim je onaj koji „završava posao“.

Vjerujte u sebe

Michael Jordan je vjerovao u svoje sposobnosti i nepokolebljivo samopouzdanje neophodno za ostvarenje svojih ciljeva.

Ako ne vjerujete u sebe, veoma je teško voditi druge. Liderstvo zahtijeva izuzetno samopouzdanje i poznavanje samog sebe. To znači biti introspektivan i poznavati svoje prednosti, kao i svoje slabosti.

Uvijek dajte sve od sebe

Gledajući Michaela Jordana kako igra, sigurno ste primijetili da daje sve od sebe, bez obzira na okolnosti. Njegova posvećenost u svakoj utakmici bila je neupitna.

Veliki lideri moraju imati tu crtu i moraju biti spremni da trpe gubitke u potrazi za pobjedama.

Kako je Jordan rekao: Mogu da prihvatim neuspjeh, ali ne mogu da prihvatim da ne pokušavam.

Razvijte mentalitet šefa

Liderstvo zahtijeva i određeni nivo vlasničkog mentaliteta i odgovornosti. Kada ste šef, vaš tim vas gleda kao primjer. Snosite odgovornost za procese i ishode.

Učite na svojim greškama

“Učenje je dar, čak i kada je bol vaš učitelj”, kaže Jordan.

Iako nekada ne ide sve onako kako ste zamislili i kako ste se nadali, uvijek postoji lekcija koja će vam biti važna za budućnost.

Liderstvo nije samo uloga, već je odgovornost koja se pokazuje ne samo riječima već i djelima, prenosi BizLife.

Preporučujemo

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.