Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Najveća zgrada pariške gradske uprave dobiva zeleno pročelje

Ideja ozelenjavanja glavnog pročelja ove zgrade nije nova.

Iako nije nimalo lijepa i skladna kao povijesna zgrada raskošne pariške Gradske vijećnice (Hôtel de Ville) u središtu grada, nakon nje je najveća zgrada gradske uprave francuske metropole. No, za godinu dana kada glavno pročelje ovog sivog, betonskog zdanja poprimi novi izgled, vjerojatno će privući i pokoju grupu turista, kao i pčele te ostale vrijedne kukce oprašivače.

Radovi na uređenju glavnog pročelja ove zgrade, smještene u blizini poznatog pariškog trga Place de Clichy (16/20 rue des Batignolles), već su započeli i trebali bi završiti za nešto manje od godinu dana, odnosno do srpnja 2021. godine. Tada bi upravna zgrada 17. pariškog arondismana Batignolles-Monceau trebala biti potpuno zelena!

 

  • Trenutni izgled upravne zgrade 17. pariškog arondismana / © Gérard Janot – Wikimedia Commons

Ideja ozelenjavanja glavnog pročelja ove zgrade nije nova. Prvi put se javila još prije desetak godina, u vrijeme ranije načelnice 17. arondismana Françoise de Panafieu, koja je 2013. raspisala natječaj za uređenje zelenog pročelja na kojem izabran projekt arhitektonske tvrtke TOA Architectes et associés. Sedam godina kasnije radovi vrijedni 1,9 milijuna eura napokon su mogli početi.

 

  • Projekt ozelenjavanja glavnog pročelja upravne zgrade 17. arondismana vrijedan je 1,94 mil. eura © TOA Architectes et associés

Zelena i osuvremenjena vijećnica

Radovi na ozelenjavanju pročelja upravne zgrade 17. pariškog arondismana odvijat će se u sklopu mjera pariškog klimatskog plana – poznatog pod imenom Plan biološke raznolikosti Grada Pariza u razdoblju od 2018.-2024. godine (Le Plan Biodiversité 2018-2024).

 

  • Ovako bi zgrada gradske uprave trebala izgledati noću © TOA Architectes et associés

Poznato je kako se zelenim fasadama postižu velike uštede energije i poboljšava toplinska izolacija zgrada, no zeleno pročelje bi također trebalo ponuditi bolje uvjete rada zaposlenicima gradske uprave, ali i građanstvu ovog dijela grada jer će poboljšati kvalitetu zraka, smanjiti količinu onečišćujućih tvari te doprinijeti smanjenju učinka urbanog toplinskog otoka tijekom razdoblja ekstremnih vrućina. Na betonskoj fasadi ove zgrade, koju su 1973. godine sagradili arhitekti Alfred Favre i Pierre Burc, planira se postaviti na stotine nosača biljaka s velikim izborom cvijeća.

 

  • Ulaz u poznati Musée du quai Branly prekriva vertikalni vrt sačinjen od 15.000 biljaka i 150 biljnih vrsta iz cijelog svijeta koje se prostiru na površini od 800 četvornih metara / Fotografija: www.verticalgardenpatrickblanc.com

Zeleni prostori urbani okoliš općenito čine privlačnijim i djeluju pozitivno na stanovništvo gradova, a u Parizu postoji veći broj uspješnih primjera ozelenjavanja fasada stambenih i javnih zgrada. Posebno treba istaknuti vertikalne vrtove  francuskog botaničara Patricka Blanca na muzeju Musée du quai Branly i pročelju robne kuće BHV Homme, a tu je i možda njegovo najljepše djelo – L’Oasis D’Aboukir iz 2013. godine.

 

  • Vertikalni vrt L’Oasis D’Aboukir je još jedan uspješan projekt Patricka Blanca u Parizu iz 2013. godine / Fotografija: www.verticalgardenpatrickblanc.com

Ograničenje prometa

Radovi koji su započeli u srpnju i trebaju trajati godinu dana ipak će imati velike posljedice na normalno odvijanje prometa. Ulica rue des Batignolles već je mjesec dana zatvorena za sav automobilski promet u dijelu između između rue des Dames i rue Mariotte, a u dijelu okolnih ulica promet se odvija isključivo jednosmjerno.

Aktualni načelnik 17. arondismana, Geoffroy Boulard, uvjerava stanovnike ovog dijela Pariza kako će se promet u potpunosti normalizirati po završetku radova. Također, važno je istaknuti kako će se održavanje i zalijevanje biljaka ipak obavljati iznutra, a ne izvana što bi utjecalo na česta ograničenja prometa, čega se stanovnici ovog dijela Pariza – grada koji je objavio rat automobilima, najčešće boje.

 

Izvor S.F. / Ekovjesnik

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.