Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Ministarstvo poljoprivrede opravdava iživljavanje lovaca lukom i strijelom

luk i strijela

Vlada Republike Hrvatske trebala bi uskoro dobiti na usvajanje Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu. Udruga Prijatelji životinja već je upozorila na nazadne odredbe koje su suprotne interesu hrvatskih građana i zaštiti prirode i životinja te pogoduju samo interesima pojedinaca, čime se može nanijeti dugoročna šteta Hrvatskoj.

Moguće je da pred Vladu ipak dođe Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu kojim se želi uvesti mogućnost lova životinja lukom i strijelom, a koji će imati i zastarjelu i nedorečenu odredbu po kojoj lovci mogu nekažnjeno ubijati pse i mačke. Na to upućuje i odgovor ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a vezano uz primjedbe udruge Prijatelji životinja na Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu.

Iako je Udruga detaljno argumentirala zašto je lov životinja lukom i strijelom opasan i loš za životinje i ljude, u dopisu Ministarstva navodi se da se to ne može uvažiti ”budući da nije znanstveno dokazano da lov lukom i strijelom uzrokuje navedene aktivnosti”. Dodaje se da takav način lova ”obogaćuje lovnu i turističku ponudu” zemalja članica EU-a. Teško je povjerovati da je ovakvo objašnjenje uopće napisano i da se njime pokušava opravdati to da bi država trebala dopustiti pojedincima iživljavanje nad životinjama, da bi trebala uvesti novo opasno oružje i zbog toga promijeniti Zakon o lovstvu i niz drugih zakona i pravilnika.

Na prijedlog Udruge da se redefinira vrlo sporni pojam ”uklanjanja” pasa i mačaka iz lovišta, ministar Jakovina tvrdi da ”Zakon ne propisuje na koji način će neki lovoovlaštenik ukloniti pse i mačke lutalice iz lovišta, odnosno lovoovlašteniku je ostavljen izbor načina uklanjanja ovisno o okolnostima” pa će lovac ”na primjer psa koji na poziv prilazi i druželjubiv je, osigurati nekom vrstom povoca te predati vlasniku uz napomenu da je takvo puštanje psa protuzakonito”. Još je teže povjerovati da je ovako nešto zaista službeni odgovor Ministarstva, no jasno je da takav odgovor dodatno upozorava da je ”uklanjanje” više nego sporno, okrutno i zastarjelo te da je prijedlog da se zamijeni riječju ”izmještanje” logičan i nužan.

Ne bi li trebali zakonski propisi vrijediti za sve građane jednako? Naime, članak 55. stavak 2. Zakona o zaštiti životinja, koji je donijelo isto ministarstvo, glasi: “Nalaznik napuštene ili izgubljene životinje dužan je o njezinom nalasku obavijestiti sklonište za životinje.” Prema ministrovu odgovoru, taj članak ne obavezuje i lovce nego oni mogu birati hoće li obavijestiti sklonište o nalasku psa ili ga smjesta ubiti u lovištu! Lovcima se ostavlja slobodna volja da na temelju subjektivne procjene odlučuju o životu i smrti nečijeg izgubljenog životinjskoga člana obitelji ili prestrašenog napuštenog psa ili mačke.

Zar je moguće da ”običan” građanin može završiti u zatvoru na godinu dana ako usmrti psa puškom, a da Ministarstvo lovcima dopušta nekažnjeno pucanje po psima? Zar se propisi pišu tako da ih svatko može tumačiti prema svojim željama i interesu? Zar hrvatski jezik nije dovoljno bogat da se umjesto ”uklanjanja” pasa i mačaka iz lovišta napiše ”izmještanje”, tako da se ne može pogrešno protumačiti i zloupotrijebiti? Zar hrvatski građani moraju biti u strahu za sebe i životinje za koje skrbe? Zar će lovac, naoružan lukom i strijelom, moći ”ukloniti” psa ili mačku tim novim oružjem, ako nisu dovoljno druželjubivi?

Uvođenje nečujnog oružja, luka i strijele, uzrokovalo bi još veću mogućnost sadističke rekreacije lovaca, životinje bi bile izložene dodatnoj agoniji, a nezaobilazna je i opasnost za ljude te nanošenje štete ugledu i turizmu Hrvatske. Prijatelji životinja apeliraju na Vladu da uime građana koje zastupa ne prihvati nazadne odredbe koji još više ugrožavaju ionako minimalnu zaštitu životinja.

Više na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php

 


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.