Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Nafte na tržištu nema dovoljno za sve – visoke cijene ostaju i dalje

Visoke cijene nafte su ovdje da bi ostale i one su uzrokovane rastom potražnje i ograničenom novom ponudom, a ne potezima špekulanata s Wall Streeta, izjavio je u četvrtak Fatih Birol, glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju (IEA). “Špekulanti samo reagiraju na ono što se događa na tržištima. Ne vidimo dovoljno nafte na tržištu. Glavni pokretač je ponuda i potražnja”, rekao je Birol u intervjuu za ekonomski web portal CNNMoney…

Visoke cijene nafte su ovdje da bi ostale i one su uzrokovane rastom potražnje i ograničenom novom ponudom, a ne potezima špekulanata s Wall Streeta, izjavio je u četvrtak Fatih Birol, glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju (IEA). "Špekulanti samo reagiraju na ono što se događa na tržištima. Ne vidimo dovoljno nafte na tržištu. Glavni pokretač je ponuda i potražnja", rekao je Birol u intervjuu za ekonomski web portal CNNMoney...

Birol je precizirao da rast potražnje za naftom u svijetu premašuje porast novih zaliha za jedan milijun barela dnevno po godini.

Pojačana potražnja iz Kine

Mnogo te nove potražnje dolazi iz Kine. S dodatnih 800.000 vozila na svojim cestama svake godine, Kina je odgovorna za pola svjetskog rasta potražnje za naftom, rekao je Birol, navodeći kao primjer da je rast potrošnje nafte u Kini jednak svoj novoj proizvodnji koja se očekuje iz Iraka u idućih nekoliko godina.

Osim toga, zemlje koje izvoze naftu ne ulažu dovoljno u novu proizvodnju, a zemlje koje troše puno nafte ne čine dovoljno da smanje potrošnju, dodao je.

– Moramo naučiti živjeti s tim višim cijenama. One su ovdje dugoročno – rekao je Birol, odbivši prognozirati koliko visoko mogu ići cijene nafte.

IEA – odgovor razvijenih na naftne krize

Međunarodna agencija za energiju predstavlja zemlje potrošače nafte, poput Sjedinjenih Država, europskih zemalja i Japana. Osnovana je nakon arapskog naftnog embarga u ranim 1970-im godinama i odgovorna je za razmjenu strateških zaliha nafte između razvijenih zemalja u vrijeme krize. Također provodi opsežna istraživanja na svjetskim tržištima nafte.

Drugi analitičari kažu da će dosta nove proizvodnje iz mjesta poput Iraka i obale Brazila, u kombinaciji s tromim svjetskim ekonomskim rastom, stvoriti zasićenost naftom barem u idućih nekoliko godina. Oni za visoke cijene najviše krive Wall Street, a ne ogromnu potražnju ili nabijanje cijena tvrtki kao što su Exxon Mobil, BP, Chevron i Royal Dutch Shell.

SAD treba početi proizvoditi naftu

Birol smatra da se Sjedinjene Države dugoročno trebaju usredotočiti na povećanje vlastite proizvodnje nafte i ograničavanje potrošnje, kroz više standarde učinkovitosti potrošnje goriva i bolje poticaje za električne automobile. Istaknuo je da ograničavanje potrošnje u Sjedinjenim Državama, koje troše 25 posto svjetske proizvodnje nafte, može donijeti najveće promjene, te da će 90 posto svjetskog rasta u budućoj proizvodnji nafte doći iz Sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

Nafta će biti sve skuplja, ako je zemlje poput SAD-a i Kine ne budu trošile manje, zaključio je glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju.

Cijena sirove nafte WTI na burzi u New Yorku u četvrtak je rasla za 0.09 posto na 112.86 dolara za barel, a na londonskoj burzi je cijena sirove nafte tipa brent pala za 0.09 posto na 125.02 dolara za barel.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.