Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Moskva zainteresirana uključiti BiH u Južni tok

Unatoč ogromnim gubicima koje bilježi rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, ruska tvrtka “Zarubežnjeft” koja je njezin vlasnik planira u razdoblju od 2013. do 2016. godine uložiti 663 milijuna eura

Unatoč ogromnim gubicima koje bilježi rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, ruska tvrtka "Zarubežnjeft" koja je njezin vlasnik planira u razdoblju od 2013. do 2016. godine uložiti 663 milijuna eura

Unatoč ogromnim gubicima koje bilježi rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, ruska tvrtka “Zarubežnjeft” koja je njezin vlasnik, neće se povući i planira nove investicije vrijedne stotine milijuna eura, izjavio je veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko.

“U razdoblju od 2013. do 2016. godine (Zarubežnjeft) će u Brod uložiti 663 milijuna eura. Oni se ne planiraju povući. Naprotiv!”, kazao je Bocan-Harčenko u intervjuu što ga je u subotu objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Komentirajući činjenicu da bosanskobrodska rafinerija već godinama posluje s gubicima, ruski je veleposlanik kazao kako se u početku nije ni računalo s dobiti jer su nužna ulaganja u modernizaciju za što treba izdvojiti stotine milijuna.

Pojasnio je kako je u rafineriju nafte u Bosanskom Brodu “Zarubežnjeft” do sada uložio 220 milijuna eura, a dodatna 22 milijuna u rafineriju motornih ulja u Modriči.

“Tvrtka je napravila nekoliko faza modernizacije i dospjela do europskog standarda proizvoda”, ustvrdio je Bocan-Harčenko.

Na opasku kako su učinci te modernizacije dvojbeni, s obzirom da se redovito javljaju kvarovi a postoji i problem onečišćenja zraka, Bocan-Harčenko je odgovorio kako je novi glavni direktor “Zarubežnjefta” postavio zadaću daljnjeg investiranja upravo s naglaskom na ekološku komponentu.

“Imajte na umu da je ‘Zarubežnjeft’ kupio ruševinu”, kazao je ruski diplomat.

Potvrdio je i kako je Moskva zainteresirana uključiti BiH u projekt “Južni tok” koji podrazumijeva opskrbu prirodnim plinom iz Rusije.

Za taj projekt zainteresirana je prije svega Republika Srpska, no Bocan-Harčenko je potvrdio kako se on ne može realizirati bez suglasnosti BiH kao države.

“Mi nećemo nikome ništa nametati, no smatramo da je realnost da BiH treba ovaj plinovod”, ocijenio je ruski veleposlanik.

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Sukob Rusije i Ukrajine izazvao je promjene na financijskim tržištima i drastično povećao neizvjesnost o oporavku globalnog gospodarstva.

Komentari

Litra eurosupera 95 najjeftinija je od kolovoza 2010. godine. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra ove vrste goriva od utorka je jeftinija za čak 21...

Novosti

Hrvatska je od početka 2014. godine prestala biti najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerom Bosne i Hercegovine a njeno je mjesto preuzela Njemačka, proistječe iz podataka o...

Lifestyle

Sve je moguće na mjestu gdje se plaća jedino vrijeme provedeno u njemu dok je sve što se konzumira besplatno, odnosno uključeno u tu...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.