Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Najnovije izvješće potvrđuje čvrstu vezu između nelicenciranog softvera i malvera

BSA_MUP

BSA | The Software Alliance i policija danas najavljuju zajedničku kampanju usmjerenu k poslovnim korisnicima diljem Hrvatske. Tijekom ove kampanje, BSA će kontaktirati nekoliko tisuća domaćih poslovnih subjekata kako bi promovirao ovlaštenu poslovnu uporabu računalnih programa.

Kampanja je pokrenuta slijedom rezultata posljednje studije „Nelicencirani softver i prijetnje kibernetičkoj sigurnosti“ [1], čiji je naručitelj BSA | The Software Alliance, a koja je potvrdila čvrstu povezanost između nelicenciranog softvera i malvera na računalima. Analiza, koju je provela globalna analitička kuća IDC, pokazuje da s rastom stope nelicencirang računalnog softvera u zemlji, raste i broj incidenata povezanih s malverom u toj zemlji. Implikacije za državu, kompanije i krajnje korisnije sasvim su jasne: uklanjanje nelicenciranog softvera sa poslovnih mreža može pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkih sigurnosnih incidenata.

„U siječnju, američki FBI javno je upozorio na zabrinjavajući globalni porast otkupljivačkog softvera, tzv. ransomewarea – radi se o aplikacijama koje „smrznu“ računalo i onemoguće pristup podacima, uz zahtjev za otkupninom u tisućama američkih dolara za vraćanje pristupa podacima,“ rekla je Ivana Jurin Puhalo, vanjski savjetnik BSA u Hrvatskoj, te dodala: „Kroz naš kontakt s policijom i carinskom upravom, pronašli smo neophodnim informirati poslovne subjekte u Hrvatskoj o ovim opasnostima, koje su u nedvojbenoj, čvrstoj vezi s uporabom nelicenciranog softvera. Ovom zajedničkom kampanjom želimo javnost upoznati s pravilnim upravljanjem softverom i doista jednostavnim principima uvođenja sustava upravljanja, kako bi lokalne tvrtke jednostavno i bez rizika ostale na sigurnoj strani.“

Statistička analiza uspoređuje stope nelicenciranog softvera instaliranog na računala u 81 zemlji[2], s pojavama malvera na računalima, koje je pratila članica BSA, kompanija Microsoft[3]. Ova analiza potvrđuje da postoji snažna pozitivna korelacija (r=0,79) između stopa nelicenciranog softvera i incidenata s malverom. Daljnja analiza upućuje kako je stopa nelicenciranog softvera zemlje jak prediktor pojave malvera u istoj zemlji.

Izvješće se temelji na glavnoj studiji BSA, koja istražuje globalne stope nelicenciranog softvera diljem svijeta. U 2014, Globalno BSA istraživanje o softveru izvijestilo je kako je 52% softvera instaliranog na računala u Hrvatskoj tijekom prethodne godine bilo nelicencirano, u usporedbi s globalnom stopom od 43 posto. Studija je pokazala i kako je glavni razlog koji korisnici računala diljem svijeta navode kao razlog za nekorištenje nelicenciranog softvera upravo izbjegavanje sigurnosnih prijetnji od malvera. Među rizike povezane s nelicenciranim softverom, 64 posto korisnika kao velik razlog zabrinutosti navodi i neovlašten hakerski pristup, a 59 posto gubitak podataka.

BSA potiče organizacije da uvedu unutarnju kontrolu i ISO standardizirane prakse upravljanja softverskom imovinom (SAM – Software Asset Management), kako bi bile sigurne da je sav softver u njihovom sustavu propisno licenciran i time smanjile svoju izloženost kibernetičkim prijetnjama.

Kibernetička sigurnost i suzbijanje računalnog kriminaliteta fokus su postupanja Odjela za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. U našem svakodnevnom radu uočena je uska povezanost korištenja nelicenciranih softvera i malvera, odnosno malicioznih programa, te na taj način građani riskiraju veću izloženost svojih računala zarazi i postaju potencijalne žrtve kaznenih djela. Drugim riječima, nelicencirani softver ne predstavlja samo povredu autorskih prava, već i prijetnju računalnoj sigurnosti,“ rekla je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije pri Ministarstvu unutarnjih poslova RH, te dodala: „Ova zajednička kampanja je ujedno i prilika da se u javnosti poveća svijest o štetnosti nelicenicarnih softvera i računalnoj sigurnosti kao bitnom elementu ne samo za poslovanje različitih poslovnih subjekata, već i za sve građane koji koriste računala i Internet u svojoj svakodnevici. Ujedno pozdravljamo svaki oblik suradnje i edukacije bez kojih učinkovito suzbijanje ove vrste računalnih prijetnji i kriminaliteta ne bi bilo moguće.“

U ovoj fazi kampanje, BSA će izravnim dopisima kontaktirati više od 5000 poslovnih subjekata diljem Hrvatske. U sklopu akcije, BSA će od tvrtki tražiti i da mu proslijede ovjerenu izjavu kojom potvrđuju da u svom poslovanju koriste isključivo licencirane računalne programe te time poštuju prava intelektualnog vlasništva proizvođača računalnih programa. Po završetku kampanje, BSA će s policijom i carinskom upravom organizirati niz edukacijskih treninga za inspektore i službenike policije i carinske uprave, s ciljem nadopune znanja iz područja intelektualnog vlasništva i autorskog prava te pomoći u unapređenju vještina prepoznavanja nelicenciranog softvera i upoznavanja s osnovnim principima softverske revizije.

 

O BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je vodeći globalni zastupnik softverske industrije ispred vlada i međunarodnih tržišta. Članovi BSA su među svjetskim najinovativnijim kompanijama i stvaraju softverska rješenja koja pokreću gospodarstvo i unapređuju moderni život. Sa sjedištem u Washingtonu, DC i operacijama u više od 60 zemalja diljem svijeta, BSA predvodi programe programe usklađenosti koji promiču uporabu legalnog softvera i zagovara javne politike koje podupiru tehnološku inovaciju i potiču rast u digitalnoj ekonomiji.

[1] Unlicensed Software and Cybersecurity Threats, veljača 2015.

[2] BSA Global Software Survey, lipanj 2014.

[3] Microsoft Security Intelligence Report, svibanj 2014.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.