Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ministarstvo financija o MMF-u, Fitchu i Svjetskoj banci

Predstavnici hrvatskih vlasti razgovarali su prošloga tjedna s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i agencije za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch, a na tim se sastancima razgovaralo o Vladinim mjerama i smjernicama za izradu proračuna te nužnosti strukturnih reformi i pokretanja investicijskog ciklusa, izvijestilo je Ministarststvo financija na svojim internet stranicama.

Predstavnici hrvatskih vlasti razgovarali su prošloga tjedna s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i agencije za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch, a na tim se sastancima razgovaralo o Vladinim mjerama i smjernicama za izradu proračuna te nužnosti strukturnih reformi i pokretanja investicijskog ciklusa, izvijestilo je Ministarststvo financija na svojim internet stranicama.

“Predstavnici međunarodnih financijskih institucija usuglasili su se s predstavnicima hrvatskih vlasti o nužnosti fiskalne konsolidacije u vidu smanjenja proračunskih rashoda. Također, razgovaralo se o nužnosti ubrzanja strukturnih reformi, kako bi se potaknuo izvoz i rast gospodarstva, te prilagodbi gospodarstva ulasku Hrvatske u Europsku uniju”, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Provedba navedenih mjera nužna je, istaknuto je, za ublažavanje učinka nepovoljnog vanjskog okruženja na hrvatsko gospodarstvo, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Misija MMF-a nakon prošlotjednog je boravak u Hrvatskoj danas objavila zaključnu izjavu u kojoj ističe kako hitni prioriteti politike trebaju biti pokretanje vjerodostojne fiskalne konsolidacije u srednjoročnom razdoblju kako bi se očuvalo povjerenje tržišta i ponovno uspostavila održivost duga.

“U tom pogledu, članovi Misije podržavaju namjeru hrvatskih vlasti da započnu fiskalnu konsolidaciju u 2012. i ohrabruju ih da brzo provedu zakonske i institucionalne promjene koje su nužne za potpunu provedbu predviđenog smanjenja potrošnje. Članovi Misije također pozivaju na ubrzanu provedbu strukturnih reforma kako bi se povećao izvoz i potencijal rasta gospodarstva”, navodi se u izjavi u kojoj se upozorava da su uz nepromijenjene politike gospodarski izgledi Hrvatske u 2012. i srednjoročnom razdoblju slabi.

“Cilj fiskalne konsolidacije treba biti smanjenje zadanih stavki rashoda. Smanjenje rashoda treba biti usredotočeno na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ograničavanje/zamrzavanje plaća, daljnje reforme u mirovinskom i zdravstvenom sustavu i smanjenje subvencija”, ističe uz ostalo Misija MMF-a.

Direktor Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold na prošlotjednom je brifingu za novinare kao tri najveća ekonomska i razvojna izazova za novu hrvatsku Vladu istaknuo hitnu provedbu fiskalne konsolidacije, strukturne reforme i maksimizaciju koristi ulaska Hrvatske u EU.

Fiskalna konsolidacija treba biti prvenstveno usmjerena na smanjenje rashoda kako bi se stvorio prostor za financiranje rasta i zaštitu ranjivih skupina. Strukturne reforme moraju uključivati poteze koji će osigurati rast hrvatske konkurentnosti, a priprema za članstvo u EU-u treba obuhvatiti podizanje sposobnosti za prihvat što više novca iz unijinih strukturnih fondova, kazao je tom prigodom Harrold.

Prošlog su tjedna u Hrvatskoj bili i predstavnici agencije Fitch u okviru uobičajene godišnje provjere kreditnog rejtinga Hrvatske. Fitch od 2009. status dugoročnog zaduživanja Hrvatske u stranoj valuti ocjenjuje s BBB minus, što je donja granica investicijskog statusa, s negativnim izgledima.

Krajem siječnja iz Fitcha su istaknuli kako bi pristup EU trebao Hrvatskoj donijeti opipljive koristi, ali i konkurenciju ostalih zemalja EU u privlačenju inozemnih ulaganja pa je potreba za strukturnim reformama zapravo pojačana.

Tada su naveli i da čekaju detaljan fiskalni i ekonomski program koji će biti osnova za ocjenu rejtinga te agencije u prvom tromjesečju ove godine.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.