Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Nakon ulaska u EU Hrvatskoj raste BDP do 2,5 posto

Nakon ulaska Hrvatske u EU u srpnju iduće godine očekujemo da će u razdoblju od 2014. do 2020. rast hrvatskog BDP-a biti do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom tržištu EU-a i sredstvima EU fondova”, prognozira čelnik odjela analize u Erste Groupu Fritz Mostboeck

Nakon ulaska Hrvatske u EU u srpnju iduće godine očekujemo da će u razdoblju od 2014. do 2020. rast hrvatskog BDP-a biti do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom tržištu EU-a i sredstvima EU fondova", prognozira čelnik odjela analize u Erste Groupu Fritz Mostboeck

Hrvatska po ulasku u Europsku uniju u srpnju 2013. godine u srednjoročnom razdoblju može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom europskom tržištu i sredstvima iz fondova EU-a, prognoziraju analitičari Erste Groupe.

“Nakon ulaska Hrvatske u EU u srpnju iduće godine očekujemo da će u razdoblju od 2014. do 2020. rast hrvatskog BDP-a biti do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom tržištu EU-a i sredstvima EU fondova”, prognozira čelnik odjela analize u Erste Groupu Fritz Mostboeck u danas objavljenoj analizi trendova i prekretnica u 2013. pod naslovom “Je li broj ’13’ sretan broj za gospodarstvo?”.

Hrvatska će postati 28. članica EU u srpnju 2013. i time okončati pregovore započete 2005., podsjećaju u Erste Groupu.

“Iako se koristi od članstva EU-a možda čine nešto manje privlačnima u usporedbi s posljednja dva vala proširenja EU-a, prognoziramo da će srednjoročni izgledi za rast hrvatskog gospodarstva biti poduprti pristupom zajedničkom tržištu i sredstvima EU fondova”, kazao je Mostboeck.

Kako je dodao, integracija Balkana u EU dobit će dodatni poticaj tijekom 2013. kada se očekuje da će Srbija dobiti datum početka pregovora za ulazak u EU, čime bi se potvrdila njezina snažna orijentacija prema EU-u i poduprle strukturne reforme u srednjem roku.

Govoreći o mjerama štednje globalno, Mostboeck napominje da će nužne mjere štednje koje vlade provode diljem svijeta priječiti gospodarstvu u 2013. da se vrati razdoblju procvata aktivnosti.

“Kontinuirani sukobi na Bliskom istoku pritiskat će financijska tržišta u najmanju ruku privremeno, a cijene nafte i roba kroz dulje razdoblje. U SAD-u bi programi kupnje imovine od strane američke središnje banke (Fed) trebali poboljšati povjerenje potrošača i potaknuti potrošnju u 2013. To će općenito dovesti do nepromijenjene stope rasta od dva posto u 2013. a do postupnog ubrzanja rasta u 2014., što će pružiti nužno potreban poticaj globalnom rastu, poglavito izvozu u eurozoni. Mjere Europske središnje banke (ECB) poboljšale su ozračje na financijskim tržištima”, stoji među ostalim u glavnim naglascima najnovije analize te austrijske bankarske grupe.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U kontekstu trenutačnih očekivanja u pogledu makroekonomskih kretanja na svojim ključnim tržištima, Erste Group očekuje rast neto kredita u srednjim jednoznamenkastim brojkama za 2022.

Novosti

Posljednja istraživanja pokazuju da su među poslovnim korisnicima najzastupljeniji pozivi prema članicama EU te pozivi i surfanje dok se nalaze u roamingu EU.

EU fondovi

EU treba proračun prilagođen ciljevima i u kojem se svaki euro troši u korist građana.

EU fondovi

Hrvatska je tijekom 2015. godine u proračun Europske unije uplatila nešto više od 3 milijarde kuna, dok su istodobno Hrvatskoj iz EU proračuna doznačena sredstva...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.