Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Moskva zainteresirana uključiti BiH u Južni tok

Unatoč ogromnim gubicima koje bilježi rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, ruska tvrtka “Zarubežnjeft” koja je njezin vlasnik planira u razdoblju od 2013. do 2016. godine uložiti 663 milijuna eura

Unatoč ogromnim gubicima koje bilježi rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, ruska tvrtka "Zarubežnjeft" koja je njezin vlasnik planira u razdoblju od 2013. do 2016. godine uložiti 663 milijuna eura

Unatoč ogromnim gubicima koje bilježi rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, ruska tvrtka “Zarubežnjeft” koja je njezin vlasnik, neće se povući i planira nove investicije vrijedne stotine milijuna eura, izjavio je veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko.

“U razdoblju od 2013. do 2016. godine (Zarubežnjeft) će u Brod uložiti 663 milijuna eura. Oni se ne planiraju povući. Naprotiv!”, kazao je Bocan-Harčenko u intervjuu što ga je u subotu objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Komentirajući činjenicu da bosanskobrodska rafinerija već godinama posluje s gubicima, ruski je veleposlanik kazao kako se u početku nije ni računalo s dobiti jer su nužna ulaganja u modernizaciju za što treba izdvojiti stotine milijuna.

Pojasnio je kako je u rafineriju nafte u Bosanskom Brodu “Zarubežnjeft” do sada uložio 220 milijuna eura, a dodatna 22 milijuna u rafineriju motornih ulja u Modriči.

“Tvrtka je napravila nekoliko faza modernizacije i dospjela do europskog standarda proizvoda”, ustvrdio je Bocan-Harčenko.

Na opasku kako su učinci te modernizacije dvojbeni, s obzirom da se redovito javljaju kvarovi a postoji i problem onečišćenja zraka, Bocan-Harčenko je odgovorio kako je novi glavni direktor “Zarubežnjefta” postavio zadaću daljnjeg investiranja upravo s naglaskom na ekološku komponentu.

“Imajte na umu da je ‘Zarubežnjeft’ kupio ruševinu”, kazao je ruski diplomat.

Potvrdio je i kako je Moskva zainteresirana uključiti BiH u projekt “Južni tok” koji podrazumijeva opskrbu prirodnim plinom iz Rusije.

Za taj projekt zainteresirana je prije svega Republika Srpska, no Bocan-Harčenko je potvrdio kako se on ne može realizirati bez suglasnosti BiH kao države.

“Mi nećemo nikome ništa nametati, no smatramo da je realnost da BiH treba ovaj plinovod”, ocijenio je ruski veleposlanik.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.