Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Uncategorized

Milanović: Vjerujem u gospodarski rast od 1,8 posto [VIDEO]

Gospodarski rast od 1,8 posto u ovoj godini ostvarit ćemo teško, ali vjerujemo da je to moguće, izjavio je danas premijer Zoran Milanović u Hrvatskom saboru, odgovorivši na pitanje HDZ-ovog zastupnika Domagoja Ivana Miloševića.

Gospodarski rast od 1,8 posto u ovoj godini ostvarit ćemo teško, ali vjerujemo da je to moguće, izjavio je danas premijer Zoran Milanović u Hrvatskom saboru, odgovorivši na pitanje HDZ-ovog zastupnika Domagoja Ivana Miloševića.

Miloševića je zanimalo kako Vlada misli ostvariti planirani rast od 1,8 posto, s obzirom na to da je rast obećavala i prošle godine, a zabilježen je pad od gotovo 2 posto, kao i rast nezaposlenosti, pad industrijske proizvodnje, te standarda građana.

“Nedavno ste izjavili da nikada niste ništa obećali, je li za vas obećanje rast od 1,8 posto u 2013. godini, kako planirate ostvariti taj rast i smanjiti nezaposlenost”, upitao je premijera Milanovića.

On mu je odgovorio kako nikada nije rekao da nije ništa obećao, već da ne želi davati velika obećanja, “ali vaša je uobičajena forma da vadite stvari iz konteksta i da na taj način pokušavate podvaliti”.

Naglasio je kako je Kukuriku koalicija davala realna obećanja da će uvesti reda u državu i paralelno s tim ljudima pokušati zajamčiti rad i poštenu plaću za pošten rad.

Dodao je kako Vlada upravo na tome radi već godinu dana, da mjerama fiskalne konsolidacije pokušava smanjiti javnu potrošnju i deficit, “sve ono što je godinama Hrvatska gomilala vrlo neodgovorno zatvaranjem očiju pred činjenicama da smo u krizi i da ne možemo štedjeti jer štede oni koji imaju”.

Milanović je istaknuo da se hrvatske državne obveznice danas izdaju puno povoljnije nego prije godinu dana, jer je i takva klima u Europi.

“Mi ćemo rast od 1,8 posto ostvariti teško, ali vjerujemo da je to moguće”, poručio je, istaknuvši da time ne daje nerealna obećanja, već iznosi Vladine prognoze da će Hrvatska u ovoj godini ostvariti rast.

Naglasio je da je politika Vlade u ovoj godini, nakon prošlogodišnjih “restrikcijskih odluka”, da se u restrikcije više ne ide, “jer je to negativno za rast, za gospodarstvo, za društvo u cjelini”.

“Radit ćemo i dalje. Red uvodimo, reda u ovoj zemlji uz širenje prostora slobode, ima više nego prije dvije godine, zemlja je otvorenija, a reda u državnim financijama ima puno više nego ranije i bit će ga puno više”, kazao je premijer.

Drago mu je, dodao je, da Milošević, a čini mu se, rekao je, i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko “prema onome što nije izjavio, jer nije bio jasan”, podupire Zakon o strateškim investicijama “jer ste svjesni što to znači za ovu zemlju”.

Milanović je HSS-ovcu Branku Hrgu odgovorio kako Vlada neće smanjivati PDV na hranu, jer to smatra neodgovornim i populističkim ponašanjem.

“Nećemo smanjiti PDV na ovo što vi predlažete zato što to smatram neodgovornim i populističkim ponašanjem. Čudi me da bar, kada ste takvi populisti, niste uspjeli skupiti više od 50 tisuća potpisa”, poručio je Hrgu.

Naglasio je kako je njegova Vlada odgovorna, da državne financije nisu šala, da je Vlada u prvoj godini štedjela, ali da više ne može jer “ćemo zagušiti bilo kakvu perspektivu rasta”.

“To cijeli svijet vidi, sada vidi i MMF, ali nećemo kupovati naklonost ljudi ovakvim sitnim avanturističkim potezima, jer su sitni po svom intelektualnom kapacitetu, a avanturistički jer zemlju vode u tešku financijsku situaciju”, naglasio je Milanović.

Nezadovoljan odgovorom, Hrg je rekao kako Vlada i premijer pokazuju da nisu svjesni situacije u kojoj se nalazi Hrvatska i njezini građani.

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da stoji iza ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, kad je riječ o uvođenju četvrtog modula kurikuluma zdravstvenog odgoja u škole, ističući da je riječ o nečemu što se “u Baden-Wuerttembergu učilo prije 40 godina”. Milanović je to rekao u Hrvatskom saboru, odgovarajući na zastupničko pitanje Željka Reinera (HDZ) stoji li i dalje iza Jovanovića i uvođenja u škole spolnog odgoja, za koji Reiner tvrdi da je nametanje svjetonazora bez javne rasprave i stručne recenzije.  “Razvidno je da rodna ravnopravnost nema veze sa zdravstvenim odgojem. Ono što se nudi nije znanstveno utemeljeno kako se tvrdi, nego nametanje svjetonazorskih stavova”, ustvrdio je Reiner, prozivajući Vladu da uvođenjem takvog kurikuluma ignorira glas naroda.

[infopunkt 5908 3]

[infopunkt 5908 6]

Premijer mu je uzvratio da zloupotrebljava glas naroda. “Ni vi ni ja ne možemo govoriti o tome što je glas naroda, možemo se orijentirati po anketama, koje nisu bez greške, ali posljednje govore suprotno od onoga što vi tvrdite. Nikad se neću pozivati na glas naroda, mada je mene i našu stranku izabrao narod, i možda će nas ponovno izabrati”, rekao je Milanović.

Kad je riječ o četvrtom modulu zdravstvenog odgoja, kazao je da je “otprilike na razini onog što se podučavalo u Baden-Wuerttembergu prije 40 godina”.

“Na žalost, i dan danas nekim ljudima u Hrvatskoj to je veliki tabu. Za mene to je jedna banalna stvar, ali važna”, kazao je Milanović, nazvavši zlonamjernim i netočnim informacije iz letaka koje je Crkva dijelila o Božiću.  “Ništa od toga nije istina i ništa od onih pet fraza koje su minuciozno izvučene iz literature uz kurikulum neće podučavati djecu”, poručio je Milanović.

[infopunkt 5908 7]

[infopunkt 5908 8]

Ponovio je da se u nekim predmetima u školama podučava gradivo koje ne želi za svog sina, o hrvatskim i svjetskim književnicima koji su javno promicali antisemitizam, ali da se, umjesto da osnuje udrugu roditelja, opredijelio za “normalan dijalog”.

Oponente je pozvao da o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te zaštiti ljudskih prava uče iz inauguracijskog govora američkog predsjednika Baracka Obame, kojega je “jedno tako kompleksno društvo dva puta izabralo za predsjednika”.

“Podržavam ministra Jovanovića, koji je vrlo često bio isprovociran, čuli smo ružnih riječi”, rekao je Milanović.

Požalio se i da zlouporabe nisu ograničene na raspravu o zdravstvenom kurikulumu, a “ružnom zlouporabom” nazvao je raspravu o prijedlogu zakona o strateškim investicijama. Pokazao je fotografiju na kojoj je kuća ostala usred autoceste, te poručio da se predloženim zakonom žele spriječiti takve situacije.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.