Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Miljenić: Promjene Prekršajnog zakona daju dobre rezultate [VIDEO]

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić pohvalio se danas dobrim “brojčanim rezultatima” do kojih su dovele zakonske izmjene što je njegov tim proveo u posljednje dvije godine, među kojima su vrlo značajni novi instituti u Prekršajnom zakonu.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić pohvalio se danas dobrim "brojčanim rezultatima" do kojih su dovele zakonske izmjene što je njegov tim proveo u posljednje dvije godine, među kojima su vrlo značajni novi instituti u Prekršajnom zakonu.

“Sve promjene koje smo do sada donijeli daju dobre rezultate”, ustvrdio je Miljenić na konferenciji za novinare, ističući posebno smanjenje sudskih zaostataka, rasterećenje zatvora uvođenjem probacije te informatizaciju pravosudnog sustava.

Poseban naglasak stavio je na promjene Prekršajnog zakona koje su dovele do smanjenja priljeva novih predmeta na sudove te povećane naplate novčanih kazni. Samo u trećem kvartalu ove godine broj novih predmeta na prekršajnim sudovima smanjio se za trećinu u odnosu na isto razdoblje 2012. Istovremeno naplata novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja porasla je za gotovo 85 posto zbog mogućnosti plaćanja polovine iznosa.

[infopunkt 7557 2]

No, bit zakonskih izmjena, po ministrovim riječima, nije pojačano punjenje proračuna nego sankcioniranje počinitelja.

“Neplaćanjem kazni ranije se slala poruku da se prekršaji mogu raditi i nikome ništa. Prekršitelji nisu plaćali kazne, a zbog prebukiranih zatvora nisu mogli niti odslužiti kaznu”, kazao je Miljenić.

Iako je uz povećanje naplate kazni zabilježen i manji priljev optužnih prijedloga te rasterećenje sudova nije se povećao stupanj represije, kažu u ministarstvu.

Mogućnost plaćanja polovine kazne u roku od tri dana uvedena je i za prekršitelje koji obavijest dobiju na kućnu adresu, a svi koji ipak ne plate kaznu od 1. siječnja će se naći u jedinstvenom registru. Svi čije je ime u njemu, primjerice, prije podmirenja kazne neće moći registrirati automobil ili dobiti prometnu i vozačku dozvolu.

U registar će se ulaziti automatski, odnosno otklonjena je mogućnost ljudske pogreške, istaknuo je Miljenić, dodajući da je riječ o sustavu koji bi ubuduće mogle koristiti i druge službe poput Fine ili Porezne uprave.

[infopunkt 7557 3]

Ministar je za sljedeću godinu najavio pokretanje postupka reorganizacije pravosuđa, o kojoj nije želio govoriti dok je ne raspravi sa “stručnom javnosti”.

Na pitanje što se može očekivati od najavljenih promjena Kaznenog zakona ministar je kazao da “nema dramatičnih očekivanja”, jer je zakon načelno dobar i ne zahtjeva velike izmjene. Ipak najavio je, među ostalim, promjene sankcija za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u cjelini.

“Nastojimo pratiti što se događa. U prvih šest mjeseci ove godine smanjio se broj predmeta na županijskim sudovima za oko 50 posto. Iako je sustav probacije tek profunkcionirao smanjen je broj zatvorenika s 5.200 na manje od 4.500, a stupanj sigurnosti nije pao”, kazao je Miljenić, ističući da brojke pokazuju kako Kazneni zakon ne zahtjeva velike izmjene.

No, u praksi se ipak uočilo da nešto treba mijenjati, a iako nije riječ o velikim promjenama ministartsvo će, kako ističu, pratiti situaciju i predlagati dorade.

Unatoč pomanjkanju novca Miljenić ne očekuje da će u pravosuđu doći do smanjenja plaća, a u skladu s mogućnostima podmirivat će se i zaostaci među kojima su odvjetničke naknade za zastupanje po službenoj dužnosti ili naknade vještacima.

[infopunkt 7557 6]


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.