Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ministarstvo rada 2014. proglasilo godinom borbe protiv rada na crno [VIDEO]

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava proglasilo je 2014. godinom borbe protiv rada na crno, izvijestio je danas ministar Mirando Mrsić najavivši postroženje sankcija za poslodavce koji ne poštuju Zakon o radu.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava proglasilo je 2014. godinom borbe protiv rada na crno, izvijestio je danas ministar Mirando Mrsić najavivši postroženje sankcija za poslodavce koji ne poštuju Zakon o radu.

Rad na crno šteti radnicima, poslodavcima i društvu u cjelini, upozorio je Mrsić na konferenciji za novinare napomenuvši kako je taj problem postavljen visoko na razini prioriteta Europske komisije.

Ministarstvo je pozvalo socijalne partnere da zajednički ulože napore na osvještavanju poslodavaca i radnika o štetnosti te pojave, no sindikati su to odbili dok traju prijepori oko izmjena radnog zakondavstva.

[infopunkt 7730 2]

Mrsić je najavio da će između dva saborska čitanja ponovno pozvati sindikate, koji su zbog ZOR-a napustili Gospodarsko-socijalno vijeće, da se ipak uključe u raspravu o izmjenama ZOR-a i pomognu da se zakon poboljša.

Cilj nam je da se ZOR provodi a rad poštuje, plaća i cijeni, poručio je Mrsić istaknuvši kako dinamizacija tržišta rada ne smije biti podloga za kršenje radničkih prava.

[infopunkt 7730 8]

”Sindikalne središnjice su dale podršku borbi protiv rada na crno”, istaknuo je ministar iskazavši nadu skorog dogovora i zajedničkom djelovanju u ovoj akciji.

[infopunkt 7730 4]

Inspektorat rada, koji se od početka ove godine nalazi u sastavu Ministarstva, bit će jedna od temeljnih poluga suzbijanja rada na crno, a djelovat će i preventivno, najavio je Mrsić.

[infopunkt 7730 3]

Prema izvješću Inspektorata, najčešći oblici rada na crno su zapošljavanje radnika bez ugovora o radu i bez prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, rad na temelju prividnih ugovora, kršenje propisa o radnom vremenu, isplaćivanje plaće ili njezinog dijela “na ruke”, te nezakonito zapošljavanje stranaca.

Tako je lani Inspektorat utvrdio da je 1.342 radnika bilo bez sklopljenog ugovora o radu, a 2012. njih 1.592. Broj nezakonito zaposlenih radnika u 2013. bio je 1.313, a godinu prije 1.699. Za 18.197 radnika prošle godine nije bila isplaćena minimalna plaća, a u 2012. za 14.202 radnika, podaci su Inspektorata rada.

Od 1. do 28. siječnja ove godine inspektori rada su protiv poslodavaca podnijeli 23 optužna prijedloga zbog sumnje u počinjenje 44 prekršaja, te donijeli dva rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti zbog utvrđenog rada na crno.

Sve to utječe na sigurnost i prava radnika, poslodavci koji tako rade su nelojalna konkurencija onima koji zakonito posluju, a društvo gubi prihode za sustav socijalne sigurnosti, upozorio je Mrsić.

[infopunkt 7730 5]

Najavio je da će biti osigurana i posebna telefonska linija na koju će građani moći prijavljivati slučajeve rada na crno na temelju kojih će postupati Inspektorat rada.

Kazne za poslodavce za rad na crno sada se kreću između 60.000 i 100.000 kuna i držimo da ih treba postrožiti, rekao je Mrsić napominjući kako je to jedan od najtežih slučajeva kršenja ZOR-a.

Također se požalio da Inspektoratu nedostaje od 40 do 50 inspektora, no preraspodjelom će se nastojati odgovoriti potrebama.

[infopunkt 7730 7]

Napisao

Pročitajte još:

Pravo

Ako se osvrnemo na trenutne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o radu te Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada, pravo je vrijeme da uključimo pravnike...

Izdvojeno

Kao i svaki drugi pravni posao, tako i ugovor o radu, između ostalog, može prestati istekom vremena na koji je sklopljen (ugovor o radu...

Novosti

Otkazivanje ugovora o radu česta je problematika, bilo da ste u poziciji radnika ili poslodavca.

Novosti

Već četvrtu godinu za redom Pliva je jedan od najboljih hrvatskih poslodavaca, a i u 2014. se našla visoko na ljestvici Top 5 Poslodavaca...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.