Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

A najtraženija zanimanja u inozemstvu u 2014. bila su…

Na portalu MojPosao u 2014. objavljeno je 513 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je isto kao i godinu ranije. Gotovo tri četvrtine oglasa za inozemstvo odnosilo se na zemlje Europske unije (71%) i to najvećim dijelom na Njemačku. Izvan Europske unije najviše je oglasa bilo za Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

Najtraženija zanimanja u inozemstvu u 2014. bila su programer, medicinska sestra, kuhar, njegovatelj te hotelsko osoblje, a najviše oglasa za inozemstvo zabilježeno je u sljedećim kategorijama zanimanja:

Graditeljstvo i geodezija – 17%,
Proizvodnja i zanatske usluge – 16%
IT i telekomunikacije – 15%
Strojarstvo i brodogradnja – 11%
Zdravstvo, socijalni rad – 10%

U 2014. od ukupnog broja objavljenih oglasa za rad u inozemstvu, u njih čak 73% ponuđen je stalni radni odnos. Djelatnici za rad na određeno vrijeme tražili su se u 40%, a honorarni u svega 1% oglasa.

U polovici (52%) oglasa uvjet je bilo radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u prosjeku tražilo 3,5 godine radnog iskustva što je više nego što poslodavci inače traže (u 2014. iskustvo se tražilo u 47% oglasa i to prosječno 2 godine i 9 mjeseci radnog iskustva).

Tijekom 2014. godine u najvećem broju oglasa za rad u inozemstvu nije bilo bitno obrazovanje (35%). Kandidati s visokom stručnom spremom bili su traženi u 31% oglasa, kao i kandidati sa srednjom stručnom spremom (31%). U 17% oglasa tražena je bila viša stručna sprema.

U 78% oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezika što je smanjenje od 3% u odnosu na 2013. U 2014. napredno, odnosno profesionalno poznavanje engleskog jezika bilo je uvjet u 61% oglasa, dok se napredno poznavanje njemačkog tražilo u 21%, a osnovno poznavanje u 11% oglasa.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.