Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Nakon godina rada za druge, osnovao tvrtku za 10 kuna

U Hrvatskoj do sada otvoreno tek stotinjak tvrtki s temeljnim kapitalom od deset kuna. Najbrži su bili Varaždinci i Splićani – 40 posto novoosnovanih tvrtki s tog je područja. U Zagrebu ih je osnovano svega pet.

U Hrvatskoj do sada otvoreno tek stotinjak tvrtki s temeljnim kapitalom od deset kuna. Najbrži su bili Varaždinci i Splićani - 40 posto novoosnovanih tvrtki s tog je područja. U Zagrebu ih je osnovano svega pet.

Arhitekt po diplomi, ali već godinama web dizajner po zanimanju, Luka Maras je otvorio tvrtku za deset kuna. Godinama je radio za druge, a sad, kaže, samo za sebe. ‘Više manje je sve bilo u redu, ali jednostavno taj osjećaj biti sam svoj gazda, to sam htio postići i evo sad to imam.’

Postupak otvaranja jednostavnog d.o.o.-a trajao je samo tjedan dana, što ga je iznenadilo, a već ima i pune ruke posla. ‘Već radim i imam jako puno posla zato što imam klijente od ranije, godinama se bavim web dizajnom’, objašnjava Luka.

Tvrtke za deset kuna većinom se bave uslužnim djelatnostima pa se otvaraju kafići, frizerski saloni, ali ima tu i pekara, staklara i tvrtki koje se bave energetskom učinkovitošću. ‘U prvih 11 dana primjene zakona osnovano je stotinjak jednostavnih d.o.o.-a na razini cjele Hrvatske, što nije loš prosjek jer je to desetak tvrtki dnevno’, kaže voditeljica centra Hitro.hr Andrea August.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras dodaje: ‘Možemo reći da očekujemo da će u godinu dana biti više od 3.000 tvrtki registrirano i da smo postigli cilj koji smo htjeli, a to je da se jednostavnije i brže može registrirati tvrtka.’

Svoje tvrtke osnovala su i dva stranca, a poduzetnički duh podjednak je kod muškaraca i žena. ‘Podjednako je otprilike, još uvijek muškarci malo dominiraju, ali imamo i dosta slučajeva bračnih parova da otvaraju jednostavni d.o.o.‘, kaže Andrea August.

Luka Maras ima velike planove: ‘Ako se obujam posla bude povećavao kako je krenuo, zapošljavati druge i širiti biznis.’

Upravo tome se nadaju svi koji su ovih dana krenuli u poduzetničke vode.

Prilog pogledajte na portalu Dnevnik.hr


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.