Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Njemačka potisnula Hrvatsku s vrha popisa trgovinskih partnera BiH

Hrvatska je od početka 2014. godine prestala biti najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerom Bosne i Hercegovine a njeno je mjesto preuzela Njemačka, proistječe iz podataka o vanjskotrgovinskoj razmjeni od siječnja do kraja ožujka koje je ovog tjedna objavila Agencija za statistiku BiH.

Hrvatska je od početka 2014. godine prestala biti najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerom Bosne i Hercegovine a njeno je mjesto preuzela Njemačka, proistječe iz podataka o vanjskotrgovinskoj razmjeni od siječnja do kraja ožujka koje je ovog tjedna objavila Agencija za statistiku BiH.

Za prva tri mjeseca ove godine BiH je ukupno uvezla roba u vrijednosti nešto većoj od 3,6 milijarde konvertibilnih maraka (oko 1,85 milijardi eura) dok je izvoz iz te zemlje dosegnuo vrijednost od 2,56 milijardi KM (1,3 milijardi eura).

Prema tim podacima uvoz je u usporedbi s istim razdobljem 2013. godine bio veći za 5,5 posto a izvoz za 6 posto pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom bila 56,7 posto a vanjskotrgovinski deficit 1,57 milijardi KM (803 milijuna eura).

Pri tom je iz Hrvatke uvezeno roba u vrijednosti nešto većoj od 404 milijuna KM (206 milijuna eura) što je na razini od 97,7 posto uvoza iz Hrvatske u prva tri mjeseca 2013. godine.

BiH je u Hrvatsku u prvom tromjesečju ove godine izvezla roba u vrijednosti od oko 220 milijuna KM (116 milijuna eura) što je na razini od 79,6 prošlogodišnjeg izvoza u istom razdoblju.

Njemački je pak izvoz u BiH dosegnuo vrijednost od 434 milijuna KM (221 milijun eura) dok je u Njemačku BiH izvezla roba u vrijednosti od 345 milijuna KM (176 milijuna eura).

Statistički pokazatelji govore kako je njemački izvoz u BiH tako povećan za više od 15 posto a uvoz iz te zemlje za 7,2 posto u usporedbi s prva tri mjeseca 2013. godine.

Treća najvažnija država na popisu vanjskotrgovinskih partnera BiH je Italija.

Svih godina od okončanja rata u BiH Hrvatska je bila uvjerljivo na prvom mjestu najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera te zemlje s tim da je 2012. godine došlo do promjene na vrhu popisa država u koje BiH najviše izvozi gdje se nametnula Njemačka.

U prošloj je godini na Njemačku otpadalo 15,71 posto ukupnog izvoza iz BiH vrijednog oko 4,4 milijarde eura a na Hrvatsku 14,24 posto.

Hrvatska je ipak bila na vrhu popisa država iz koje se u BiH najviše uvozilo što je predstavljao udio od 18,09 posto uvoza vrijednog oko 7,6 milijradi eura dok je uvoz iz Njemačke sudjelovao s udjelom od 9,76 posto.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Ekonomija

Nositelji certifikata NEblokirani (www.neblokirani.hr) imaju više od 99,5% vjerojatnosti da neće ući u značajne probleme u plaćanju svojih obveza u razdoblju od godinu dana.

Lifestyle

Nije uvijek lako uočiti lažljivca. Dok neke ponekad riječi i maniri odaju, drugi govore izmišljotine s uznemirujućom lakoćom.

Ljudski resursi

Iako su prošle godine na prvom mjestu faktora kojima se vodimo kod odabira novog posla bili međuljudski odnosi, ove je godine inflacija očito odradila...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.