Mrsić: Vlada neće pristati na sindikalne zahtjeve! [VIDEO]

Mrsić: Vlada neće pristati na sindikalne zahtjeve! [VIDEO]

Nakon što su sindikati javnih i državnih službi najavili da 5. lipnja pokreću koordinirani štrajk koji bi praktički trebao blokirati Hrvatsku, Mrsić je odgovorio kako Hrvatska neće biti blokirana te da će svi imati svoje zakonske obveze koje će morati obavljati i za vrijeme štrajka.

Ministar tvrdi da je nemoguć povratak svih prava koje traže sindikati jer bi za povrat božićnica, regresa i tri posto plaće trebalo dati 1,6 milijardi kuna.

[infopunkt 6706 1]

[infopunkt 6706 2]

”Mi ćemo čuvati radna mjesta, ali ne možemo dati ono što nemamo. Nadam se da će se sindikati vratiti pregovorima kako bi napravili sporazum u kojem bi uglavili u kojoj ekonomskoj situaciji možemo povećati plaće” rekao je Mrsić. Poručio je dijelu sindikata koji su u socijalnom sporu s Vladom, da rade opstrukciju pregovora i da ne žele da oni uspiju.

[infopunkt 6706 3]

[infopunkt 6706 4]

”Ne rade u interesu članova i svih zaposlenih u državnim i javnim službama. Vlada je spremna na pregovore u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti i pregovarat će samo s onima koji žele pregovarati s nama” odlučan je ministar.

[infopunkt 6706 5]

Suprotno navodima sindikata, Mrsić tvrdi da Vlada ne krši zakon niti međunarodne konvencije u sporu sa sindikatima i poziva ih na pregovore o sporazumu o povećanju plaća, naravno, u vrijeme gospodarskog rasta.

”Moramo vidjeti koji je to ekonomski trenutak kada će se plaće moći podignuti” rekao je Mrsić, što je konstantno obećanje svih vlada u godinama pada BDP-a.

[infopunkt 6706 6]

Upitan hoće li Vlada tražiti da se štrajk proglasi nelegalnim, kao što se to često događa u državnom i javnom sektoru, odgovorio je kako očekuje da sindikati Vladi upute datum i vrijeme održavanja štrajka te ime sindikata koji je u štrajku. Nakon što Vlada vidi zahtjev za štrajk, pokrenuo bi se postupak mirenja.

[infopunkt 6706 7]

”Ako mirenje ne uspije, sindikati imaju pravo ići u štrajk” kazao je Mrsić. Najavio je i da će se do jeseni izmijeniti Zakon o reprezentativnosti, o kojemu se pregovara sa socijalnim partnerima.

[infopunkt 6706 8]

[infopunkt 6706 9]

 

Podijeli

Odgovori

Top