Moody’s snizio ocjenu boniteta NLB-u s B2 na Caa2

Moody’s snizio ocjenu boniteta NLB-u s B2 na Caa2

Agencija Moody’s snizila je dugoročnu ocjenu boniteta Nove Ljubljanske banke (NLB) sa B2 na Caa2, s negativnim izgledima, objavili su u srijedu slovenski mediji koji se pozivaju na izvješće Moody’sa.

Kao razloge za dodatno sniženje ocjene najvećoj slovenskoj banci, koja je u 92-postotnom vlasništvu države, Moody’s navodi potrebu njene nove dokapitalizacije, za što će ove godine, po procjenama uprave, biti potrebno 400 milijuna eura, te nedostatak kratkoročne perspektive za banku da ponovo počne poslovati s dobitkom nakon više godina u kojima je zabilježila negativan rezultat.

Moody’s je bonitet NLB-a prošle godine snizio dva puta, zadnji put krajem srpnja. Tada je Moody’s ocjenu boniteta NLB-a snizio za tri razine, s Ba2 na B2.

Kako u srijedu prenosi poslovni dnevnik “Finance”, Moody’s negativne izglede za NLB utemeljuje visokim udjelom loših kredita koji su u kreditnom portfelju te banke s krajem prošle godine dostigli 28,2 posto ukupnog kreditnog plasmana, zatim mogućnošću da se taj postotak poveća zbog visoke zaduženosti poduzeća koja su komitenti NLB-a, a navodi i neizvjesnosti vezane na dokapitalizaciju slovenskih banaka u većinskom ili pretežitom vlasništvu države.

Podijeli

Odgovori

Top