Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Milanović smijenio Linića! [VIDEO]

Slavko Linić, danas smijenjeni ministar financija, svojim stručnim i žučnim nastupima privlačio je pažnju na domaćoj političkoj sceni više od 20 godina, bilo kao gradonačelnik Rijeke, potpredsjednik u Račanovoj Vladi ili ministar financija.

Slavko Linić, danas smijenjeni ministar financija, svojim stručnim i žučnim nastupima privlačio je pažnju na domaćoj političkoj sceni više od 20 godina, bilo kao gradonačelnik Rijeke, potpredsjednik u Račanovoj Vladi ili ministar financija.

U Banskim dvorima premijer Zoran Milanović jutros je održao izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je i službeno smijenio ministra financija Slavka Linića. Uz Poreznu upravu koja mu je poslužila kao “alarm”, Milanović je istaknuo kako se “ovako ne može raditi”, tako na jedan način insinuirajući da je ovakav ishod bio neizbježan. Na pitanja poput je li Linić sam dao ostavku, ili mu je on dao otkaz, premijer je izbjegao odgovor posluživši se političkim ”klišejem” – riječ je o političkoj odluci.

Iako je, kako se doznaje, samo nekoliko sati prije konferencije, premijer s ministrom održao sastanak u ”četiri oka”, Milanović je podsjetio kako je dosadašnji ministar financija počinio veliku štetu na račun državnog proračuna. ”Ministar Linić više ne uživa moje povjerenje. Za njegova zamjenika predložit ću Borisa Lalovca!”, bile su riječi premijera.

[infopunkt 8137 1]

Hoće li se Linić vratiti u Sabor, ostaje njegova odluka, naglasio je, dodavši kako vjeruje da je Liniću SDP važan te da ga neće isključiti iz stranke. Novi ministar financija bit će dosadašnji Linićev zamjenik Boris Lalovac.

[infopunkt 8137 3]

[infopunkt 8137 4]

Kratka biografija nepopustljivog ministra

Slavko Linić rođen je 19. rujna 1949. na Grobniku, a diplomirao je 1972. godine na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Politički se angažirao 1990. godine kao član SDP-a te je iste godine izabran za gradonačelnika Rijeke. Tu je dužnost obnašao do 2000. godine, a od 1997. bio je i zastupnik u Saboru.

U Vladi Ivice Račana od 2000. do 2003. godine bio je potpredsjednik zadužen za gospodarstvo, jedan od najzaslužnijih što je tada savladana golema nelikvidnost državnog sektora i što su postavljeni temelji za budući rast gospodarstva.

Nakon parlamentarnih izbora 2003. godine, na kojima Račanova koalicija gubi vlast, od 2004. do 2011. godine Linić je bio zastupnik u Saboru.

Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine, postaje ministar financija u Vladi Zorana Milanovića.

Kao ministar često je bio u sukobu s različitim lobističkim skupinama zbog uvođenja financijske discipline u gospodarstvo, provedbe fiskalizacije – projekta usmjerenog na suzbijanje utaje poreza – i predstečajnih nagodbi, uvedenim kako bi se ubrzao proces restrukturiranja prezaduženih kompanija.

Inzistiranjem na uvođenju poreza na nekretnine, Linić je često bio i izvor sukoba s SDP-ovim koalicijskom partnerom HNS-om.

Unatoč tome, građani ga, među ostalim zbog donošenja zakona kojim su smanjene kamate na bankarske kredite u švicarskim francima, u anketama navode kao jednog od najpopularnijih hrvatskih političara.

Prije političke karijere Linić je radio u nizu tvrtki u Rijeci. Od 1974. do 1976. godine radio je u riječkom brodogradilištu „Viktor Lenac“, da bi 1976. godine postao financijski direktor u tvrtki „Gradšped“. Od 1979. do 1990. godine bio je direktor financijsko-računovodstvene službe u Ininoj rafineriji nafte u Rijeci.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

U zadnje vrijeme vidljiv je trend razvoja profesionalnosti i odgovornosti Porezne uprave. Porezna uprava ide i korak dalje, te nudi poreznim obveznicima partnerski odnos...

Novosti

Danas je počela isplata povrata poreza po godišnjim prijavama poreza na dohodak za 2014. godinu. Nakon navedenog datuma obrade godišnjih prijava i isplate povrata...

Novosti

Udruga Franak podnijela je prijavu Poreznoj upravi za provjeru imovine dužnosnika Hrvatske narodne banke, i to viceguvernera Damira Odaka, viguvernera Tomislava Presečana, viceguvernera Bojana...

EU fondovi

Vlada i resorna ministarstva tijekom ožujka i travnja u više će gradova na predstavljanjima pod nazivom “Zajedno do EU fondova” prezentirati sve mogućnosti privlačenja...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.