Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Najveći dobitnik Facebookovog IPO-a biti će banka Goldman Sachs!?

I dok je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji posjeduje oko 25 posto tvrtke dugo odolijevao IPO-u, znalo se da će Facebook izaći u javnost. Jedina nepoznanica bila je – kada. Sada se i to zna. Početkom sljedeće godine Facebook će postati javno poduzeće.

I dok je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji posjeduje oko 25 posto tvrtke dugo odolijevao IPO-u, znalo se da će Facebook izaći u javnost. Jedina nepoznanica bila je - kada. Sada se i to zna. Početkom sljedeće godine Facebook će postati javno poduzeće.

Facebook će najvjerojatnije na tržište izaći sa dionicama u vrijednosti od više od 100 milijardi dolara. Tvrtkin IPO vjerojatno će biti pokrenut pravilnikom Komisije za vrijednosne papire iz 1934. godine, zakonom poznatim pod imenom “’34 Act” ili “pravilo 500” kojim se u SAD-u uređuje sekundarno trgovanje vrijednosnim papirima. U svojoj biti pravilo nalaže da jednom kada privatna tvrtka ima više od 500 investitora mora početi objavljivati i slati tromjesečne financijske izvještaje Komisiji kao i sva javna poduzeća.

Facebook ide na burzu a njegova vrijednost na 100 milijardi dolara

Facebook je već navijestio da očekuje kako će ove godine prijeći prag od 500 investitora i najvjerojatnije bi unaprijed želio pokrenuti formalnu IPO obvezu javnog izvještavanja tvrtki čime glasine o izlasku u javnost u prvom tromjesečju 2012. godine dobivaju na težini. Još jedan faktor koji čin čini vjerojatnim jest želja da se poveća naknada zaposlenicima. Naime, početkom prošle godine Facebook je zaposlenicima postavio limit na privatnu prodaju tvrtkinih dionica drugim investitorima (kako bi izbjegao “pravilo 500”), što je potez koji sada može potaknuti zaposlenike da napuste Facebook kako bi mogli unovčiti svoje dionice. Međutim, postane li tvrtka javna zaposlenici će moći prodavati svoje dionice na otvorenom tržištu, piše Poslovni.hr.

Tijekom posljednjih šest mjeseci, procjene vrijednosti Facebooka – od 50 milijardi dolara (kada je Goldman Sachs u tvrtku investirao 1,5 milijardi dolara za jedan posto udjela u vlasništvu kompanije), do 85 milijardi dolara baziranih na kupoprodaji putem privatnih tržišta – dostigle su nebeske visine. Samo jedna transakcija ovoga siječnja kada je trgovac kupio Facebookove dionice, svaku za 55 dolara, podignula je vrijednost web stranice na 124 milijarde dolara, 62 puta više od dvije milijarde dolara koliko je prema procjenama iznosio prošlogodišnji tvrtkin prihod.

Goldman nije lajkao slučajno

Facebook do sada nije morao objavljivati financijske rezultate i nema načina da se provjere podaci s kojima je izlazio u javnost. Mnogi sada s nestrpljenjem očekuju Facebookov prvi financijski izvještaj kojeg će kompanija ispuniti tijekom listopada ili studenoga jer se pretpostavlja kako će se pokazati da bi vrijednost tvrtke sljedeće godine mogla dosegnuti i do nevjerojatnih 165 milijardi dolara.

Goldman Sachs nije “lajkao” Face bez dugog promišljanja i dugoročnog plana. Tako bi zahvaljujući sporazumu u sljedeće dvije ili tri godine banka lako mogla doći do jedne milijarde dolara prihoda, što bi ju ako tvrtki “slučajno” u ovoj godini ne uzmanjka “jedan do 500” moglo učiniti najvećim dobitnikom IPO-a, piše  Poslovni.hr.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu Poslovni.hr

Još jedna tehnološka kompanija zatrest će Wall Street – Zynga izlazi na burzu!

Groupon kroz IPO prikuplja 750 milijuna dolara – “tehnološki balon” sve širi?

LinkedIn vrijedi 8,9 milijardi dolara!

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Lifestyle

Grč koji u nama može prouzročiti strah od neuspjeha ili manjak motivacije može se ozbiljno odraziti na naše poslovne uspjehe, učiniti nas neefikasnim i...

Komentari

U suvremenoj psihologiji postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na važnost pozitivnog mišljenja, ali ona uglavnom nisu poznata ljudima izvan struke.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.