Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Tvrtka za 10 kuna – želja za 75% Hrvata

Svega 10 kuna temeljnog kapitala za poticanje poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj i destimulaciju sive ekonomije mjera je koja se krije iza mogućnosti osnivanja ‘jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću’.

Svega 10 kuna temeljnog kapitala za poticanje poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj i destimulaciju sive ekonomije mjera je koja se krije iza mogućnosti osnivanja 'jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću'.

Portal MojPosao istražio je koliko su građani stvarno zainteresirani za osnivanje ‘tvrtke za 10 kuna’ u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

Rezultati su pokazali da čak 75% ispitanika namjerava sada ili u budućnosti osnovati ‘tvrtku za 10 kuna’. Od toga njih 39% to svakako namjerava učiniti jer smatraju da je ‘neprocjenjivo postati svoj gazda’. ‘Jedva čekam’, ‘odlična stvar’ i ‘konačno’ samo su neki od komentara ispitanika.

‘Tvrtku za 10 kuna’ u budućnosti će možda osnovati 36% ispitanika. Njihova odluka o osnivanju trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću prije svega će, ističu, ovisiti o stabilizaciji gospodarske situacije, ali i prikupljanju novčanih sredstava potrebnih za osnivanje tvrtke.

„Otvorila bih obrt, tvrtku ili čak kućnu djelatnost, ali nemam sredstava za ulaganje. Najveća prepreka su davanja (mirovinsko i zdravstveno) dok se posao ne uhoda. Veliki poticaj bio bi poček na davanja u prvoj godini rada ili da se davanja smanje na 50%“ smatra jedna ispitanica.

Ipak, među ovih 75% ispitanika njih 1% smatra kako ‘nisu dobro informirani’ o ovoj temi. Riječ je o ispitanicima koji ne znaju za mogućnost osnivanja ‘tvrtke za 10 kuna’ i gdje se mogu informirati o uvjetima osnivanja. ‘Što se sve mora predavati od obrazaca?’ ili ‘Malo je nejasno što nakon prvih godinu dana?’, samo su neka od pitanja koja ih muče.

Osnivanje ‘tvrtke za 10 kuna’ ne zanima 25% ispitanika. Neki od njih smatraju kako takva mogućnost predstavlja ‘pogrešan odnos prema poduzetništvu’, dok se pojedini ispitanici pitaju čemu osnivati tvrtku ‘u zemlji u kojoj sve tvrtke propadaju’: „Nitko nikome ne plaća i svi govore – ‘kriza je’“.

Postoje i oni ispitanici koji primjećuju kako ‘tih 10 kuna nije ‘samo’ 10 kuna već osnivanje tvrtke uz sve druge troškove postaje znatno više’, te upozoravaju kako ova pogodnost ne znači mnogo dok država ‘ne smanji doprinose na plaće’.


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.