Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Moody’s snizio kreditni rejting Francuske uz negativnu prognozu

Rejting je snižen za jednu razinu s AAA na Aa1. U agenciji ukazuju na brojne strukturne probleme u francuskom gospodarstvu koji mu otežavaju uspješno konkuriranje na međunarodnoj razini. Vlada bi se u budućnosti mogla suočiti s fiskalnim problemima a izložena je i mogućim zahtjevima za pomoći partnerima u eurozoni

Rejting je snižen za jednu razinu s AAA na Aa1. U agenciji ukazuju na brojne strukturne probleme u francuskom gospodarstvu koji mu otežavaju uspješno konkuriranje na međunarodnoj razini. Vlada bi se u budućnosti mogla suočiti s fiskalnim problemima a izložena je i mogućim zahtjevima za pomoći partnerima u eurozoni

Agencija Moody’s snizila je najviši kreditni rejting ‘AAA’ za jednu razinu, na ‘Aa1’, zadržavši ujedno negativnu prognozu s obzirom na strukturne probleme u gospodarstvu i izloženost krizi u eurozoni.

Time se Moody’s pridružio Standard&Poor’su koji je isto učinio u siječnju. Fitch zasada nije promijenio rejting drugog po veličini gospodarstva eurozone.

Moody’s je ujedno zadržao negativnu prognozu za novi, sniženi francuski rejting, signalizirajući da bi ga mogao dodatno sniziti u srednjoročnoj perspektivi.

U agenciji ukazuju na brojne strukturne probleme u francuskom gospodarstvu koji mu otežavaju uspješno konkuriranje na međunarodnoj razini. Vlada bi se u budućnosti mogla suočiti s fiskalnim problemima a izložena je i mogućim zahtjevima za pomoći partnerima u eurozoni, ističu u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Uvaživši planove reformi koje je francuska vlada najavila, u Moody’su ipak upozoravaju da su rezultati Pariza u provedbi takvih planova u protekla dva desetljeća bili prilično slabi.

Odluka o sniženju rejtinga temelji se u prvom redu na rizicima po rast francuskog gospodarstva a stoga i po državne financije, koje predstavljaju tvrdokorni strukturni izazovi.

“Oni uključuju kruta tržišta rada i usluga i nisku razinu inovacija i postupno ali kontinuirano smanjuju konkurentnost Francuske i postupno nagrizaju njezinu izvozno orijentiranu industrijsku bazu”.

Francuske fiskalne perspektive dodatno pomućuju prigušena domaća i vanjska potražnja, a u Moody’su upozoravaju i da bi se Pariz mogao suočiti sa zahtjevima za pomoći partnerima u eurozoni posredstvom Europskog stabilizacijskog fonda (ESM).

“Francuska je nesrazmjerno izložena rubnim europskim zemljama poput Italije kroz trgovinske veze i bankovni sustav”, tumače.

Zaključuju stoga da se “mogućnost predviđanja u kojoj će mjeri Francuska biti otporna na buduće šokove u eurozoni smanjuje”.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Agencija Standard & Poor’s povećala je dugoročni rejting Zagrebačkog holdinga za jedan stupanj, konkretno sa „B+“ na „BB-„. Razlog tome, kako stoji u izvješću...

Financije

Potražnja i maloprodaja nastavljaju s blagim padom. Upravo to je najslikovitiji pokazatelj da se većini građana život nakon ulaska u EU nije poboljšao, već...

Financije

Hrvatska je naslijedila Grčku na neslavnom mjestu ekonomski najnefunkcionalnije zemlje Europske unije čemu je pridonijela opća slabost europskog gospodarstva, ali i inertnost vlade u...

Novosti

Poznata kolekcija kozmetičkih proizvoda Le Petit MARSEILLAIS® koja ljubitelje opojnih i zavodljivih mirisa vodi ravno u jedinstvenost i čarobnost francuske pokrajine Provanse od sada...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.